Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 1 Iulie 2008 Ora: 15:14

Hirotonia PS Timotei, zi de sărbătoare pentru Episcopia Spaniei şi Portugaliei

Hirotonia PS Timotei, zi de sărbătoare pentru Episcopia Spaniei şi Portugaliei

Nou înfiinţata episcopie a Spaniei şi Portugaliei şi-a primit primul Păstor în a cincea duminică după Paşti, 25 mai.

În şedinţa din 22 octombrie 2007, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin hotărârea 4587/2007, a aprobat înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, în cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, parte integrantă din Biserica Ortodoxă Română. Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, întrunită în data de 3 martie 2008 la Madrid, a desemnat drept candidat pentru alegerea celui dintâi episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei pe Preacuviosul Părinte Timotei Lauran, stareţul Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului din Franţa. Preasfinţitul Timotei Lauran a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 5 martie 2008.

Slujba chemării la arhierie şi slujba hirotoniei au avut loc în oraşul Alcala de Henares, aflat la 30km de Madrid.

Sărbătoarea a început cu slujba vecerniei (ora 19), săvârşită de arhimandritul Timotei, înconjurat de un sobor de 4 preoţi în parohia Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. După vecernie, la orele 20 a avut loc slujba chemării la arhierie, ipopsifierea, săvârşită de Preasfinţitul Siluan, primul episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Italia. Au participat la slujba chemării la arhierie: Preasfinţitul Macarie, episcop ales al Episcopiei Române a Europei de Nord, Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Preasfinţitul Marc Nemţeanul, Episcop Vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop Vicar al Mitropoliei Vadului, Feleacului şi Clujului, Preasfinţitul Sofian Braşoveanul, Episcop Vicar al Mitropoliei Europei Centrale şi de Nord şi Preasfinţitul Iustin Sigheteanu, Episcop Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

A doua zi slujba a avut loc într-un cort special amenajat, pe locul cedat de Primăria din Alcala de Henares pentru construirea unei biserici ortodoxe.

Duminică dimineaţa, la ora 9 a început slujba utreniei, după care a avut loc primirea ierarhilor, mărturisirea de credinţă a viitorului episcop, şi a început Sfânta Liturghie, prezidată de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Iosif, înconjurat de un sobor de 10 ierarhi, 70 de preoţi şi diaconi. În adunare au fost prezenţi mai bine de 3000 de credincioşi, veniţi din Spania şi din celelalte ţări ale Mitropoliei.

Înainte de cântarea Sfinte Dumnezeule a avut loc hirotonia întru arhiereu, după care Sfânta Liturghie a continuat, fiind prezidată de noul episcop, Preasfinţitul Timotei. După citirea Evangheliei la duminica Samarinencei, Înaltpreasfinţitul Serafim a rostit un cuvânt de învăţătură.

În timpul împărtăşirii preoţilor şi credincioşilor s-au cântat pricesne de către copiii din parohia de la Alcala de Henares, îmbrăcaţi în costume populare româneşti.

La sfârşitul dumnezeieştii Liturghii a avut loc înscăunarea noului episcop, şi primirea însemnelor episcopale: mantia, cârja şi engolpioanele. Părintele Teofil Moldovan de la Madrid a dat citire Gramatei Mitropolitane de înscăunare.

A urmat citirea cuvântului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de către Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, care a înmânat şi darurile din partea Preafericitului Părinte Patriarh: engolpioanele şi o cruce de binecuvântare. A luat cuvântul apoi Înaltpreasfinţitul Policarp, episcopul ortodox grec al Spaniei şi Portugaliei. În continuare au rostit câte un scurt cuvânt toţi ierarhii prezenţi. Doamna ambasador a României în Spania, Maria Ligor, a transmis mesajul Domnului Călin Popescu Tăriceanu, Prim Ministru al României, iar domnul ambasador al României în Portugalia, Gabriel Gafiţa, a transmis mesajul Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu.

Înaltpreasfinţitul Iosif a rostit un scurt cuvânt, încredinţând noului Păstor turma duhovnicească a Spaniei şi Portugaliei. Înaltpreasfinţia Sa a numit fiecare parohie, dimpreună cu parohul său. La momentul de faţă Episcopia Spaniei şi Portugaliei numără 43 de parohii.

În încheiere a rostit un cuvânt Preasfinţitul Timotei, care, conştient de greutatea lucrării la care a fost chemat, a cerut sprijinul şi rugăciunea tuturor, şi a mulţumit rând pe rând celor care i-au fost alături la acest însemnat eveniment din viaţa lui şi a Bisericii.

În final Preasfinţitul Timotei a binecuvântat mulţimea şi a invitat pe toţi la o agapă frăţească.

Masa a avut loc în Alcala, îmbinând tradiţia românească cu cea spaniolă.

Organizarea acestui eveniment s-a făcut cu sprijinul parohiilor din Spania şi Portugalia, dar mai ales prin strădania părintelui paroh de la Alcala de Henares, Adrian Pintea, care a fost coordonatorul.

Mulţumim Domnului pentru acest dar pe care l-a făcut bisericii Sale, rugându-l să-l întărească în toată lucrarea cea bună pe noul Păstor, dăruindu-i sănătate şi ani îndelungaţi.

Întru mulţi ani, Stăpâne! 

Hirotonia PS Timotei, zi de sărbătoare pentru Episcopia Spaniei şi Portugaliei

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni