Adaugat la: 15 Septembrie 2021 Ora: 15:14

Despre Misiune. Sainte Croix, 2021

O nouă ediţie a Universităţii de Vară a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale a avut loc în perioada 24‑27 august. Întâlnirea anuală a clericilor din Protopopiatul Franţei și a clericilor francofoni, desfăşurată, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif, la Centrul Ortodox „Sfânta Cruce” (Dordogne, Franţa) a fost dedicată Misiunii, slujire esenţială a Bisericii.

Misiunea eclezială se înscrie în tematica omagială a anului 2021, an consacrat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pastoraţiei românilor din afara României. Izvorul comun al conferinţelor, al dezbaterilor şi al atelierelor a fost lucrarea Arhiepiscopului Anastasie al Tiranei şi a întregii Albanii, „Misiune. Pe urmele lui Hristos”1, lucrare publicată la editura Apostolia şi oferită clericilor de Înaltpreasfințitul Iosif. Ținând cont de măsurile sanitare actuale, 30 de clerici au fost prezenţi la centrul „Sfânta Cruce” și aproximativ 50 de preoţi și credincioși au participat online, prin platforma Zoom a Centrului Ortodox de Studii și Cercetare „Dumitru Stăniloae” din Paris.

Programul celor trei zile a fost ritmat și însufleţit de Sfânta Liturghie și de slujba Vecerniei. După fiecare conferinţă s‑a acordat timp dialogului liber, dezbaterilor și proiectelor, care s‑au concretizat mai ales în cadrul atelierelor de după‑amiază. Prima conferinţă, a Părintelui protopop Marc‑Antoine Costa de Beauregard, a scos în evidenţă harisma misionară a Bisericii. Misiunea are un profund aspect hristologic, Mântuitorul fiind primul misionar trimis de Tatăl. Activitatea Sa misionar‑istorică se desfășoară între Întrupare și Înălţarea la cer. Prin rugăciunea Tatăl nostru, noi, cei botezaţi, suntem chemaţi să întemeiem Împărăţia cerurilor, aici și acum. Harisma misionară aparţine tuturor credincioșilor; ea nu este o opţiune, este expresia dragostei noastre faţă de voinţa divină. Nu suntem creștini pentru noi înșine, ci pentru mântuirea lumii. Misiunea este pneumatologică și mistică, întrucât sfinţește lumea: „cu cât suntem mai aproape de Dumnezeu (mai sfinţi), cu atât suntem mai aproape de lume”.

În continuare, Părintele profesor Vasile Mihoc a prezentat primul document misionar creștin din Sfânta Scriptură, Faptele Apostolilor. Prin activitatea misionar‑eclezială a Sfinţilor Apostoli, Duhul Sfânt S‑a manifestat pe deplin în lumea antică. Misiunea lor, „corabie a Duhului Sfânt”, întemeietoare a primelor biserici, a fost purtată cu entuziasm, curaj și credinţă jertflelnică.

Următoarea zi a început prin conferinţa lui Carol Saba2, care a evocat provocările contemporane ale Ortodoxiei misionare în universalitatea ei. Repoziţionarea geo‑politică a Bisericii Ortodoxe devine, astăzi, puntea de legătură dintre Biserică și lume. Ortodoxia este semănătoarea Cuvântului, nu doar păstrătoarea lui. În contextul diasporei actuale și în virtutea demnităţii misionare a Bisericii lui Hristos, bisericile locale sunt chemate la împreună‑mărturisire, la complementaritate și nu la competiţie, la deschidere către întreaga lume și nu la închidere etnică. Misiunea este actorul principal și nu spectatorul eclesiologiei ortodoxe.

 Ultima parte, masa rotundă, a evocat experienţa Misiunii ortodoxe în diaspora.  Părintele Iustin, de la Mănăstirea Ortodoxă din Keberneat, a subliniat vocaţia monastică a misiunii, călugărul purtând întreaga lume în rugăciunea lui neîntreruptă. De asemenea, părintele a evidențiat faptul că misiunea sa consistă, printre altele, în descoperirea și în cinstirea sfinţilor bretoni din primele secole. În ceea ce privește misiunea online a Bisericii, părintele Răzvan Ionescu ne‑a împărtășit experienţa sa vie, a flash mob’ului duhovnicesc, care atinge inimile multor credincioși ortodocși nepracticanţi. Arhidiaconul Claude Delangle, saxofonist de renume internaţional, a mărturisit aspectul misionar al muzicii care slujește Cuvântului, menţionând, totodată, funcţia doxologică a limbajului teologic.

Arhiepiscopul Siluan Mussi (Patriarhia Antiohiei), precum și Jacques Agbodjan, misionar în Togo, ne‑au descris dificultăţile misionare în mediile precare din Argentina, Liban și Africa subsahariană. În cele din urmă, gazda noastră, Părintele Phillipe Dautais, întemeietorul și responsabilul Centrului „Sfânta Cruce”, ne‑a reamintit misiunea de a‑i primi pe cei din afara Bisericii. În cei 25 de ani de misiune ortodoxă, 18.000 de oameni aflaţi în căutarea Adevărului au descoperit tradiţia filocalică, centrată pe lupta cu gândurile, pe despătimire și pe aflarea libertăţii în Hristos, Adevăratul vindecător al sufletelor.

Fiind prezent la această întâlnire rodnică, am descoperit istoria și chemarea misionară a Mitropoliei noastre prin viu grai, sub frumosul cer înstelat de la Sainte Croix. Am învăţat că Dumnezeu lucrează tainic și puternic atunci când i te încredinţezi voii Lui. Cărările centrului au fost străbătute, în fiecare seară, de păstorul nostru, Mitropolitul Iosif, și de duhovnici cu ochi pătrunzători, fiecare bucurându‑se de prezenţa celuilalt.

Am plecat altfel de acolo, mai încredinţat și cu o trezvie aparte, aceea că Mântuitorul Hristos și lumea aceasta au mare nevoie de noi. De noi, preoţii, laicii, Biserica misionar‑mărturisitoare a Cuvântului, a Învierii și a vieţii veșnice.

Note:

1. ARCHEVEQUE ANASTASE, Misiune. Pe urmele lui Hristos (în franceză), Editura Apostolia, Paris, 2021
2. Carol SABA este purtătorul de cuvânt al Adunării Episcopilor Ortodocși din Franța (AEOF) și realizator al emisiunii „Orthodoxie ici et maintenant”, transmisă pe canalul de televiziune KTO. Credincios ortodox și avocat, Carol Saba este angajat, prin activitatea sa misionară, în mărturisirea universalității Ortodoxiei contemporane.

 

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni