Adaugat la: 1 Martie 2009 Ora: 15:14

Inaugurarea primei parohii ortodoxe româneşti în Scoţia (Glasgow)

Sâmbătă 17 şi duminică 18 ianuarie 2009, românii din Scoţia au avut bucuria împlinirii unei dorinţe mai vechi: aceea de a avea o biserică ortodoxă a lor, unde să se poată ruga în limba maternă, să-şi boteze pruncii, să-şi cunune fiii şi fiicele, să se împace cu Dumnezeu prin taina sfintei spovedanii şi să se cuminece cu Sfintele Taine.

Toate aceste nevoi spirituale au fost arătate mai întâi de fraţii noştri români din Aberdeen, unde deja există o comunitate romanescă. În cele din urmă lucrurile au condus la înfiinţarea primei parohii ortodoxe româneşti în Scoţia, la Glasgow, având ca hram marea sărbătoare a “Întâmpinării Domnului”. Şi cum orice lucru bun în via Domnului se începe cu binecuvântarea ierarhului, către orele serii, a poposit în mijlocul nostru Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif, abia sosit de la hramul parohiei din Mirfield / Leeds.

După o slujbă a Vecerniei dăruită cu frumoase cântări psaltice de către Grupul Nectarie Protopsaltul, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif ne-a împărtăşit un cuvânt de învăţătură, exprimându-şi deopotriva bucuria şi uimirea rapidităţii cu care au decurs lucrurile la Glasgow în ceea ce priveşte găsirea locului pentru slujire şi amenajarea lui cu toate cele de cuviinţă pentru săvârşirea slujbelor ortodoxe. Seara s-a încheiat cu o agapă organizată de către comunitatea românească din Glasgow în localul pus la dispoziţia comunităţii româneşti de către gazdele noastre de aici, din cartierul Shettleston.

Duminică, înainte de începerea Sfintei Liturghii, s-au sfinţit icoanele şi catapeteasma bisericii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif şi de către Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul românilor din Europa de Nord, aflat în vizită în Anglia la invitaţia parohiei surori de la Mirfield / Leeds. Din soborul de slujitori au mai făcut parte: părintele protosinghel Agaton, stareţul mănăstirii ”Izvorul Tămăduirii” din Petrova-Maramureş (şi frate al meu după trup), părintele Avramie – polonez de origine –, slujitor la biserica ortodoxă greacă din Edinburgh, părintele Constantin de la Mirfield / Leeds, părintele Mihai de la Birmingham, părintele Dumitru, diaconul Preasfinţitului Macarie, diaconul Ioan de la Londra (hirotonit cu numai o zi înainte) şi arhidiaconul Călin Bulac de la Alba Iulia. Discret, în Sfântul Altar, rugându-se şi bucurându-se împreună cu noi a fost şi părintele Iustin Marchiş de la mănăstirea Stavropoleos din Bucureşti, aflat în vizită în Marea Britanie pentru câteva zile. Răspunsurile la strană au fost date alternativ de către Grupul Nectarie Protopsaltul condus de Valentin Gheorghe, protopsaltul bisericii româneşti din Londra, şi de grupul de copii Theotokos de la Alba Iulia, condus de arhidiaconul Călin Bulac.

Preasfinţitul Macarie a ţinut un cuvânt de învăţătură după citirea Sfintei Evanghelii, amintindu-ne că orice lucru bun se dobândeşte cu osteneală. Am avut şi bucuria săvârşirii primei hirotonii la noi, în persoana proaspătului doctor în teologie la King’s College, Liviu Barbu. După încheierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif ne-a împărtăşit un cuvânt de învăţătură, cu referire la slujirea în biserică în treapta rânduită fiecăruia dintre noi, mângâidu-ne şi întărind cu binecuvântarea Sa acest început al nostru, în această parte a Scoţiei, unde Domnul ne-a rânduit să trăim vremelnic.

La slujba Sfintei Liturghii au participat şi membri ai corpului diplomatic de la Londra, printre aceştia Excelenţa Sa domnul ambasador Ioan Jinga, domnul Consul Mihai Delcea şi domnul Consilier Sabin Popescu.

După slujba Sfintei Liturghii, înalţii oaspeţi au fost conduşi spre localul comunităţii pentru a servi masa de prânz de către scoţieni îmbrăcaţi în costume naţionale, cântând din cimpoi! O masă de obşte, aşezaţi la masă, aşa cum se cuvine, cu peste 500 de invitaţi!

    

După masa de prânz, sub auspiciile Ambasadei României la Londra – reprezentată de Excelenţa Sa domnul Ambasador Ioan Jinga şi domnull Consul Mihai Delcea – a Institutului Cultural Român, reprezentat de doamna Gabriela Massaci, a avut loc un concert de muzică laică şi ecleziastică, susţinut de Grupurile Theotokos şi Nectarie Protopsaltul, cu prilejul inaugurării noi parohii dar şi a sărbătoririi celor 150 de ani care au trecut de la unirea Principatelor Române. Un concert emoţionant, care a prezentat cu demnitate o altă imagine a României şi care a creat multă bucurie în inimile românilor şi scoţienilor prezenţi la festivitate. Spre final, reprezentanţii tuturor comunităţilor locale şi religioase din Glasgow şi Marea Britanie au dat citire mesajelor de întâmpinare, asigurând comunitatea românească de tot sprijinul lor.

În final, Reverendul Adah Younger, gazda noastră aici la Shettleston, şi-a exprimat bucuria de a putea face ceva pentru o comunitate în formare, aflată în căutarea identităţii sale spirituale pe un alt pământ, decât cel în care s-a născut.

Iată, cu mila Domnului, credem că am pus început bun la Shettleston. Ştim că va fi nevoie de multă răbdare şi osteneală pentru a clădi o comunitate stabilă, unde fiecare să îşi poată găsi un loc şi un rost, potrivit darului şi chemării pe care le are. Totuşi, nădăjduim să împlinim lucrarea Domnului aici în Scoţia, după a Sa voie, căci dacă Îi lăsăm loc şi Lui în lucrarea noastră omenească, lucrurile nu pot să iasă decât bine.

Îl rugăm pe Domnul Hristos, sub a cărui Întâmpinare ne-am pus ocrotirea, să păzească şi să întărească tânăra noastră comunitate pe drumul care duce către El.

A consemnat,
Marcel Oprişan
Preot Paroh

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni