Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 1 Mai 2011 Ora: 15:14

VIZITA CANONICĂ A PREAFERICITULUI PĂRINTE PATRIARH DANIEL LA STRASBOURG (FRANŢA)

  Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a început sâmbătă, 9 aprilie, vizita canonică în Franţa, la invitaţia Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală şi Meridională. Seara, Preafericirea Sa a sfinţit două troiţe noi în cimitirul militar românesc din localitatea Haguenau, situată la 30 kilometri nord de Strasbourg, înconjurat fiind de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif, de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, dar şi de preoţi şi diaconi.

 

  Duminică, 10 aprilie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfinţit catapeteasma bisericii Sfântul Ioan Botezătorul a parohiei ortodoxe române din Strasbourg şi capela parohială cu hramul Sfântul Ioan Valahul. De asemenea, Preafericirea Sa a binecuvântat şcoala, sala de conferinţe şi biblioteca aceleiaşi parohii ortodoxe româ­ne. In continuare, Preafericirea Sa a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Strasbourg, înconjurat de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, de Preasfinţitul Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei, de Preasfinţitul Părinte Marc Nemţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, precum şi de un sobor de preoţi şi diaconi. La fi­nalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit părintelui Vasile Iorgulescu, parohul bisericii româneşti Sfântul Ioan Botezătorul din Strasbourg, un set de Sfinte Vase, un Antimis nou, precum şi Crucea patriarhală pentru clerici. De aseme­nea, Preafericirea Sa a rostit celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţia iconostasului şi a icoanei în general. La Sfânta Liturghie au fost pre­zenţi foarte mulţi credincioşi, studenţi români teologi, dar şi membri veterani ai parohiei.

  Răspunsurile la strană au fost oferite de corul parohiei. După cum a declarat pentru TRINITAS TV, Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, la Sfânta Liturghie au fost prezenţi şi reprezentanţi ai celor­lalte culte creştine de la Strasbourg, Excelenţa Sa Mgr. Jean-Pierre Grallet, actualul Arhiepiscop romano-catolic al Strasbourgului, precum şi responsabilul şi preşedintele Federaţiei protestante din Alsacia şi Lorena. „Pentru, comunitatea ortodoxă română din Strasbourg ziua de astăzi este o zi de mare sărbătoare, este poate cel mai mare eveniment pe care l-a avut vreodată, în istoria ei de aproape 30 de ani, pentru că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ne-a sfinţit osteneala, din această biserică, tot inventarul ortodox pe care am putut să-l adăugăm în cursul anilor, biserica, fiind refăcută, cu totul în interior după lucrările din ultimele luni”, a precizat părintele Vasile Iorgulescu, parohul bisericii româ­neşti Sfântul Ioan Botezătorul din Strasbourg.

  Seara, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfinţit, în cadrul celei de-a doua zi a vizitei canonice în Franţa, biserica cu hramul Sfinţii Cosma și Damian a parohiei ortodoxe române din oraşul Mulhouse. Înainte de oficierea slujbei de sfinţire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură în care a prezentat sensurile spirituale ale sfinţirii unei biserici ortodoxe. După oficierea sluj­bei de sfinţire, Preafericirea Sa a oferit parohiei ortodoxe române din Mulhouse un set de Sfinte Vase, o Cruce de binecuvântare şi o Biblie. Totodată, Patriarhul României a oferit părintelui paroh Emil Tanca Crucea patriarhală pentru clerici. La acest eveni­ment au fost prezenţi delegatul pentru dialog ecumenic al Arhiepiscopului de Strasbourg, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi numeroşi credincioşi. La final, a fost vernisată ex­poziţia cu fotografii de pe parcursul procesului de amenajare a parohiei.

 

Sursa: www.basilica.ro

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni