Adaugat la: 15 Noiembrie 2020 Ora: 15:14

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Dragi copii, priviți cu atenție icoana de mai sus și răspundeți la următoarele întrebări:

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

● Ce vi se pare interesant la felul în care sunt reprezentați cei doi arhangheli?

● Puteți enumera asemănările dintre cei doi arhangheli? Dar diferențele?

● Mai știți și alte nume de arhangheli? Le puteți enumera?

Îngerii îi slujesc în primul rând lui Dumnezeu, dar unii dintre ei sunt păzitori ai oamenilor pe pământ, de aceea fiecare om are dat câte un înger păzitor la botez. 

Îngerii din imaginile de mai jos sunt doi arhangheli ce poartă numele de Mihail și Gavriil. Mihail vine din limba ebraică şi înseamnă „cel ce este ca (asemenea lui) Dumnezeu”. De obicei, arhanghelul Mihail este reprezentat în haine de militar, cu o sabie în mâna dreaptă. În cealaltă mână poartă fie un scut, fie o creangă de curmal, fie o lance, fie un steag alb (eventual o cruce roșie pe fond alb). De regulă, arhanghelul Mihail poartă veșminte roșii. Această imagine de militar este preluată din Vechiul Testament: „[...] a căutat cu ochii săi și iată stătea înaintea lui un om; acela avea în mână o sabie goală. Atunci când Iosua, încă neînțelegând despre cine este vorba, îl întreabă pe Arhanghel de care parte este în luptă, acesta îi răspunde: Eu sunt căpetenia oștirii Domnului și am venit acum!” (Iosua Navi 5, 13-14). Sfântul Mihail este și apărătorul poporului lui Dumnezeu, Israel, adică al Bisericii celei adevărate. 

Numele de Gavriil este şi el de origine ebraică și înseamnă „Omul-Dumnezeu”. Numele lui este asociat cu multe întâmplări din Sfânta Scriptură, dar mai ales cu vestirea zămislirii Domnului Iisus Hristos către Maica Domnului. Astfel, rolul său cel mai important a fost acela de vestitor al mântuirii oamenilor. Arhanghelul Gavriil este reprezentat de obicei în veșmânt clerical, în culori deschise, având în mâna dreaptă o lance, iar în mâna stângă o oglindă de jasp verde, căci oglinda închipuie taina ascunsă a înțelepciunii lui Dumnezeu. Motivul pentru care Gavriil este atât de cinstit în tradiția Bisericii este însă rolul pe care l-a avut la Buna Vestire (dar și cu alte ocazii) în Noul Testament, conform Tradiției (deși numele său nu apare în mod explicit în text).  

Un alt element interesant este panglica de culoare albă de pe capul amândurora, element care simbolizează faptul că ambii se află sub oblăduirea Duhului Sfânt. 

 

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni