Congresul Nepsis Spania 2008

publicat in Asociaţia Nepsis pe 1 Decembrie 2008, 22:53

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Timotei, Congresul Nepsis Spania s-a desfăşurat la Valencia în zilele de 15-16 noiembrie şi a fost găzduit de parohia Sfinţii Arhangheli şi de asociaţia românilor din oraş, AROVA. A fost prima acţiune a filialei Nepsis din această ţară de după întronizarea Preasfinţitului Timotei ca episcop al românilor ortodocşi din Spania şi Portugalia, de aceea tinerii au decis să-l aibă ca principal invitat chiar pe păstorul lor. Tema propusă a fost „Liturghia de după Liturghie”.

Primii participanţii au sosit încă de miercuri. Duhul ce avea să se instaleze e deja anunţat de „colaborarea” practică între tinerii neptici: câţiva „călători” din Londra şi Paris, odată ajunşi la Madrid, sunt aşteptaţi de cei din Alcala, care îi găzduiesc şi îi aduc la Valencia; grupul din Bruxelles aterizează la Zaragoza, de unde sunt preluaţi de tinerii din parohie; împreună ajung la Valencia vineri seara târziu; gazdele îi aşteaptă pe toţi şi îi fac să se simtă ca acasă. Astfel, până sâmbătă dimineaţa se adună peste 70 de tineri, cei mai mulţi din parohii din Spania (Alcala de Henares, Barcelona, Bilbao, Ciudad Real, Lleida, Valencia, Vinaros, Zaragoza), dar şi din alte oraşe de pe cuprinsul Mitropoliei noastre (Belfast, Bruxelles, Londra, Paris, Roma, Torino). Toţi sunt întâmpinaţi de părintele Daniel Toadere, bucuros că parohia sa poate găzdui al doilea congres Nepsis Spania la fel cum a făcut-o şi cu primul, anul trecut.

Binecuvântare PS TimoteiCongresul începe cu Sfânta Liturghie arhierească, urmată de conferinţa „Sfânta Liturghie şi viaţa creştină ca o continuare a ei”, susţinută de părintele Daniel Şimon, consilierul pentru tineret al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei. Urmează un lung şir de întrebări, unele „clasice”, pe care le auzim practic la toate întâlnirile tinerilor, dar şi altele care demonstrează o adevărată preocupare a tinerilor de a trăi credinţa în toată bogăţia ei. Preasfinţitul Timotei a avut un cuvânt pentru fiecare: pentru cei care au cerut sfat despre cum să se roage; pentru cei neliniştiţi să pună în practică ceea ce citesc în Evanghelie şi să poată vedea chipul lui Hristos în fiecare om; pentru cei care, trăind în Europa occidentală, sunt nedumeriţi de problema căsătoriilor mixte sau a relaţiilor cu creştinii de alte confesiuni, în special romano-catolici. Mulţi se liniştesc auzind de la un episcop că şi căsătoria e o cale spre Hristos la fel de înaltă ca şi monahismul; că şi în căsătorie e esenţial a se practica ascultarea, curăţia – sub forma fidelităţii, sărăcia – sub forma dărniciei, clădite pe statornicie. Bucuria, naturaleţea, blândeţea sa, ataşamentul său faţă de Evanghelie, nădejdea din privirea şi cuvintele sale se răspândesc imediat, iar tinerii se angajează fără rezerve în discuţii. S-a vorbit despre dezvoltarea Sfintei Liturghii şi felul cum au trăit-o creştinii de-a lungul secolelor, despre frumuseţea şi semnificaţia adâncă a rugăciunilor rostite de preot în partea a doua a Liturghiei (a credincioşilor) iar mulţi din noi ne dăm seama cât de puţin trăim această slujbă la care participăm săptămânal. Cu dragoste şi durere părintele nostru duhovnicesc ne-a vorbit despre tristeţea acelor Liturghii la care nu se împartăşeşte nimeni, într-un fel de nesocotinţă a cuvântului lăsat de Domnul Hristos la Cina cea de Taină. 

Deşi cei mai mulţi dintre noi uitaserăm de foame, a trebuit totuşi să facem o pauză pentru a gusta din bunătăţile pregătite de membrii parohiei din Valencia. În partea a doua s-a discutat despre Nepsis, s-a stabilit extinderea filialei la toată episcopia, pentru a cuprinde şi Portugalia, s-a hotărât ca în fiecare parohie să existe un reprezentant Nepsis pentru ca astfel comunicarea între noi să fie mai dinamică şi ca la următorul congres să nu mai fie reprezentate doar opt parohii din cele de mai mult de cincizeci ale episcopiei. Preasfinţitul Timotei a ţinut să sublinieze că Nepsis-ul e o posibilitate a tinerilor de a trăi Liturghia după Liturghie; că mai ales noi, cei tineri, suntem chemaţi să le împăcăm şi pe Marta şi pe Maria; că pe lângă rugăciune şi conferinţe duhovniceşti trebuie să şi punem în practică cuvântul Evangheliei, pentru a nu cădea într-un fel de pietism fals; că îndemnul „cu pace să ieşim” este şi o chemare la a trăi activ taina fratelui.

Nepsis Spania cu PS TimoteiDupă toate acestea, vine foarte natural invitaţia adresată de tinerii din Valencia de a lua parte în programul lor lunar de întâlnire cu cei fără adăpost pentru a distribui mâncare caldă, a vorbi cu ei, a-i asculta. Bineînţeles, apare îndoiala că acest infim gest nu le face viaţa mai bună; însă ne dăm seama că ceea ce „aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei preamici, Mie mi-aţi făcut” (Mt 25,40) şi că acolo unde doi sau trei fac ceva în numele Domnului, e prezent Hristos Însuşi. Lucrul acesta se simte atunci când vorbim cu aceşti oameni săraci – africani, români, spanioli – care se bucură să-i revadă pe tinerii din Valencia şi să fie trataţi cu demnitate. Experienţa aceasta ne arată că în loc sa ne lăsăm descurajaţi pentru că „la noi în parohie nu se pricepe nimeni la organizare”, putem să-i oferim Mântuitorului cele cinci pâini şi cei doi peşti pe care îi avem, puţina noastră pricepere, pentru ca El să o înmulţească spre folosul tuturor, căci „tot darul desăvârşit de sus este, pogorându-se de la Părintele luminilor” (Iac 1, 17).

Seara de sâmbătă se încheie cu o vizită a Oraşului Artelor şi Ştiinţelor. Duminică, după Sfânta Liturghie, continuăm discuţiile în cadrul vizitei Valenciei, bucurându-ne de soare şi de cerul de un albastru perfect. După un program atât de intens, o plimbare şi un fotbal pe plajă merg la fix. Apoi participanţii se pregătesc de plecare, însă, cum observă Adriana, gazdă bună şi „motorul” acestei întâlniri, ne întoarcem fiecare la parohiile noastre convinşi că s-au înfiripat între noi ceva mai mult decât nişte legături superficiale. Oboseala îşi spune cuvântul, dar lumina din ochii noştri e încă prezentă, căci cu toţii obosiserăm frumos...

A consemnat Bogdan Grecu