Adaugat la: 1 Noiembrie 2010 Ora: 15:14

Puntea inimilor

Era începutul lunii noiembrie 2007 şi, în urma unui trist eveniment ce a avut loc la Roma şi despre care presa a vorbit îndelung, Italia fusese străbătută de o campanie de presă ostilă poporului român. Din păcate şi la Terni cetăţenii români au fost martorii unor atitudini ostile, cetăţeni care nu aveau nimic de a face cu faptele întâmplate la Roma.

Puntea inimilor

Discursuri, scrieri pe pereţi, un climat de neîncredere şi de teamă păreau că au ridicat un zid între cele două comunităţi care trăiseră mereu în pace şi frăţie.

Comunitatea noastră catolică, Sfânta Cruce, se află în acelaşi cartier cu biserica Sfântul Alò, în care se întâlneşte la rugăciune comunitatea ortodoxă românească. Acea crimă odioasă ne-a pus pe gânduri mai ales datorită faptului că întreţineam, de multă vreme, relaţii solide de prietenie cu mulţi români: unii dintre aceştia fuseseră găzduiţi în casa noastră de oaspeţi pentru persoanele aflate în situaţii dificile, alţii erau ajutaţi în mod constant de parohie, care distribuie alimente şi îmbrăcăminte celor aflaţi în nevoi. Iar duminica ne salutam mereu cu părintele Vasile, parohul ortodox român şi cu mulţi creştini români, atunci când fiecare ne îndreptam spre propria biserică pentru săvârşirea Dumnezeieştii Liturghii, biserici aflate la câţiva paşi una de cealaltă.

Nu puteam fi de acord ca răul să creeze o ruptură atât de nedreaptă şi de detestabilă între ucenicii aceluiaşi Hristos şi locuitorii aceluiaşi oraş, uniţi în încercarea comună de a construi un viitor mai bun pentru sine şi propriile familii.

Atunci am hotărât să facem un gest care să arate întregului oraş că niciun zid nu poate să-i despartă pe fraţi de fraţi, căci Trupul şi Sângele lui Hristos, sfinţit şi cinstit în bisericile noastre surori ne uneşte în unicul trup mistic al fiilor lui Dumnezeu.

În acord cu părintele Vasile am săvârşit Dumnezeiasca Liturghie fiecare în propria biserică, iar apoi comunitatea catolică din parohia Sfânta Cruce a mers în procesiune către biserica Sfântul Alò, pentru a încheia împreună slujba cu fraţii ortodocşi prin binecuvântarea dată împreună de preoţii parohi ai celor două comunităţi.

În cuvinte simple dar mai ales prin prezenţa noastră plină de dragoste, am vrut să mărturisim că nimic nu poate să-i despartă pe ucenicii lui Hristos, precum şi că nicio campanie de ură şi rasism nu poate şterge stima şi afecţiunea pe care şi-o poartă cetăţenii cinstiţi ai oraşului nostru, Terni.

Mica procesiune precedată de Sfânta Cruce şi de copiii de la cateheză a fost o punte solidă de iubire şi rugăciune care a surpat orice zid de despărţire între comunităţile Sfânta Cruce şi Sfântul Alò, căci toţi suntem poporul lui Dumnezeu.

don Roberto Cherubini
Paroh al parohiei Sfânta Cruce
www.santacroceterni.blogspot.com

 

Spre sfârşitul lui 2007, după crima unui cetăţean român de etnie romă care a ucis o femeie italiancă la Roma („celebrul” caz Mailat), toată Italia părea să fie împotriva românilor.

Duminică, 12 noiembrie, Don Roberto, însoţit de un alt preot catolic şi de toţi credincioşii din parohia lor, îmbrăcaţi în veşminte, cu Sfânta Evanghelie şi prapori, la sfârşitul propriei Liturghii, au venit în biserica noastră - care se află la aproximativ 500 de metri de a lor - ca să ne încurajeze şi să ne susţină în situaţia dificilă şi ruşinoasă în care noi fuseserăm aduşi din cauza incidentului menţionat. Credincioşii italieni s-au îmbrăţişat cu ai noştri, iar Don Roberto a ţinut un cuvânt de încurajare pentru noi toţi, spunând ca au venit la noi ca să ne asigure că ei nu ne consideră pe toţi delicvenţi sau oameni de mâna a doua, cum o parte a presei italiene susţinea ci că, pentru ei, noi suntem fraţi întru Hristos, cei care avem grijă de copiii şi bătrânii lor şi că suntem o bogăţie pentru oraşul care ne-a primit.

Ca semn al acestei consideraţii ne-au oferit, cu acea ocazie, un medalion cu mai multe sfinte moaşte de Sfinţi Martiri: Sfântul Ştefan, Sfântul Lavrentie, Sfântul Longhin, Sfântul Marcel şi Sfântul Mansuet. Acum aceste sfinte moaşte se găsesc în biserică, sub un baldachin sculptat în stejar, alături de altele aduse din România: Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Sfântul Mihail Mărturisitorul, Sfântul Mucenic Mina, Sfinţii Mucenici din Sinai şi Rait şi Sfântul Ioan Iacob Hozevitul.

Pr. Vasile Andreca, Terni

 

Puntea inimilor

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni