DIN AN ÎN AN MAI „NEPTICI”

publicat in Asociaţia Nepsis pe 1 Iunie 2011, 10:35

Cel de‑al doilea congres Nepsis Marea Britanie, organizat la Londra în perioada 28‑29 mai 2011, ne‑a adus bucuria „întâlnirii” cu mereu alături de noi Înaltpreasfinţitul Mitropolit Iosif, cu invitatul special al congresului, Părintele Arhimandrit Nichifor Horia, stareţ al Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi şi exarh al Arhiepiscopiei Iaşilor, a nepticilor de pe tot cuprinsul ţinutului britanic, precum şi a invitaţilor neptici din filialele surori din Mitropolie.

Devenit de curând prietenul Nepsis‑ului, Părintele Nichifor ne‑a vorbit „Despre delăsare şi râvna duhovnicească”, urmând apoi ca, în bine‑cunoscuta tradiţie a întâlnirilor duhovniceşti, să se pornească un dialog cu sfinţia sa şi cu Înaltpreasfinţitul Iosif cu privire la dificultăţile şi nelămuririle pe care cei prezenţi acolo le‑au exprimat în numele lor propriu sau al altora. Toate acestea s‑au desfăşurat în incinta Institutului Cultural Român din Londra, pus la dispoziţie cu dragoste de directorul acestuia, dl. Dorian Branea, şi în prezenţa domnului ambasador Dr. Ion Jinga, ce ne‑a bucurat nespus, precum şi a altor angajaţi atât ai Ambasadei României la Londra, cât şi ai Institutului Cultural. În a doua zi a congresului, discuţiile s‑au mutat la parohia Sfântul Gheorghe a comunităţii româneşti din Londra unde, după Sfânta Liturghie oficiată în sobor, ne‑am bucurat împreună în cadrul agapei ce a urmat, continuată cu noi discuţii duhovniceşti ale căror sensuri le‑a dezlegat tot Părintele Nichifor, împărtăşindu‑ne astfel şi „de ale Mariei şi de ale Martei”, fiecăruia în funcţie de nevoile sale personale. 

Trezvia, ca demers ascetic, pe de o parte, dar şi ca finalitate a acestuia, presupune o atenţie sporită atât către cele din afară, cât mai ales către cele dinăuntru. Despre acestea din urmă ne‑a împărtăşit Părintele Nichifor multe gânduri menite să ne ajute în urcuşul nostru duhovnicesc şi în eliberarea sufletului de patimi – ce, numai ea, permite dobândirea dragostei curate de Dumnezeu şi de aproapele.  Părintele a vorbit pe larg despre akedie, despre formele în care ea poate fi întâlnită, precum şi despre instrumentele ce ne stau la îndemână pentru a lupta eficient împotriva ei, toate ilustrate cu ample citate din Sfinţii Părinţi. 

... Întreaga Evanghelie este întâlnire. Întâlnire a omului cu Dumnezeu şi a oamenilor între ei. Întâlnire caldă, iubitoare, plină de bucurie sau durere, dar întotdeauna personală. Întâlnire în care Dumnezeul Iubirii mângâie, sfătuieşte, întăreşte, iartă, lămureşte, plânge, se bucură, adevereşte... şi în toate acestea... ne iubeşte! Prin urmare, omul este o fiinţă a întâlnirii, întrucât doar în aceasta el se Adevereşte în Iubire! În acest sens noi şi creştem în Biserica noastră la umbra sfaturilor Sfinţilor Părinţi, care îi păzesc de deşertul inutil al patimilor pe cei ce îi ascultă şi îi urmează. Tocmai de aceea şi sub acest semn, şi întâlnirile dintre noi, precum cea din cadrul Congresului Nepsis UK de anul acesta, a reuşit să fie nu doar una ce a avut drept scop informarea cu privire la anumite subiecte, deşi necesară şi aceasta, ci o întâlnire menită să ne crească în cele dinăuntru ale noastre şi să ajute „devenirii întru Fiinţă”, aşa cum după model Evanghelic toate întâlnirile noastre ar trebui să fie.