Adaugat la: 1 Martie 2009 Ora: 15:14

Hramul parohiei Ortodoxe “Botezul Domnului” din Monterotondo

Pe data de 6 ianuarie a avut loc la Tor Lupara, lângă Roma, hramul Parohiei Ortodoxe “Botezul Domnului” – Monterotondo.

La eveniment au participat peste 600 de credincioşi şi oaspeţi, români şi italieni, atât din Moterotondo, cât şi din oraşele limitrofe. Au asistat la Sfânta Liturghie Ambasadorul României în Italia, Excelenţa Sa domnul Răzvan Rusu, însoţit de o delegaţie a Ambasadei, funcţionari din cadrul Academiei Române de la Roma, primarul oraşului Monterotondo, Antonino Lupi, actriţa Ramona Bădescu, consilieră personală a primarului Romei pe probleme de români, Giancarlo Germani, preşedintele Partidului Identitatea Românească şi alţi membri din conducerea PIR şi reprezentanţi ai asociaţiilor de români.

Puterea Aghiasmei Mari

Apa sfinţită în timpul slujbei de Bobotează este numită “cea mare”, în limbajul bisericesc, pentru că “are o putere deosebită, fiind sfinţită printr-o îndoită chemare a Sf. Duh ; iar sfinţirea are loc în însăşi ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan” – ne spune părintele Bogdan Petre. Pentru credincioşii ortodocşi, apa sfinţită la Bobotează are o putere tămăduitoare şi se păstrează pură vreme îndelungată, rămânând tot aşa de proaspătă, de curată şi plăcută la gust ca şi când atunci ar fi scoasă de la izvor. Românii ortodocşi păstrează apa luată de la biserică de Bobotează într-un vas curat, la loc de cinste în casă şi beau puţin din ea în zilele de ajunare şi de post. Se obişnuieşte, de asemenea, să se bea din Aghiasma mare timp de opt zile în şir, începând cu ajunul Bobotezei şi până la încheierea praznicului.

A slujit Preasfinţitul Siluan

Sfânta Liturghie a fost săvârşită la Institutul Gesù Redentore din Fonte Nuova, de un sobor de preoţi conduşi de Preasfinţitul Siluan, Episcop al Italiei, împreună cu părintele arhimandrit Antim David, mare eclesiarh al Catedralei patriarhale din Bucureşti şi părintele paroh Bogdan Petre. A avut loc şi sfinţirea mare a apei, iar credincioşii au putut lua, fiecare, Aghiasma Mare în sticle puse la dispoziţie de către organizatori.

Preafinţitul Siluan a hirotesit doi ipodiaconi, pe Marian Arbănaş şi pe Daniil Bratoşin, colaboratori ai parohiei. Cu aceeaşi ocazie, Preasfinţitul a hirotonit întru preot pe diaconul Vasile Bobiţa, membru al Parohiei de cinci ani, „perioadă în care a slujit cu timp şi fără timp misiunea ortodoxă din teritoriul Nomentana, întărind corul şi ţinând lecţiile de catehism pentru adulţi din cadrul Şcolii duminicale” – după cum îl descrie părintele Bogdan.

“De Bobotează, prin Biserică se recreează întreaga natură”, a spus Preasfinţitul în timpul predicii. Făcând o paralelă cu sărbătoarea Botezului Domnului, el a arătat că, deseori, oamenii se obişnuiesc să trăiască într-o comoditate haotică, care ar trebui ordonată asemenea apei sfinţite. „Împărăţia cerurilor este ordine şi armonie, iar acest lucru se vede chiar ştiinţific la nivelul Aghiasmei. Oamenii de ştiinţă au observat la microscop că formula apei sfinţite este armonioasă, faţă de apa normală, care are o formulă haotică. Acolo unde este rugăciune şi înţelegere, şi formula apei se schimbă într-o structură perfectă. Iar unde este ceartă şi neînţelegere, formula apei devine haotică şi dispersivă. Ţinând cont de acest lucru, trebuie să intrăm în armonia Împărăţiei, care este armonie şi perfecţiune”.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Siluan a hirotesit întru Protopop la Roma pe părintele Bogdan Petre, parohul Bisericii Ortodoxe de la Monterotondo. Protopopul este „decanul” (mai marele) preoţilor dintr-o zonă pastorală şi administrativă. El este omul de legătură concretă al Episcopului cu diferitele realităţi locale. Protopopul este preotul care are asentimentul şi credibilitate, atât din partea Ierarhului cât şi din partea preoţilor, „vrednic de încrederea tuturor” - aşa cum se spune în formula tradiţională – pentru binele Bisericii şi urmărirea fiecărei realităţi parohiale.

