Congresul Internaţional Nepsis, Roma 2010

publicat in Asociaţia Nepsis pe 1 Noiembrie 2010, 16:32

Organizat de Federaţia Frăţiilor Nepsis din Mitropolia Europei Occidentale şi Meridionale, congresul din acest an s-a ţinut la Roma, la sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în zilele de sâmbătă şi duminică, 25 – 26 septembrie. Cele două sute de tineri români ortodocşi sosiţi din toate ţările ce sunt cuprinse în mitropolia amintită dar şi reprezentanţi al tinerilor din Mitropolia Europei Centrale şi de Nord au avut în mijlocul lor întreg Sinodul Mitropolitan format din Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei şi Preasfinţitul Părinte Marc, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.

Tema conferinţei „A fi tânăr creştin într-o lume necreştină” aleasă pentru acest congres de tineri şi confirmată de ierarhi, a fost susţinută de Maica Siluana, coordonatoarea Centrului de formare şi consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Arhiepiscopia Iaşilor.

Sărbătorirea Sfântului Siluan Athonitul în ajun de congres

Pentru o parte dintre ierarhi, pentru invitata de onoare Maica Siluana şi pentru tinerii sosiţi mai devreme la Roma, sărbătoarea a început încă de vineri, 24 septembrie, când s-a sărbătorit Sfântul Siluan Athonitul, atât de drag multora datorită modelului de viaţă şi sfinţenie transmis nouă prin scrierile sale şi prin ucenicii săi. Cu această ocazie, de dimineaţă Preasfințitul Părinte Siluan a slujit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, la care au asistat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif şi Preasfințitul Părinte Timotei. Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” de la sediul Episcopiei s-a umplut de credincioşi dar şi de tineri. La finalul slujbei, după un scurt cuvânt rostit de Înaltpreasfințitul PărinteMitropolit Iosif, Preasfințitul Siluan şi maica Siluana au primit urări, flori şi cadouri.

Seara a avut loc întâlnirea de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Europei Occidentale şi Meridionale, condus de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif, ce a avut în agendă şi probleme legate de pastoraţia tinerilor şi de activitățile Frăţiilor Nepsis

 În tot acest timp, grupul de tineri responsabil de organizarea şi buna desfăşurare a congresului s-a ocupat cu primirea şi cazarea oaspeţilor care soseau de pretutindeni.

Prima zi de congres

            Sâmbătă dimineaţa a început programul cu săvârșirea unui „Te Deum” la care a slujit Preasfințitul Părinte Episcop Timotei împreună cu doi tineri diaconi. Paraclisul a devenit în scurtă vreme neîncăpător, în timp ce o mulţime de tineri sosea de pretutindeni în grupuri mici şi mari. După micul dejun, tinerii au avut ocazia să facă înscrierile, să primească ecusoanele şi să se salute între ei, mai apoi reunindu-se în saloanele frumoase şi luminoase ale episcopiei, datorită timpului capricios de afară. Preasfințitul Părinte Siluan – gazdă primitoare – a luat cuvântul şi a făcut deschiderea lucrărilor congresului, oferind unele detalii de program şi urând bun venit maicii Siluana.

Maica Siluana: „Tinereţea este perioada cea mai vulnerabilă şi mai creativă a vieţii”

            Conferinţa Maicii Siluana intitulată „A fi tânăr creştin într-o lume necreştină” a fost o adevărată lecţie de comunicare de la suflet la suflet. De la sufletul celor cu multă experienţă de viaţă (duhovnicească) şi înţelepciune la sufletul tinerilor „căutători de absolut” (cum spunea maica). După mai bine de o oră de rostire presărată cu parabole, exemple şi sfaturi nuanţate pentru înţelesul tuturor ascultătorilor ce stăteau nemişcaţi, maica se opreşte lăsând spaţiu întrebărilor din sală. Cei peste două sute de tineri din saloanele arhipline, mai cu sfială la început şi cu tot mai mare deschidere spre sfârşit, au început lansarea întrebărilor fie la microfon, fie în scris. S-a dat naştere unei adevărate dezbateri, cu întrebări multe, foarte diverse ca şi conţinut dar reflectând probleme şi situaţii reale cu care se confruntă tinerii din această parte a Europei. Maica a încercat în limitele timpului disponibil să dea răspunsuri cât mai elocvente la întrebări din ce în ce mai complexe. Atât în conferinţă cât şi în discuţiile pe seama întrebărilor venite, maica Siluana a vorbit mult despre nevoia persoanei (mai ales tinere) de IUBIRE, nevoie care îndeamnă la o căutare care de multe ori merge în direcţii greşite. Fără să ne dăm seama, fiecare dintre noi căutăm ceva şi credem că găsim undeva sau la cineva, dar adevărata şi profunda căutare este cea a Dragostei, ce este şi vine de la Dumnezeu, Unul în Fiinţă şi întreit în Persoane, spunea maica. A îndemnat pe adolescenţi şi tineri la păstrarea curăţiei trupeşti şi sufleteşti, la trăirea vieţii în Hristos şi în Biserică şi nu după modelele tranzitorii oferite de mijloacele de comunicare în masă şi mai ales de internet.

