Adaugat la: 1 Decembrie 2008 Ora: 15:14

Élisabeth Behr-Sigel (II) - Primii ani de studiu

Născută în 1907, într-o Alsacie germană, dintr-un tată luteran şi o mamă evreică, tânăra noastră Elisabeth devenea franţuzoaică la armistiţiul din 1918.

Élisabeth Behr-Sigel (II) - Primii ani de studiu

Odată cu reintegrarea Alsaciei în Franţa, tânăra Elisabeth trebuie să asimileze o nouă cultură, pe lângă cultura sa germano-alsaciană cu influenţele evreieşti ale Europei Centrale. Începutul anului şcolar de după război este obositor pentru fetiţă, nevoită să studieze în franceză cu francezi de baştină veniţi să se instaleze în Alsacia. Dar Liselotte dă dovadă de mari capacităţi intelectuale şi, la sfârşitul clasei a VI-a, iat-o bilingvă, obţinând mereu premiul întâi.

 Adolescenta este pasionată de noua sa cultură şi are rezultate şcolare excelente. Însă mama sa, Emma, se întristează văzând-o că neglijează germana. Se creează o oarecare distanţă între mamă şi fiică: adolescenta, antrenată de colegii de la şcoală, începe să frecventeze FUACE (Federaţia Universală a Asociaţiilor Creştine ale Studenţilor) şi hotărăşte să-şi arate angajamentul său religios prin mirungere. Acest interes pentru Hristos rămâne străin conştiinţei evreieşti a Emmei care are sentimentul că fiica sa se îndepărtează de ea. Mirungerea reprezintă o etapă importantă în viaţa tinerei fete, arătând credinţa ei crescândă şi dorinţa de merge în întâmpinarea lui Hristos. Adolescenta, neliniştită şi zbuciumată, în climatul stimulant şi convivial al Federaţiei (branşa din Strasbourg a FUACE), găseşte un răspuns la întrebările sale. Participând la cursuri biblice, la întâlniri cu tinerii, privegheri în jurul focului, Elisabeth are ocazia să cunoască îndeaproape mari figuri religioase protestante, precum Suzanne de Dietrich sau pastorul Marc Boegner. Aceşti ani ai adolescenţei, în sânul unui grup de tineri creştini, sunt decisivi pentru orientarea sa religioasă. Liselotte ştie de acum înainte că vrea să-I urmeze lui Hristos.

După ce şi-a obţinut bacalaureatul în 1925, Liselotte îşi urmează înclinarea meditativă şi începe studii de filozofie. Pe băncile facultăţii din Strasbourg este colegă cu viitorul mare filozof Emmanuel Levinas, fiind şi buni prieteni. Împreună, descoperă fenomenologia lui Husserl, pe atunci emergentă.

Plină de voinţă şi pururea dornică de a afla răspuns la întrebările sale, tânăra decide că vrea să studieze teologia. Pe atunci, teologia era destinată exclusiv bărbaţilor. Dar deschiderea de care a dat mereu dovadă facultatea din Strasbourg i-a fost favorabilă tinerei Liselotte: în septembrie 1927, a început cursurile facultăţii de Teologie împreună cu încă alte trei fete.

Însă la sfârşitul iernii dinainte de începerea facultăţii, un eveniment tragic întristează existenţa Elisabetei: mama ei moare în urma unei febre foarte mari. Această dispariţie marchează sfârşitul unei adolescenţe fără griji. În toamna anului 1927, tânăra Elisabeth porneşte cu hotărâre pe noul ei drum, cu multă nădejde că îl va afla pe Domnul.  

Olga LOSSKY

Élisabeth Behr-Sigel (II) - Primii ani de studiu

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni