Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 10 Iulie 2011 Ora: 15:14

CUVÂNTUL EPISCOPULUI TIMOTEI (IULIE-AUGUST 2011)

CUVÂNTUL EPISCOPULUI TIMOTEI (IULIE-AUGUST 2011)

În ultimii trei ani vorbim tot mai mult despre criza economică ce a cuprins întreaga lume şi care, într‑un fel sau altul, ne‑a afectat pe toţi. Duhovniceşte văzând lucrurile, această stare de criză trebuie să o înţelegem ca pe un semn, un mesaj din partea lui Dumnezeu, prin care Dumnezeu vrea să ne spună că nu mai suntem pe cale. Criza se datorează faptului că noi înşine trăim o criză duhovnicească. Omul se închină din ce în ce mai mult la dumnezei străini, care sunt desfătările lumii acesteia, uitând de Dumnezeu sau chiar negându‑L pe Dumnezeu. Omul este orbit de propria persoană şi în această orbire duhovnicească se consideră a fi el însuşi dumnezeu. Omul nu se mai îmbogăţeşte în Dumnezeu, ci sărăceşte îmbogăţindu‑se cu fărădelegile care strică toată rânduiala şi toată făptura. Iată ce citim în Vechiul Testament, în Cartea Facerii, înainte de potop: „Şi a căutat Domnul Dumnezeu spre pământ şi iată era stricat, căci tot trupul se abătuse de la calea sa pe pământ” (Fc. 6, 12).

Cât de importantă este calea pe care mergem! 

Petre Ţuţea face referire la două căi pe care omul poate să meargă – calea Domnului şi calea omului: „cea a omului este bătătorită de filosofie, ştiinţe şi tehnică, iar pe calea Domnului omul este însoţit de rugăciune”. Rugăciunea este cea care ne învaţă şi ne arată Calea. Găsind calea, găsim adevărul, adevăr care ne face pe deplin liberi şi vii. „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa”, ne spune Domnul, şi de aceea calea ieşirii din criză este apropierea de Dumnezeu şi nu căile propuse de sistemele politice sau economice, căi care nu i‑au adus niciodată omului stabilitatea şi fericirea pe care le caută, pentru că adevărata fericire este a acelora care „se tem de Domnul şi umblă în căile Lui” (Ps. 127, 1).

Şi care este calea lui Dumnezeu? „Calea lui Dumnezeu este crucea de fiecare zi”, ne învaţă Sfântul Isaac Sirul, „căci mare lucru să fie cineva pregătit să pătimească pentru nădejdea în Dumnezeu”. „Iar nădejdea nu ruşinează, pentru că iubirea lui Dumnezeu s‑a vărsat în inimile noastre prin Duhul Sfânt, Cel dăruit nouă” (Rom. 5, 5).

† Timotei,
Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei

CUVÂNTUL EPISCOPULUI TIMOTEI (IULIE-AUGUST 2011)

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni