Tinerii din Nepsis în pelerinaj la Terni, cu ocazia hramului parohiei

publicat in Asociaţia Nepsis pe 1 Noiembrie 2010, 16:45

După vacanța de vară și după Congresul Nepsis ce a avut loc la sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

La invitația Părintelui Vasile Andreca, un grup de tineri din parohiile Italiei Centrale, Civitavecchia, Roma, Livorno și Valmontone au făcut un pelerinaj în parohia ortodoxă română ,,Sfânta Parascheva'' din orașul Terni, Umbria, cu ocazia sărbătorii hramului acesteia. Aici au făcut cunoștință cu tineri din această parohie, au participat la Sfânta Liturghie dând răspunsurile la strană și s-au închinat la odoarele și moaștele sfinților păstrate în acest locaș de cult: racla ce adăpostește veșmântul Sf. Parascheva de la Iași, dăruit acestei parohii de către Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe când era încă în scaunul de mitropolit al Moldovei și Bucovinei, moaștele Sfântului Mucenic Mina, ale Sfântului Haralambie, ale Sfântului Ioan Iacob Hozevitul de la Neamț, ale Sfânului Mucenic Valentin - ocrotitorul acestui frumos oraș - şi ale altor sfinti, parohia din Terni fiind binecuvântată cu sfintele moaște a treisprezece sfinți, primite în dar din țară dar și de la parohia ,,Santa Croce” din Terni.

Tinerii au rămas impresionați de frumusețea acestui locaș de cult ce datează din secolul al XI - lea, probabil înainte de despărțirea Bisericii de la anul 1054, mai ales de pictura în frescă din secolul al XV-lea conservată foarte bine în zona sfântului altar. Au mai putut admira arhitectura bisericii construite din materiale provenite din resturi ale templelor romane – se disting cu ușurință coloane cu capiteluri.

După Sfânta Liturghie am fost invitați să participăm la agapa frățească pregatită din bucate tradiționale românești. După aceea, tinerii au pornit către Cascada delle Marmore, care se găsește în imediata apropiere a orașului Terni, cea mai mare cascadă artificială din Europa, având o înălțime de aproximativ 130m. Aici au urcat pe câteva dintre itinerariile amenajate în jurul cascadei, au făcut poze și s-au bucurat de frumusețea sălbatică a naturii luxuriante a zonei. Spre seară, după ce i-au mulțumit părintelui paroh și credincioșilor din parohie pentru dragostea cu care i-au primit, tinerii au pornit spre casele lor, după o zi în care și-au împrospătat sufletele cu binecuvântate bucurii duhovnicești, promițând să revină și cu alte ocazii în această frumoasă comunitate creștină românească, care i-a făcut să se simtă „ca la ei acasă”.

Motfolea Mihai, Civitavecchia