Adaugat la: 16 Iunie 2009 Ora: 15:14

Pelerinajul parohiei ortodoxe române din Strasbourg la Cimitirul militar român din Haguenau, 9 mai 2009

Pelerinajul parohiei ortodoxe române din Strasbourg la Cimitirul militar român din Haguenau, 9 mai 2009

În ziua de sâmbătă 9 mai 2009, parohia ortodoxă română "Sfântul Ioan Botezătorul" din Strasbourg a organizat un pelerinaj la Cimitirul militar român din oraşul Haguenau. Au participat câteva zeci de enoriaşi, printre care şi domnul Consul General al României la Strasbourg, dl Marcel Alexandru. După slujba parastasului, dl Patrick Kautzmann, trompetistul titular al Asociaţiei vechilor combatanţi (Souvenir Français), a intonat imnele naţionale al României şi al Franţei, precum şi imnul Europei, iar dl Consul Marcel Alexandru a depus o jerbă de flori şi a rostit un cuvânt de omagiere a eroilor, mulțumind totodată celor prezenţi pentru eforturile pe care le fac de zeci de ani spre a perpetua amintirea înaintaşilor noştri căzuţi pe câmpul de onoare departe de ţară. S-a cântat "Veşnica pomenire", s-au stropit mormintele cu vin, iar pelerinii au zăbovit câteva clipe la căpătâiul eroilor.

În cursul după-amiezii, toţi cei prezenţi au fost invitaţi de comitetul parohial condus de doamna preoteasă Iosefina Iorgulescu să ia parte la praznicul pregătit din timp – cu sprijin preţios din partea Consulatului român – în sala căminului parohial al parohiei catolice Saint-Georges. S-au servit, ca de obicei, bucate tradiționale româneşti.

În oraşul Haguenau, aflat la aproximativ 40 km nord de Strasbourg – fosta capitală efemeră a Imperiului german pe timpul dinastiei de Hohenstaufen (celebrul Frederic Barbarossa + 1190 era originar din Haguenau!) – îşi dorm somnul de veci 475 din cei 2344 de ostaşi români căzuţi în Alsacia, ca prizonieri la germani, în timpul Primului război mondial (în 1917-1918). După cum se ştie, aceştia şi-au pierdut viaţa în condiţii tragice, din cauza frigului, foamei, bolilor şi a tratamentelor inumane la care au fost supuşi. Osemintele lor au fost reunite după război în trei cimitire militare : Dieuze – Châteaux Salins (917 morminte), Soultzmatt (681 morminte) şi Haguenau.

Mormintele ostaşilor români de la Haguenau ocupă o parte a careului militar al cimitirului Saint-Georges şi au fost strămutate aici în 1969/1970, în timpul construcţiei autostrăzii ce traversează Alsacia şi care trece exact prin mijlocul vechiului cimitir militar din Strasbourg (inaugurat în anul 1924, în prezenţa regelui Ferdinand al României şi al reginei Maria).

Până în anul 2008, parohia ortodoxă română din Strasbourg organiza pelerinaje de mică amploare la acest cimitir – în general înainte de postul Crăciunului – căci era nevoită să se ocupe şi de cel de la Soultzmatt. În prezent, după înfiinţarea unei parohii româneşti la Mulhouse, cimitirul din Soultzmatt i-a fost încredințat acesteia din raţiuni geografice, iar parohia din Strasbourg a hotărât să se ocupe cu precădere de cel de la Haguenau (care necesită, printre altele, lucrări de renovare şi amplasarea unui monument specific). Prima măsură a fost modificarea datei pelerinajului. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, aceasta va fi, pe viitor, sâmbăta cea mai apropiată de ziua victoriei de la 8 mai.

Pentru o informare mai amplă asupra istoriei cimitirelor române din Alsacia, recomandăm cartea profesorului şi istoricului francez Jean NOUZILLE intitulatăLe Calvaire des prisonniers de guerre Roumains en Alsace-Lorraine, 1917-1918, publicată şi în română(Calvarul prizonierilor de război români în Alsacia-Lorena, 1917-1918), apărută în 1994 la Editura Semne, şi republicată în 1997 în ediţie revăzută şi îmbogăţită, cu o prefaţă de Dumitru Preda.

Pr. Vasile Iorgulescu

Pelerinajul parohiei ortodoxe române din Strasbourg la Cimitirul militar român din Haguenau, 9 mai 2009

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni