AXIOS 2009, o comoară pentru viaţă

publicat in Asociaţia Axios pe 1 Octombrie 2009, 18:10

Proiectul de vară organizat de asociaţia AXIOS pentru copiii din aşezămintele sociale din România s-a desfăşurat între 9 şi 20 august 2009 la casa de copii de la Mănăstirea Dumbrava (judeţul Alba). Peste 60 de copii, peste 25 de animatori şi un proiect puţin deosebit faţă de anii precedenţi... O experienţă de neuitat pentru toată lumea! https://apostolia.eu/index.php/sign-language-dating-site/ | https://apostolia.eu/index.php/bra-dating-app/ | interesting dating bios | https://apostolia.eu/index.php/the-best-hookup-bars/ | https://apostolia.eu/index.php/dating-same-sign/

Ediţia 2009 a proiectului AXIOS a fost găzduită de mănăstirea şi casa de copii de la Dumbrava, de unde provin majoritatea copiilor care participă la taberele AXIOS încă din 2007. A fost o situaţie inedită, căci copiii ne-au primit la ei acasă, iar echipa de animatori nu a mai trebuit să se ocupe de o mare parte a chestiunilor de organizare. Cei 17 copii care au venit de la Valea Plopului au fost şi ei găzduiţi de mănăstire.

Încă din primăvară hotărâsem să ne întâlnim pentru a lucra la un proiect îndrăzneţ: un spectacol intitulat „Comoara vieţii”, care să fie realizat în întregime de către copii. Scopul era, bineînţeles, să punem în evidenţă talentul copiilor, dar şi să folosim munca depusă în anii precedenţi şi să ne implicăm împreună în atingerea unui obiectiv comun. La început s-a lucrat pe ateliere, fiecare concentrându-se asupra părţii sale de responsabilitate în proiectul comun, iar în ultimele zile am lucrat cu toţii, împreună. Cei de la teatru repetau neobosiţi rolurile, lângă dansatoarele care îşi perfecţionau coregrafia, în timp ce cântăreţii îşi exersau armoniile. Nu prea departe, cei din atelierul tehnic lucrau de zor la construcţia decorurilor pe care apoi le încredinţau copiilor de la atelierul de costume, în ale căror atribuţii intra şi pictarea panourilor cu imagini din diferitele părţi ale lumii pe unde urma să călătorească personajul principal. Nimic n-ar fi fost posibil fără echipa de comunicare care a conceput şi împărţit invitaţiile la spectacol, a făcut afişele şi chiar a instalat indicatoare de circulaţie pentru a-i ajuta pe invitaţi să ajungă la destinaţie. Cei mai mici (7-10 ani) au contribuit şi ei la ateliere, fiecare în funcţie de priceperea sa. Cei foarte mici (3-6 ani), la rândul lor, au împodobit pereţii sălii de spectacol cu desene, îndrumaţi de o echipă de animatori alcătuită special pentru această grupă de vârstă.   

Şi în ziua Z, după câteva repetiţii laborioase, rezultatul este la înălţimea aşteptărilor! Publicul soseşte în numar mare, iar actorii, dansatorii, cântăreţii, costumierii, tehnicienii şi „comunicatorii”oferă un spectacol de o calitate remarcabilă, îndelung aplaudat de către public. Ce fericire să vedem bucuria şi mulţumirea pe feţele copiilor! Ce încurajatoare sunt aprecierile spectatorilor, invitaţiile de a repune în scenă piesa, emoţia celor care îi cunosc bine pe copii, dar care nu şi-au dat seama niciodată până acum cât de talentaţi sunt!

 

Sperăm ca impactul acestei aventuri să fie de lungă durată. Căci prin acest proiect ne-am dat seama cât de mult au evoluat şi s-au întărit relaţiile dintre noi şi copii. S-a instalat deja încrederea şi, chiar dacă nu e niciodată câştigată pe de-a-ntregul, ea permite noi colaborări şi astfel cei care se îmbarcă pe nava AXIOS sunt din ce în ce mai numeroşi. Copiii ne-au mărturisit cât este de împortantă pentru ei legătura între cele două case de copii. De fapt, AXIOS îşi asumă această legătură, de aceea vom încerca să facem tot ce putem pentru a o întreţine şi a le oferi copiilor alte ocazii de a se întâlni, căci au foarte mare nevoie de acest lucru.

Au de asemenea nevoie de îngrijiri medicale. Pe toată durata şederii noastre au fost cu noi doi medici voluntari a căror prezenţă a permis nu numai intervenţia în situaţii de urgenţă (pneumonii, apendicită), dar şi alcătuirea unui bilanţ a situaţiei medicale a copiilor, în special a celor mai mici. Problemele sunt numeroase şi câteodată pot deveni chiar grave dacă nimeni nu se ocupă de ele în viitorul apropiat. De aceea sănătatea copiilor va fi prioritară în acţiunile noastre de anul viitor şi în colaborarea noastră cu responsabilii caselor de copii.  

Nu în ultimul rând, proiectul de anul acesta ne-a dat ocazia să-i integrăm complet în echipa AXIOS pe voluntarii din România care participă la programul de întrajutorare şcolară. Am putut face un schimb de experienţă şi lucra împreună în beneficiul copiilor. Aceste momente de colaborare au fost esenţiale, căci voluntarii asigură prezenţa AXIOS lângă copii de-a lungul anului.

Echipa AXIOS a crescut, proiectele se consolidează, programul de întrajutorare şcolară în ambele case de copii va fi reluat odată cu începerea şcolii, iar noi idei au început să apară... Deja!

Slavă lui Dumnezeu pentru toate, inclusiv pentru lucrurile care mai sunt de făcut,

Vă mulţumim tuturor pentru sprijinul acordat,

Doamne ajută!

Amélie Pineau şi echipa AXIOS