Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
În perioada 10‑22 august 2020, în parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfântul Columba”, din Dublin, a avut loc „Tabăra de limba și literatura română, folclor și tradiții românești”, coordonată de doamna profesor Anca Borzași. Participanții la tabără au fost copii români, cu vârste între 12 şi 17 ani, din Irlanda, care s‑au bucurat, în aceste vremuri grele, că s‑au întâlnit unul cu altul, și‑au făcut prieteni noi și și‑au îmbogățit cunoștințele despre țara de origine și despre obiceiurile culturale și folclorice ale românilor.
Tabăra a fost susținută de Ministerul Educației din Irlanda, în cadrul căruia există un departament pentru vorbitorii de altă limbă decât engleza („Poat‑Primary Languages Initiativ, Ireland”).
În cadrul taberei copiii au putut descoperi măiestria și frumusețile limbii și ale literaturii române. S‑a discutat despre formele de comunicare din cele mai vechi timpuri până în ziua de azi. Un accent deosebit s‑a pus pe pronumele de politețe, necunoscut în limba engleză pe care copiii o învață în școală. Copiii au descoperit astfel câteva ceva din istoria și geografia României. Au aflat care sunt principalele forme de relief şi s‑au minunat de frumusețea munților Carpați, a Dunării și Mării Negre. Totodată, au descoperit cele mai importante atracții turistice din România, pe care unii dintre ei le‑au vizitat, iar alții s‑au arătat foarte interesați să le exploreze atunci când vor merge în țară. Au fost plăcut surprinși să audă că țara noastră are oameni de știință de renume mondial, inventatori, medici, aviatori, fizicieni, precum Henri Coandă, Traian Vuia, Ana Aslan, Ioan Cantacuzino ș.a.
În cadrul orei de muzică, unii dintre ei și‑au arătat talentul la pian, la chitară sau la fluier, instrumente practicate la școală sau în particular. În programul destul de intens pe care l‑au avut, copiii s‑au recreat prin sport, dans, volei, fotbal etc. La secțiunea artă, copiii au descoperit câteva lucruri din cele patru ramuri ale artelor: grafica, pictura, sculptura și arta decorativă. Fiecare ramură a fost însoțită de imagini și filme, cu ajutorul cărora au făcut cunoştinţă mari artiști români, cum ar fi Nicolae Tonitza, Constantin Brancuși și alţii. Copiii au lucrat cu diferite materiale: cărbune, peniță cu tuș, acuarelă și lut.
Însă punctul forte pentru copii a fost partea de folclor și tradiții, deoarece au văzut cum se gospodăreau bunicii și străbunicii lor. Această secțiune a fost coordonată de doamna Camelia Cazacu, elegant și cu multă dedicație, care a amenajat o cameră cu război de țesut, gherghef, fuior, oale de lut vechi etc. Pentru prima dată copiii au putut descoperi cum se prepară brânza sau cașul românesc în casă, cum se face aluatul și cum se frământă și se coc pâinea sau colacii. Mulți dintre ei au auzit pentru întâia oară cuvinte precum cheag, zăr (zer), jintuială, chișiță, război, gherghef. Fetele au țestut scoarțe tradiționale și covoare cu diferite denumiri, în funcție de zonele țării, au cusut și au frământat pâine și cozonaci. Băieții au învățat să coasă opinci din piele și să sculpteze linguri și vase din lemn.
Tabăra s‑a încheiat cu o serbare la care au fost prezenți reprezentanți din Ministerul irlandez al Educatiei, care au rămas uimiți de tradițiile, de talentul și de hărnicia poporului român. În cadrul serbării tinerii au jucat două fragmente de teatru din operele lui Ion Luca Caragiale, „Bacalaureat” și „Vizită”. La final a fost organizată o expoziție cu lucrările artistice ale copiilor.
Nădăjduim că această tabără a avut un impact favorabil asupra copiilor și că fiecare a plecat acasă mai bogat în cunoștinte despre limba noastră, despre folclorul și despre tradițiile noastre românești, despre artiștii cu care se mândrește țara noastră oriunde pe mapamond.
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team