            Masa de prânz servită în aer liber a fost ocazia cea mai bună pentru „un respiro” după cele câteva ore de bogat cuvânt oferit de maica. Dialoguri între tineri, bucuria revederii după vreme de luni de zile, pentru unii chiar un an, toate acestea au constituit frumoase momente de comunicare şi comuniune între tineri. Reveniţi în saloane, atraşi într-un fel de armoniile vocilor şi instrumentelor de la recitalul de cântece la chitară susţinut de tinerii de la Parohia „Înălţarea Sfintei Cruci” din Torino îndrumaţi de diaconiţa Nicoleta Istina, tinerii s-au împărţit ulterior în patru grupe la îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif. Grupele de tineri liber alese s-au aşezat fie în grădină, fie în interior, fiind coordonate de ierarhii prezenţi şi de responsabilii Nepsis. S-a dialogat pe tema conferinţei şi s-au schimbat impresii timp de o oră.

Cu Ierarhii la Catacombele San Sebastiano

            După-amiază a fost programată vizita la catacombele care se află în Roma, pe via Appia Antica, nu foarte departe de Episcopie. Aici, la Catacombele San Sebastiano, unele dintre cele mai vechi şi încărcate de amintiri legate de Sfinţii Apostoli, au intrat grupe de către 50 de tineri fiecare, împreună cu câte un ierarh. La finalul impresionantei incursiuni în galeriile şi mormintele de sub pământ, însoţite de ghizi, grupurile s-au oprit în cripta San Sebastiano, loc în care tinerii în frunte cu ierarhii au făcut rugăciuni şi au cântat. Ieşite la suprafaţă, cele trei grupe şi-au dat întâlnire şi au mers pe jos, cale de mai bine de un kilometru, pană la biserica „Quo Vadis”. După acest popas, grupele s-au reîmpărţit şi s-au deplasat la Collosseum, pentru a se întregi cu ceilalţi tineri veniţi dinspre Bazilica Sfântul Petru de la Vatican. A urmat o plimbare de seară, prelungită până târziu în noapte, pe străzile luminate ale centrului istoric al oraşului.

 

A doua şi ultima zi de congres

            Duminică de dimineaţă, ierarhii prezenţi au stat la dispoziţia tinerilor pentru Sfânta Taină a Spovedaniei. Sfânta Liturghie a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif, înconjurat de ceilalți episcopi și de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. Sute de tineri, împreună cu alte sute de credincioşi care vin în fiecare duminică la biserica Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la sediul episcopiei sau din alte parohii ale Romei au umplut o bună parte din platoul situat la umbra pinilor din parcul sediului. În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Iosif a vorbit tinerilor despre iubire, subliniind faptul că fiecare are drumul lui propriu către iubire... « Mai ales când sunteți tineri este greu să găsiți iubirea. Mai întâi am învățat să o primim de la părinți, apoi am încercat să o găsim noi înșine. Uneori însă confundăm iubirea cu frumusețea trupească, din care se naște gelozie, alteori cu dorința de a poseda pe celălalt, dorind să fie numai al nostru, iar alteori cu ceva intelectual, cu o dragoste care este numai în inima noastră, dar fapta lipsește. Pe cât căutăm aceste surogate, care de cele mai multe ori se soldează în viețile noastre cu eșecuri, pe atât înțelegem că nu aceasta e ceea ce căutăm, că nu aceasta este iubirea. Încet-încet înțelegem că dragostea înseamnă jertfelnicie, că a iubi însemnă a renunța la tine pentru celălalt, că a iubi însemnă să pui în valoare pe cel de lângă tine în detrimentul tău, prin renunțarea la tine însuți.

