Adaugat la: 13 Aprilie 2020 Ora: 15:14

„Fotografia” miraculoasă de pe drumul Crucii

Dragi copii, știați că 2 milioane de fotografii sunt făcute în fiecare minut pe glob? Cei care se ocupă cu statisticile spun că în 2020 se vor face 1.436.300.000.000 de fotografii. Un număr uluitor!

Dar oare cei care fac aceste fotografii știu cine a creat prima imagine imprimată? Să aruncăm o privire înapoi:

•   acum 15 ani: primul selfie
•  acum 28 de ani: prima imagine partajată online (CERN)
•  acum 45 de ani: prima fotografie digitală (Kodak)
•  acum 70 de ani: a fost inventat Polaroid-ul (Land)
•  acum 153 de ani: prima fotografie color (Ducos Du Hauron)
•  acum 203 de ani: prima fotografie (Nicéphore Niépce)
•  acum aproape 2000 de ani, Veronica a creat prima „fotografie” a lui Hristos, fără să știe că va deveni patronul fotografilor! 

Dar cine era Veronica?

În cartea „Viețile Sfinților”, în ziua de 12 iulie, Veronica este pomenită pentru pornirea ei de a șterge fața însângerată a Mântuitorului Iisus Hristos, atunci când Acesta își ducea crucea în spate, spre Golgota. Informația istorică păstrată pe filiera creștinismului apusean nu poate fi confirmată de Sfânta Scriptură. Dar, așa cum afirma și Sfântul Evanghelist Ioan, „alte multe minuni a făcut Iisus înaintea ucenicilor Săi, care nu sunt scrise în cartea aceasta”. 

Majoritatea istoricilor au plasat viața sfintei chiar în timpul propovăduirii Mântuitorului Hristos. După aceste informații, Sfânta Veronica a fost femeia care pătimea de scurgere de sânge de 12 ani și care a fost vindecată de către Hristos: 

„Pe când se ducea El, mulțimile îl împresurau și o femeie, care de doisprezece ani avea scurgere de sânge și cheltuise cu doctorii toată averea ei, și de niciunul nu putuse să fie vindecată, apropiindu-se pe la spate, s-a atins de poala hainei Lui și îndată s-a oprit curgerea sângelui ei. Și a zis Iisus: Cine este cel ce s-a atins de Mine? Dar, toți tăgăduind, Petru și ceilalți care erau cu El, au zis: Învățătorule, mulțimile Te îmbulzesc și Te strâmtorează și Tu zici: Cine este cel ce s-a atins de Mine? Iar Iisus a zis: S-a atins de Mine cineva. Căci am simțit o putere care a ieșit din Mine. Și, femeia, văzându-se vădită, a venit tremurând și, căzând înaintea Lui, a spus de față cu tot poporul din ce cauză s-a atins de El și cum s-a tămăduit îndată. Iar El i-a zis: Îndrăznește, fiică, credința ta te-a mântuit. Mergi în pace!” (Luca 8, 42-49).

Deși Scriptura nu menționază cum a decurs după minune viața femeii vindecate, Viețile Sfinților precizează că atunci când Iisus a fost bătut, chinuit și obligat să-și ducă crucea spre răstignire, Veronica L-a așteptat la poarta cetății cu un ștergar alb. Dorea să-I aline suferința, să-I răcorească fața. În fuga evenimentelor, sfânta a reușit să șteargă dumnezeiasca față. A vrut să facă un dar mic și a primit o mare răsplată, pe ștergar imprimându-se chipul Mântuitorului Iisus Hristos.

Știați că:?...

Veronica este un nume compus din două cuvinte, unul de origine latină („vera”, adică „adevărat”) și altul de origine greacă („eikon”, adică „icoană” sau „chip”). Prin alăturarea celor două cuvinte se obține un nume care înseamnă „adevărata icoană” sau „adevăratul chip”. Acest nume trimite, în mod evident, la chipul Mântuitorului imprimat pe mahrama sfintei.

 
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni