Adaugat la: 1 Februarie 2011 Ora: 15:14

SĂRBĂTOAREA CRĂCIUNULUI „ÎN LUMEA POVEŞTILOR"

LA PAROHIA SF. MARE MUCENIC MINA, ROMA, ITALIA 

SĂRBĂTOAREA CRĂCIUNULUI „ÎN LUMEA POVEŞTILOR"

Sărbătoarea Crăciunului are o semnificaţie aparte în viaţa fiecărui creş­tin. Aceasta se regăseşte în naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu trimis pe pământ să ajute oamenii să devină mai buni, mai credincioşi, mai îngăduitori. Această sărbătoare semnifică naşte­rea, creaţia şi veşnicia Universului.

Prin naştere se perpetuează specia umană şi viaţa devine veşnică. In aceste zile sun­tem mai buni, mai veseli, mai sănătoşi şi mai umani. Fiecare om, copil sau bătrân, îşi aminteşte cu plăcere sărbătorile de Crăciun şi momentele speciale pe care le-a trăit. Oamenii maturi sau cei deja bătrâni sunt emoţionaţi amintindu-şi de copilărie, de da­rurile de Crăciun pe care le primeau chiar şi cei săraci. Copiii îl aşteaptă cu nerăbda­re pe Moş Crăciun în faţa căruia recunosc fără teamă dacă au fost cuminţi sau au fă­cut năzbâtii. Ei ştiu că Moşul este iertător şi le aduce daruri mai ales dacă spun o poezie sau cântă o colindă.

Cu această ocazie parohia Sf. Mare Mucenic Mina de la Roma a organizat pentru co­pii o serbare de Crăciun cu titlul „In Lumea Poveştilor”.

Serbarea a avut loc duminică, 9 ianuarie, căci parohia Sf. Mare Mucenic Mina se con­duce după calendarul Iulian (de stil vechi), astfel Crăciunul s-a sărbătorit pe data de 7 ianuarie. Şi cum cel mai frumos obicei de Crăciun este de a colinda, tinerii Nepsis şi cu alţi membri ai parohiei şi împreună cu părintele paroh Iurie Hîncu au mers în seara de Crăciun la sediul episcopiei Italiei pentru a-l colinda pe Preasfinţitul Episcop Siluan şi pe măicuţele de la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”. Cu această ocazie Preasfinţitul Siluan a acceptat invitaţia din partea parohiei de a participa la sărbătoarea de Crăciun.

Pentru o zi copiii, dar şi adulţii care i-au însoţit s-au simţit într-o lume a inocenţei, a copilăriei, a poveştilor. Copiii au avut ocazia să facă cunoştinţă cu diverse personaje din poveştile populare româneşti cum ar fi: soacra şi cele trei nurori ale ei, Ivan Turbincă şi Moartea, Tândală şi Păcală, fiecare având posibilitatea să se prezinte într-un mic sce­nariu. De asemenea copiii au avut oportunitatea de a participa la diverse concursuri ca cel al fulgilor sau cel de ghicitori, cei care răspundeau corect participând apoi la împo­dobirea bradului. Copiii au fost foarte entuziasmaţi şi activi la toate concursurile.

Mult aşteptatul Moş Crăciun nu a lipsit de la această sărbătoare, fiind însoţit şi de Crăciuniţa. Cum în toate poveştile există personaje pozitive şi negative aşa şi festivita­tea nu a fost lipsită de personaje negative. Baba Cloanţa, după sosirea lui Moş Crăciun, a furat cadourile, creând astfel punctul culminant a serbării. Baba Cloanţa a întors apoi cadourile fiind înduioşată de recitalurile de poezii ale copiilor. De asemenea nu au lip­sit nici colindătorii, urătorii şi desigur Capra.

Pentru această sărbătoare copiii au pregătit desene pentru concursul pe tema „Sărbătorile de iarnă”, şi toţi au fost premiaţi pentru munca depusă.

Serbarea s-a încheiat cu servirea bucatelor tradiţionale şi cu dansuri populare.

Sărbătoarea a fost organizată de membrii parohiei împreună cu tinerii Nepsis din această parohie. La fel, festivitatea a fost posibilă şi datorită punerii la dispoziţie a lo­calului de către Comunitatea Sant’Egidio de la Roma, cărora le mulţumim mult.

Oaspeţi „In Lumea Poveştilor” au fost: Preasfinţitul Episcop Siluan împreună cu mama şi sora sa, ierodiaconul Marcu, maica stareţă Maria de la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” şi tineri din alte parohii de la Roma şi împrejurimi.

Arina Iavorschi,
reprezentant NEPSIS, parohia „Sf. Mare Mucenic Mina”, Roma 

SĂRBĂTOAREA CRĂCIUNULUI „ÎN LUMEA POVEŞTILOR"

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni