Adaugat la: 1 Martie 2011 Ora: 15:14

VACANTĂ DE IARNĂ CU INGERII DE MÂNĂ

VACANTĂ DE IARNĂ CU INGERII DE MÂNĂ

   In perioada 27 decembrie — 2 ianuarie, mai bine de 80 de persoane şi-au intersec­tat paşii în tabăra de schi organizată de Nepsis la Arolla, în Elveţia. Întâlnirea a fost în primul rând o lecţie de smerenie, căci am redescoperit fru­museţea maiestuoasă a munţilor, şoaptele vântului care ne-a însoţit în telescaunul ce ne-a purtat pe piscuri, magia gheţii şi căldura fulgilor de zăpadă care ni se aşezau în palmă. Şi ne-am reamintit că facem parte din acest întreg grandios, alături de semenii noştri. Ne-am reamintit faptul că viaţa este la urma urmei un cumul de opriri: opriri pentru a vedea dacă nu cumva cineva este rănit în încercarea temerară de a asalta cu nerăbdare albul zăpezii când stăpânirea schiurilor sau a snowboard-ului este încă timi­dă, opriri pentru a-i ajuta pe alţii să-şi scoată maşinile din capcana ninsorii, opriri pen­tru a auzi păsurile altora sau pentru a asculta un copil care vrea să-i dăruieşti puţină dragoste. Şi opriri pentru a-i servi pe alţii, ca să fii la rândul tău servit, pentru a-ţi în­gădui răgazul de a te relaxa şi a te bucura de cei din jur.

Vorbele de folos ale Înaltpreasfinţitului Iosif au întregit atmosfera de învăţătură de viaţă şi duhovnicească. La acestea s-a adăugat bucuria de a participa la trei liturghii: liturghia arhierească în capela amenajată în cabană, liturghia Sfântului Vasile cel Mare, la trecerea dintre ani, împreună cu părinţii Cătălin, Dan şi Iulian, şi liturghia din Sion, oficiată de părintele Daniel Schmid. Picnicul organizat după liturghie în curtea biseri­cii din Sion ne-a dat răgazul să ne luăm rămas bun înainte de a ne risipi din nou spre zările Europei, purtând în suflet speranţa revederii.

   Mihaela Ungureanu, Bucureşti

 

   Sejurul la Arolla a fost prima mea participare la un eveniment organizat de Nepsis. A fost o experienţă de neuitat, mai ales din punct de vedere spiritual. Inaltpreasfinţitul Iosif ne-a îndemnat să ne folosim de această tabără la care au participat mai mult de 80 de persoane pentru a învăţa să nu ne judecăm unii pe al­ţii, să iertăm şi să ducem mai departe vorba bună, nu pe cea rea. Ţin acum aceste trei îndemnuri ca principii pentru viaţa de zi cu zi.

   Andrei Stanease, Paris

 

   La Arolla a fost un moment de respirare de aer curat şi la propriu şi la figurat! A fost ca o alinare şi o încărcare cu noi puteri, speranţe şi pozitivitate. Nu mai zic de partea de învăţătură, împărtăşirea şi schimbul de experienţă atât de bo­gat, că şi acum, la ceva timp după, continuăm sa le asimilăm din amintiri!

   Daniela Sochircă, Torino

 

   Prima mea vacanţă într-o tabără du­hovnicească. Mulţumesc Doamne că am primit acest dar!

   In prima zi a nins ca în poveşti, fulgii de ză­padă cădeau peste noi ca într-o iarnă din po­eziile lui Alecsandri, iar noi cu sufletele de copii şi cu tot ropotul inimii le spuneam „Bine aţi venit”, în timp ce organizatorii - Cristian, Bogdan, Părintele Iulian - ne primeau cu drag în acest colţ de Rai.

   A doua zi, după rugăciunea de dimineaţă, soarele ne-a zâmbit într-o atmosferă de basm: zăpadă albă şi pură, decoraţiuni de Crăciun pe la fiecare chalet, bucurie, pace, tinereţe în su­flete. Unii au ales skiurile, alţii săniuţa, alţii plimbările prin munţi si nămeţii de zăpadă. Copilăria ne zâmbea încă o dată, deşi Nepsis a mai crescut, grupul celor de peste 30 de ani fi­ind cel mai numeros. Atunci nu ştiam că soare­le şi basmul vor rămâne cu noi până la sfârşit.

   Tot a doua zi am avut bucuria să-l întâm­pinăm pe Mitropolitul Iosif de la Paris. A fost seara prezentărilor şi a colindelor. „Să nu ju­deci, să duci doar vorba bună, să ierţi”... Cu promisiunea că le vom respecta am început viaţa noastră în comun, tineri ortodocşi care acum locuiesc în diferite ţări europene (Franţa, Elveţia, Belgia, Marea Britanie, Italia, Spania, România). Serile de discuţii cu Inaltpreasfinţitul au fost de o înaltă valoare duhovnicească. Ne-a răspuns cu atâta dra­goste şi răbdare la întrebări, pe diferite teme: istoria religiilor, liturghia după Sf. Ioan si du­pă Sf. Vasile, probleme contemporane, etc.

   S-a vorbit şi s-a cântat, atmosfera a fost atât de caldă şi familiară, încât trecerea de la o limbă la alta nu a deranjat pe nimeni. In sea­ra de Anul Nou, după liturghie, când şampa­nia curgea uşor în pahare, ne-am urat linişte în suflete, sănătate, împliniri, pace şi ne-am promis că ne vom ruga unii pentru alţii.

   In această vacanţă, pentru noi au înflorit copacii cu zăpadă. Iar mâine, când florile se vor scutura, credinţa şi prietenia noastră va da în pârg ca un fruct împlinit.

   Mulţumesc tuturor celor care au avut gri­jă ca noi să stăm alături cu îngerii de mână în inima munţilor.

   Monica Petcu, Valencia

 

   Nu ştiu în ce măsură reacţiile celor mai ti­neri dintre partici­panţii la tabăra de ski interesează pe ci­neva, însă mie mi se par distractive. Intr-una din zile, când am exagerat cu skiatul, Ana (4 ani), care se plictisise demult de aşteptat în josul pârtiei, m-a întrebat: „Mami, când ne întoarcem la palat?”. Cred că ar fi interesant pentru organizatori să stie cum vedea un co­pil cabana la care am fost cazaţi. Apoi, după seara cu cântecele la chitară, tot inegalabila Ana m-a întrebat cine e „Antilopa cel vestit” [Andrii Popa, pen­tru cei care nu au fost acolo].

   Roxana Marcu, Bruxelles 

VACANTĂ DE IARNĂ CU INGERII DE MÂNĂ

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni