Adaugat la: 1 Septembrie 2009 Ora: 15:14

Participarea la a V-a ediţie a sărbătorii popoarelor a Parohiei din Milano Nord-Monza Italia

În contextul dorinţei de a înţelege ceea ce este specific fiecărei naţiuni, în ziua de duminică 30 05. 2008, începând cu orele 12.30, în Parohia San Carlo, paroh Don Gianluigi Frova în colaborare cu parohia ortodoxă română a „Tuturor Sfinţilor” din Milano Nord-Monza, pr. Pompiliu Nacu şi împreună cu diferite comunităţi de pe alte continente s-a desfăşurat a V-a ediţie a sărbătorii culturale a popoarelor (naţiunile prezente la Monza).

Participarea la a V-a ediţie a sărbătorii popoarelor a Parohiei din Milano Nord-Monza Italia

Sărbătoare a încercat la nivelul comunităţii locale să aducă în prim plan obiceiurile şi tradiţiile populare româneşti. De asemenea, întâlnirea a avut ca scop promovarea culturii etnografice a fiecărei ţări.

Evenimentul a atras o numeroasă participare unde s-a încercat să se arate că poporul român deţine un important tezaur cultural, spiritual şi folcloric. O parte din patrimoniul tradiţional, de civilizaţie şi cultură, a fost probat de imaginile prezentate într-un panou publicitar, unde au fost prezentate personalităţi reprezentative de spiritualitate, cultură şi istorie ale ţării noastre, precum şi costume populare îmbrăcate şi purtate de tinerii din parohia noastră, obiecte de artizanat specifice unor regiuni ale ţării, vase de lut, linguri de lemn şi ştergare naţionale. Dansurile la care au participat tinerii au fost urmărite cu mult interes. De o reală apreciere s-au bucurat mâncărurile şi dulciurile tipice româneşti, pregătite cu multă dragoste de doamna preoteasă şi de doamnele din parohie.

În momentele de slăbire a credinţei creştine şi de relativizare a segmentelor culturale, există riscul pierderii ireparabile a unor valori creştine, culturale şi de tradiţie. Multe din obiceiurile populare româneşti, au fost în bună parte uitate, păstrându-se doar în amintirea bătrânilor. Fără identitatea credinţei, limbii şi a tradiţiilor populare nu am mai fi ceea ce suntem şi nu am mai şti ce suntem. Existenţa unor evenimente culturale, care se organizează de la un an la altul cu tot mai multă greutate, sunt o datorie morală a fiecărui dintre noi pentru ca ansamblul de obiceiuri care se statornicesc în timp în cadrul unor grupuri sociale sau naţionale să nu fie şterse definitiv din memoria colectivă şi din sufletul românesc.

A consemnat,

Pr. Paroh Pompiliu Nacu
Milano Nord-Monza

Participarea la a V-a ediţie a sărbătorii popoarelor a Parohiei din Milano Nord-Monza Italia

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni