Adaugat la: 1 Aprilie 2009 Ora: 15:14

Roma: Procesiune cu Sfintele Icoane în Duminica Ortodoxiei

În prima Duminică din Postul Sfintelor Paşti, Duminica Ortodoxiei, se sărbătoreşte în fiecare an, de către toate Bisericile Ortodoxe, restabilirea cinstirii sfintelor icoane.

Datorită iconoclasmului, în perioada anilor 726-843, mulţi cinstitori ai sfintelor icoane au suferit persecuţii, apărându-le ca pe unele ce sunt expresia credinţei celei adevărate, iar cinstirea care se dă chipului trece la prototip şi cel ce se închină icoanei se închină persoanei închipuite pe ea.

Astfel, în Duminica Ortodoxiei din acest an a avut loc la Sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei de la Roma tradiţionala Procesiune cu Sfintele Icoane la care au participat preoţii şi credincioşii de la parohiile din Roma şi din împrejurimi.

Mare şi plăcută a fost surpriza să constatăm că invitaţia pe care Preasfinţitul Siluan, episcopul ortodox român al Italiei, a adresat-o, prin preoţii parohi, tuturor credincioşilor ortodocşi români din Roma şi din împrejurimi, a avut un asemenea ecou, încât curtea Episcopiei, pe care o consideram “foarte mare”, s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru cele peste 120 de autoturisme ale celor peste 500 de credincioşi, veniţi cu mic, cu mare, să participe la procesiunea sfintelor icoane.

Cele 14 parohii participante au purtat fiecare icoana hramului şi alte icoane ale praznicelor şi ale sfinţilor şi au intrat în procesiune în incinta Sediului Episcopiei, cântând troparul propriului hram şi troparul Duminicii Ortodoxiei.

Procesiunea s-a încheiat în biserica Adormirea Maicii Domnului (cu statut de Mănăstire de maici de la Centrul Eparhial) unde fiecare dintre cei prezenţi s-a închinat şi a primit binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan.

Acest înălţător moment a fost urmat de o cateheză cu tema: ”Rolul cinstirii sfintelor icoane în trăirea creştinului ortodox” care s-a desfăşurat în saloanele oficiale din incinta Sediului care au devenit neîncăpătoare, credincioşii fiind nevoiţi să asculte cuvântul de învăţătură şi de afară, fiind adunaţi pe la ferestre, întocmai ca în vremurile Mântuitorului şi Sfinţilor Apostoli, în timp ce copiii zburdau nestingheriţi prin frumoasa grădină a episcopiei.

Deşi această după masă s-a prelungit până la lăsarea serii, preoţii şi credincioşii participanţi la prima procesiune a Sfintelor Icoane de la Roma s-au întors acasă cu inimile pline de bucuria împreună-petrecerii şi de harul primit de la închinarea la Sfintele Icoane şi Sfintele Moaşte.


A consemnat Pr. Răzvan Săvescu, Secretar 2 Centrul Eparhial

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni