Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Lucrările de renovare și reabilitare ale clădirii Centrului Mănăstiresc românesc din Elveția continuă în acest an, în cadrul proiectului Mănăstirea Ortodoxă din Elveția, Centru de Spiritualitate și Tradiție românească, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Valoarea finanțării obținute pentru acest proiect este de 1.500.000 LEI.
După ce anul trecut s-a realizat consolidarea părții de clădire care datează de la începutul anilor 1900, înlocuindu-se planșeele pe cele 3 nivele și întărindu-se structura clădirii, în acest an continuăm lucrările după cum urmează:
Lucrările din cadrul proiectului Mănăstirea Ortodoxă din Elveția, Centru de Spiritualitate și Tradiție românească se realizează în perioada 1 septembrie – 20 decembrie 2024.
Mănăstirea Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului din Elveția este singura mănăstire ortodoxă din Elveția și a fost înființată în anul 2013 la cererea și dorința comunității românești din țara cantoanelor, români din țările învecinate și români din toată lumea trecând pragul mănăstirii. Mănăstirea reprezintă un loc de întâlnire și reculegere pentru românii din diaspora, promovând limba, tradițiile și valorile culturale românești. Prin organizarea de evenimente culturale, religioase și educative, aceasta contribuie la consolidarea comunității românești și la păstrarea legăturilor cu România.
În contextul specific al diasporei, Mănăstirea Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului din Elveția, prin activitățile sale (spirituale, educaționale și culturale) are un rol foarte important în păstrarea și transmiterea credinței ortodoxe și a tradițiilor românești.
Aflată într-un cadru natural deosebit, la poalele Munților Alpi, mănăstirea este în același timp este foarte ușor accesibilă, atât cu trenul (gara aflându-se la 200m de mănăstire) cât și cu mașina.
Încă de la înființare (în anul 2013), în cadrul mănăstirii s-au desfășurat activități cu caracter religios, educativ, cultural, social și caritabil cum ar fi:
Comunitatea formată în jurul mănăstirii este constituită în principal din românii care locuiesc în Elveția și din românii din țările învecinate, mai ales Nordul Italiei (Piemonte, Lombardia și Trentino-Alto Aldige), în care trăiesc peste 300.000 români. De asemenea și românii din Germania, mai ales cei din partea de sud, sud-est și sud-vest au ca reper duhovnicesc Mănăstirea din Elveția. Comunitatea este completată apoi de români din celelalte țări europene, și nu numai. Cu precădere în ultimii ani ni s-au alăturat elvețieni care trăiesc în împrejurimi, dornici să cunoască atât spiritualitatea ortodoxă cât și patrimoniul cultural, arhitectural și lingvistic al poporului român.
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team