În legătură cu numirea sa, Părintele Bogdan ne-a declarat: „Nădăjduiesc să fiu vrednic şi la înălţimea învestiturii încredinţate. Doresc ca această binecuvântare să fie o ocazie de a instaura un raport de apropiere şi de prietenie cu preoţii din Protopopiatul Roma 2 şi în acelaşi timp să fie o posibilitate de a-l ajuta pe Preasfinţitul Siluan în bunul mers al misiunii ortodoxe, atât în gestiunea parohiilor existente, cât şi în înfiinţarea unor eventuale noi entităţi parohiale.”

Colinde de Bobotează

La sfârşitul slujbei, credincioşii au putut asista la un mic spectacol de cântece şi poezii închinate Bobotezei, precum şi de colinde tradiţionale din Ardeal. Concertul fost susţinut de un grup de zece copii din parohie, conduşi şi pregătiţi de doamna preoteasă Lorena. Creştinii din Monterotondo au înmânat apoi Preasfinţitului Siluan o icoană din argint reprezentând-o pe Maica Domnului cu toiagul stăreţiei de la Muntele Athos, urându-i mulţi ani de arhierie şi de păstorire.

În cursul după-amiezii toţi enoriaşii, precum şi ceilalţi oaspeţi, au fost invitaţi la o agapă frăţească organizată de parohia “Botezul Domnului” la „San Cleto” – o parohie catolică din cartierul San Basilio (RM) –, unde au luat parte şi Preasfinţitul Siluan şi ceilalţi membri de onoare. Cei peste 200 de comeseni au gustat din bucatele pregătite de organizatori, într-o atmosferă de sărbătoare, rămânând până la căderea serii, când Preasfinţitul Siluan le-a mulţumit şi a ţinut un cuvânt de învăţătură. El a amintit miile de martiri creştini care şi-au sfârşit viaţa pământească la Roma, mulţi dintre ei provenind chiar din ţinuturile vechi româneşti, şi puţin cunoscuţi de credincioşi.

Fără un locaş de cult permanent

Parohia din Monterotondo trece de aproape un an de zile printr-o perioadă dificilă, neavând un locaş permanent pentru săvârşirea sfintelor slujbe. „Preasfinţitul Siluan, dar şi domnul ambasador Răzvan Rusu, cât şi alte oficialităţi au promis că se vor implica cu toate forţele pentru ca această situaţie să fie depăşită şi rezolvată spre binele şi stabilitatea Comunităţii româneşti”, ne-a spus părintele paroh Bogdan Petre.

Întrebat cum se simte ca nou păstor al comunităţii de creştini ortodocşi din Monterotondo, preotul Vasile Bobiţă – absolvent de teologie la Timişoara –, ne-a spus : “Este un mare sentiment de responsabilitate, dar am nădejde că Cel care mi-a încredinţat Harul, să mă întărească pentru a putea duce înainte cu bine misiunea mea. În fiecare duminică vin la Sfânta Liturghie peste 150 de credincioşi, dar comunitatea de aici este foarte mare. Din păcate, încă nu avem un spaţiu necesar, parohia noastră trece printr-un moment de lipsă, dar ne rugăm la Dumnezeu să putem găsi o soluţie. Oricât de mare ar fi locaşul pe care l-am avea la dispoziţie, sunt sigur că am reuşi să umplem Biserica în fiecare duminică”.

Miruna Câjvăneanu

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni