Adaugat la: 1 Ianuarie 2009 Ora: 15:14

Fragmente neodihnite (ianuarie-februarie 2009)

Icoanele sunt portretele de familie ale lui Dumnezeu.
Ana Maria Badea, clasa a VII-a, 13 ani şi 4 luni

Fragmente neodihnite (ianuarie-februarie 2009)

Dumnezeu se înţelege mai uşor cu copiii pentru că cei mici au un suflet mai încăpător. La oamenii mari în suflet e aşa o înghesuială de rele că nici nu ai unde să stai.
Pavel Marţîn, clasa a III-a, 9 ani şi 11 luni

Călugării şi-au făcut meserie din rugat pentru că au văzut că nu poate exista meserie mai frumoasă decât să vorbeşti tot timpul cu Dumnezeu.
Ana-Maria Tănăsuică, clasa a II-a, 9 ani şi 4 luni

Dorel Zaica, expoziţia „Copilul între diavol şi Dumnezeu”

Zicea avva Pafnutie, ucenicul lui avva Macarie: l-am rugat pe Părintele meu să-mi spună un cuvânt. Iar el a zis: să nu faci rău cuiva, nici să osândeşti pe cineva. Acestea păzeşte-le şi te vei mântui.

Avva Pafnutie, Patericul egiptean

Închide gura celui ce bârfeşte la urechile tale, ca să nu săvârşeşti păcat îndoit împreună cu acela: pe tine obişnuindu-te cu patima pierzătoare, iar pe acela neoprindu-l a flecări împotriva aproapelui.

Sf. Maxim Mărturisitorul, Întâia sută a capetelor despre dragoste

Ascultarea creştină este posibilă doar cu condiţia iubirii. „Cel ce Mă iubeşte pe Mine – spune Hristos – ascultă cuvintele Mele” (Ioan 14, 24). Aşadar, ascultarea este o expresie şi o dovadă a iubirii – ascult pentru că iubesc… Ascultarea încetează acolo unde intervin nedreptatea şi minciuna. Căci dragostea, despre care am spus că este condiţia ascultării evenghelice, se bucură doar de adevăr (Ioan 13, 6). Ascultarea nu se face doar pe linie ierarhică, ci, mai ales, pe linia adevărului şi a iubirii.

Pr. Savatie Baştovoi, Când pietrele vorbesc

Trăiţi ca oameni liberi dar nu ca şi cum aţi avea libertatea drept acoperământ al răutăţii.

I Petru 2, 16

Euharistia sădeşte în noi puterea pentru a preda total existenţa noastră lui Dumnezeu, spre a o primi umplută de viaţa Lui eternă, asemenea lui Hristos, prin înviere. Euharistia e fermentul sau aluatul care preface treptat viaţa noastră pământească în viaţa de veci. Unirea deplină în care ne atrage înseamnă şi o unire a noastră cu ceilalţi credincioşi în care Se prelungeşte Hristos cu acelaşi trup al Său. De aceea, Euharistia este şi actul de realizare şi sporire continuă a unităţii depline a Bisericii, ca Trup extins al lui Hristos.

Pr. Dumitru Stăniloaie, Teologia Dogmatică Ortodoxă

Sufletul celui smerit e ca marea: dacă arunci o piatră în mare, ea tulbură o clipă faţa apelor, apoi se scufundă în adâncuri. Aşa sunt înghiţite şi necazurile în inima celui smerit căci tăria Domnului e cu el… Când sufletul meu a pierdut smerenia, atunci am devenit irascibil – ştiu asta din experienţă – dar sufletul meu şi-a adus aminte de smerenia lui Hristos şi a însetat după ea. Am început să-L rog pe Dumnezeu să mă ierte, să cureţe mintea mea de mândrie şi să-mi dea pacea. Iar când sufletul meu a început să urască păcatul, Duhul Sfânt m-a învăţat rugăciunea neîncetată şi iubirea.

Cuviosul Siluan Athonitul, Între iadul deznădejdii şi iadul smereniei

Selecţia textelor: Daniel Chira

Fragmente neodihnite (ianuarie-februarie 2009)

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni