Vizita pastorală a Preasfinţitului Părinte Timotei, al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, în parohiile Lisabona şi Setubal

publicat in Din viaţa parohiilor pe 16 Iunie 2009, 01:39

În zilele de 11 şi 12 aprilie a.c. Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei, al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, s-a aflat în vizită pastorală în Portugalia. Ca urmare a invitaţiei adresate de către Preacucernicul Părinte Marius Viorel Pop, protoiereu de Lisabona, şi de către preotul Ion Florentin Dobrescu de la Setúbal, Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei s-a aflat în Sâmbăta lui Lazăr şi în Duminica Intrării Domnului în Ierusalim în mijlocul credincioşilor ortodocşi români din aceste parohii.

Vizita pastorală a Preasfinţitului Părinte Episcop Timotei în Portugalia, a treia de la instalarea Preasfinţiei Sale ca episcop, a început sâmbătă după-amiază la Lisabona, unde, în biserica parohială Intrarea în biserică a Maicii Domnului, a săvârşit slujba de priveghere a sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, împreună cu Preacucernicul Părinte Marius Viorel Pop şi cu Arhidiaconul Nicodim.

A doua zi, după slujba ceasurilor, Preasfinţitul Părinte Timotei, împreună cu Preacucernicul Părinte Marius Viorel Pop şi cu Arhidiaconul Nicodim, au slujit Sfânta Liturghie. La momentul rânduit, Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei l-a hirotonit întru diacon, pe seama bisericii din Lisabona, pe Gheorghe Florea, student al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Andrei Şaguna din Sibiu, iar la sfârşitul slujbei a ţinut un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi în număr foarte mare.

În aceeaşi zi, Preasfinţitul Părinte Timotei, însoţit de Arhidiaconul Nicodim, i-a vizitat şi pe credincioşii ortodocşi români din Alcochete, filie a parohiei Setúbal. Aici, în capela Sfântul Mucenic Sebastian, aflată în folosinţa liturgică exclusivă a comunităţii ortodoxe române, Preasfinţitul Părinte Timotei a săvârşit slujba vecerniei, împreună cu preotul Ion Florentin Dobrescu şi cu Arhidiaconul Nicodim. La sfârşitul slujbei, Preasfinţitul Părinte Timotei le-a ţinut celor aproximativ 40 de credincioşi prezenţi un cuvânt de folos duhovnicesc despre rugăciune şi despre lucrarea ei. Credincioşii l-au primit cu multă bucurie pe Preasfinţitul Părinte Timotei cu ocazia primei sale vizite pastorale în cadrul acestei comunităţi, la împlinirea unui an de la constituirea ei.

Majoritatea enoriaşilor români din Alcochete, cei cărora li se şi datorează înfiinţarea acestei filii, provin din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Satu Mare. Alături de aceştia, din comunitatea ortodoxă română din Alcochete fac parte şi credincioşi originari din judeţele Bacău, Suceava, Timiş, Neamţ, Maramureş, Argeş, Alba şi câteva familii de români din nordul Bucovinei şi din Basarabia. Din zona Alcochete, mai bine de trei sferturi dintre români aflaţi aici la 1 ianuarie 2007, data intrării României în Uniunea Europeană, au plecat după această dată să lucreze în alte ţări europene, precum Spania, Italia, Franţa, Marea Britanie şi Irlanda.

La slujbele duminicale din Alcochete participă constant aproximativ 25 de familii. Cu toate că sunt puţin numeroşi, credincioşii activi ai filiei Alcochete  formează o comunitate puternic ataşată de biserică şi de credinţa ortodoxă. În prezent, la slujbele din capela Sfântul Mucenic Sebastian din Alcochete participă şi români care locuiesc în Montijo, Benavente, Moita, Sarilhos Grande, Jardia, Samouco, localităţi aflate la distanţe de 5 până la 30 de kilometri de Alcochete.

Prezenţa Preasfinţiei Sale, Preasfinţitul Părinte Timotei, a fost un bun prilej pentru ca preotul paroh al comunităţii să îi adreseze în numele credincioşilor ortodocşi români din filia Alcochete invitaţia de a reveni să sfinţească catapeteasma capelei Sfântul Mucenic Sebastian, aflată în prezent în lucru. Preasfinţitul Părinte Timotei a mulţumit pentru invitaţie şi a spus că va veni cu bucurie să sfinţească iconostasul capelei, atunci când toate icoanele vor fi pictate şi montate.

Preasfinţitul Părinte Timotei a poposit pentru scurt timp şi la Setúbal, unde a discutat cu preotul paroh Ion Florentin Dobrescu unele probleme administrative ale Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei.

Vizita pastorală a Preasfinţitului Părinte Timotei în parohiile Lisabona şi Setubal a constituit un motiv de bucurie duhovnicească şi de întărire în credinţa ortodoxă a credincioşilor ortodocşi români din cele două parohii, o viitoare vizită fiind aşteptată cu nerăbdare de toţi cei care s-au întâlnit în Portugalia cu Preasfinţia Sa.

Preot Ion Florentin Dobrescu