A iubi însemnă uneori să-ți dai viața pentru celălalt. De puține ori avem curajul să ne bucurăm că reușim să dăm din noi ceva celuilalt, însă atunci când o facem simțim că suntem umbriți de o putere care este mai presus de puterea noastră, că suntem stăpâniți de har, că în noi domnește o lumină pe care încetul cu încetul începem să o definim. Nu știm prea bine ce este, dar începem să creștem și să ne aflăm bucuria prin dăruirea de sine celorlalți, prin iubirea aproapelui. Și atunci simțim că e ceva mai presus de noi, că este Harul care izvorăște din Dumnezeu. Simțim că El este prezent în viața noastră și ne dăm seama că nu noi iubim, ci Hristos iubește în noi și ne învață să iubim.»

 

Pomenirea Sfântului VoievodNeagoe Basarab, ocrotitorul Frăţiilor Nepsis

            Pe data de 26 septembrie se sărbătoreşte Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan dar şi Sfântul Voievod Neagoe Basarab care este ocrotitorul Frăţiilor Nepsis. Alegerea datei congresului din acest an a ţinut cont de această sărbătoare. Pentru acest eveniment au fost pregătite iconiţe cu Sfântul Neagoe care au fost date tinerilor şi credincioşilor la finalul Sfintei Liturghii, când fiecare a trecut pe la ierarhi pentru a lua binecuvântare.

            Masa de prânz s-a servit mai întâi cu grabă datorită stropilor de ploaie trecătoare, iar mai apoi cu răbdare când cerul şi-a arătat iarăşi lumina şi căldura de toamnă mediteraneană. Un buchet de cântece al grupului de tineri de la Torino a chemat iar la adunare pe cei plecaţi în toate colţurile parcului. S-a continuat cu alt program artistic realizat de copiii şi tinerii de la Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Ladispoli sub directa îndrumare şi coordonare a unor talentaţi dansatori şi interpreţi de cântece şi dansuri populare din ţară. Reuniţi în jurul cântecelor şi dansurilor româneşti, ierarhi, clerici, autorităţi politice – un senator, ambasadorul şi câţiva consilieri ai Ambasadei Române -, jurnalişti, tineri şi credincioşi de toate vârstele, au asistat mai apoi la încheierea lucrărilor congresului făcută de Înaltpreasfințitul Iosif. După scurte intervenţii ale Preasfințitului Siluan, a maicii Siluana şi a responsabililor Frăţiilor Nepsis, Părintele Mitropolit a mulţumit organizatorilor şi gazdelor dar şi tuturor celor care au venit de la mari distanţe pentru o asemenea sărbătoare. S-a hotărât ca anul 2011 sa aibă ca temă aprofundarea Sfintelor Scripturi iar Congresul Nepsis de anul viitor să se ţină la Madrid. Se doreşte o mai bună conlucrare la organizarea taberelor de vară Nepsis şi a tuturor activităţilor acestor frăţii şi implicarea tot mai serioasă a tinerilor din întreaga Mitropolie în această direcţie.

Prima ediţie a campionatului de fotbal al Mitropoliei

            Congresul Nepsis din acest an a oferit posibilitatea organizării unui campionat de fotbal între echipele Arhiepiscopiei Europei Occidentale, Episcopiei Italiei şi Episcopiei Spaniei şi Portugaliei. După ce s-a jucat prima partidă sâmbătă la prânz, iar celelalte două la finalul Congresului, duminică, pe stadionul abia renovat de la sediul Episcopiei de la Roma, a urmat premierea câştigătorilor, cărora li s-au înmânat cupele special pregătite. Locul I a revenit echipei Arhiepiscopiei Europei Occidentale care a luat cupa şi a dus-o la Paris, locul al II-lea echipei Episcopiei Spaniei şi Portugaliei cu sediul la Madrid şi locul al III-lea echipei Episcopiei Italiei de la Roma.

 

Diacon Gheorghe Zavate, Roma