Adaugat la: 1 Martie 2009 Ora: 15:14

Hramul parohiei Sf. Ioan Casian-Sf. Genoveva, Paris

Sărbătoarea sfântului Ioan Casian fiind pe 29 februarie, adică în timpul Postului Mare, am sărbătorit hramul - Sfântul Ioan Casian şi Sfânta Genoveva - cu anticipare, în prima duminică din februarie. Anul acesta am avut marea bucurie de a-l avea în mijlocul nostru pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif.

Au fost prezenţi în jur de cincizeci de credincioşi din parohia noastră şi din celelalte parohii din regiunea pariziană, dintre care câţiva aparţinând altor jurisdicţii (rusă, greacă), veniţi să-şi exprime afecţiunea lor fraţească cu această ocazie.

În jurul arhiepiscopului nostru au slujit părintele protopop Marc-Antoine Costa de Beauregard, Părintele Yves Dulac, parohul parohiei, Părintele Jean-Pierre Bignon şi părinţii diaconi Ioan Drăgănicea de la Limours şi Claude Delangle de la Louveciennes.

Slujba s-a derulat într-un duh de evlavie şi de reculegere. În predica sa, rostită după citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinţitul Iosif a spus că această duminică s-ar putea numi „duminica perseverenţei”. El a subliniat importanţa perseverenţei în viaţa noastră de toate zilele, în credinţa noastră, după exemplul acestei femei străine, care nu era din neamul lui Israel dar care îndrăzneşte şi insistă în cererea ei, anume ca fiica sa chinuită de un diavol să fie vindecată. Credinţa sa, ca şi în cazul sutaşului, se dovedeşte a fi mântuitoare. Iată cum o femeie din afara poporului ales, străină celor care primiseră legea, arată acum calea cea dreaptă. Atitudinea sa ne arată nouă importanţa râvnei în credinţă, tocmai atunci când ne simţim zdrobiţi de încercările şi grijile lumii, aşa cum Domnul spune: „ai căzut, nu rămâne acolo, ridică-te şi mergi”, sau ca în Evanghelia de azi: „du-te, credinţa ta te-a mântuit”. Această femeie, dispreţuită de evrei, se pune ea însăşi în rândul câinilor care se mulţumesc cu firmiturile ce cad de la masa stăpânilor. Ea primeşte această comparaţie din pricina măsurii credinţei sale: numai Hristos poate să o vindece pe fata sa. Rugăciunea, această legătură a noastră cu Dumnezeu, implică din partea noastră multă perseverenţă. Să spunem şi noi cu cananeanca: „Doamne, ştiu ca Tu singur mă poţi vindeca” şi să-I cerem sa ne păzească şi să ne întărească în râvna şi credinţa noastră.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Iosif ne-a încurajat în ce priveşte viaţa noastră parohială, spunându-ne că parohia noastră este foarte tânără, dar că ea va creşte firesc, pentru că Domnul este cel care ne trimite unii către alţii pentru a ne întâlni întru El. Apoi ne-a amintit cuvântul Lui: „acolo unde sunt doi sau trei adunaţi în numele meu, sunt şi eu cu ei”.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, ne-am regăsit la o agapă şi am împărtăşit frumoase momente de prietenie.

Ziua s-a încheiat cu o discuţie informală cu Păstorul nostru, care pornind de la întrebările puse, a profitat pentru a ne transmite, cu simplitatea şi blândeţea sa obişnuită, o învăţătură profundă. Îi mulţumim din inimă pentru prezenţa sa părintească, iubitoare şi întăritoare pentru mica noastră parohie.
Mulţumim de asemenea tuturor participanţilor care au contribuit la reuşita acestei zile memorabile.

Pr. Yves Dulac et Pr. Jean-Pierre Bignon

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni