Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
După ce am vorbit în episoadele trecute despre tot felul de programe de protecție a computerului, este vremea să spun un lucru important despre parola sau parolele pe care le folosim pentru contul de email sau pe diferitele situri pe care le utilizăm : o parolă bună face cât un antivirus ! Aceasta este părerea specialiștilor în securitatea pe internet, şi ar fi desigur înțelept să ținem cont de ea. Cum, mai exact ?
1. Ce NU trebuie să conțină o parolă
Este recomandat să nu punem într-o parolă :
Oricine are o reală prezență pe internet este vulnerabil dacă folosește astfel de informații într-o parolă, pentru că o mulțime de informații pot fi rapid colectate despre noi de pe rețelele sociale (Facebook, MySpace etc.), forumurile sau diferitele situri pe care le frecventăm. Spre exemplu, o simplă căutare pe Google despre persoane mea (Iulian Nistea) întoarce peste 25.000 de rezultate, ceea ce înseamnă că o mulțime impresionantă de informații despre mine sunt accesibile oricui. Poate nu toți sunteți la fel de prezenți pe net, dar oricum trebuie să știți că un potențial hacker nu va avea probleme a găsi informații despre noi, chiar şi numai pe internet.
2. Ce punem într-o parolă
Chiar dacă nu vrem să ne creăm o parolă într-un mod cu totul aleator pe un site specializat şi de încredere – cum ar fi, de exemplu http://www.pctools.com/guides/password/ , una din cele mai apreciate companii de securitate din lume – măcar să ținem seama de niște sfaturi avizate :
Cel mai bun lucru pe care îl putem face (în afară de parolele cu totul aleatorii din multe caractere) este să ne punem puțin imaginația la lucru şi să creăm unul sau două cuvinte inexistente ca atare în dicționar, dar cu care noi să avem o oarecare familiaritate (astfel încât să putem reține parola, fără să fie nevoie să o scriem undeva). Combinate cu caractere speciale sau semne de punctuație, vom obține o parolă foarte puternică, pe care nici un hacker nu va putea să o descopere.
3. Câte parole ?
În mod normal, trebuie să avem măcar două parole, dacă nu mai multe şi, desigur, nu trebuie să fie variațiuni pe aceeași temă. Dacă ne este greu să le reținem, vom folosi pentru navigarea pe internet browser'ul Firefox, considerat cel mai sigur la ora actuală, şi care are integrat un modul de înregistrare a parolelor.
Iulian Nistea
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team