Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
„Atunci când mâncăm, trebuie să ne şi rugăm. Toate mâncărurile au înlăuntrul lor puterea ziditoare a lui Dumnezeu. Pentru cei ce se roagă, puterea mâncării se preface în putere duhovnicească. Cei ce se roagă puţin suferă de faptul că puterea şi energia mâncării se transformă cel mai mult în patimi şi lăcomie. În situaţii din acestea e nevoie de post.” (Părintele Sofronie de la Essex)
SUPĂ‑CREMĂ DE ANGHINARE
Ingrediente: anghinare curăţată (350 g), cartofi tăiaţi cubuleţe (o cană), o ceapă albă, patru căţei de usturoi, două tulpini de ţelină, supă de legume (trei căni), ulei de măsline (două linguri), salvie sau cimbru, pătrunjel sare, piper, suc de lămâie după gust, eventual iaurt sau smântână.
Mod de preparare: ceapa se căleşte două‑trei minute la foc mediu. Se adaugă usturoiul şi după alte două‑trei minute ţelina, apoi cartofii, anghinarea, supa şi salvia sau cimbrul. Se fierb toate la foc mic 15 minute după ce dau în clocot. Se pasează bine şi se potriveşte gustul cu restul ingredientelor.
NĂUT AROMAT CU CARTOFI DULCI
Ingrediente: năut fiert (trei‑patru căni), ulei de măsline (2 linguri), seminţe de chimen (două linguriţe), seminţe de fenicul (o linguriţă), o ceapă roşie tocată, doi căţei mari de usturoi tocaţi fin, un ardei tăiat cubuleţe, ghimbir proaspăt ras (două linguriţe), chimen măcinat (o linguriţă), coriandru măcinat (o linguriţă), boia iute (o linguriţă), curcuma (o jumătate de linguriţă), frunze uscate de schinduf (o linguriţă), sare (o linguriţă), apă (150 ml), două frunze de dafin, două roşii tăiate cubuleţe, cartofi dulci copţi.
Mod de preparare: seminţele de chimen şi de fenicul se călesc două‑trei minute, se adaugă ceapa tăiată (se mai lasă patru minute), usturoiul, ghimbirul, ardeiul (încă două‑trei minute), apoi toate condimentele măcinate şi frunzele de dafin. Se adaugă roşiile nescurse şi se amestecă bine timp de trei minute. Se completează cu apă, sare şi năut şi se amestecă din nou, apoi se acoperă şi se lasă să fiarbă un sfert de oră la foc mic. Năutul se serveşte cald, cu cartofi dulci copţi.
CURMALE UMPLUTE
Ingrediente: 20 de curmale, unt de arahide (cinci‑şase linguri), arahide (o jumătate de cană), ciocolată neagră (150 g).
Mod de preparare: curmalele se taie în lungime şi li se scot sâmburii. Se umplu cu unt de arahide şi cu două‑trei jumătăţi de arahide, apoi se închid la loc. Când toate sunt umplute, se topeşte ciocolata şi se glasează curmalele. În câteva minute ciocolata se întăreşte, iar desertul se poate servi.
Pulpa anghinarei conține un antioxidant din familia polifenolilor, numit cinarina, care stimulează puternic procesul de funcționare a bilei? Datorita cinarinei și a silimarinei, un alt antioxidant, anghinarea este benefică și în activitatea ficatului. Proprietățile cianice ale anghinarei ajută organismul să excreteze colesterol de tip LDL (colesterolul rău) și să asiste reglarea nivelului de colesterol HDL (colesterol bun).
Cartofii dulci se află pe primul loc într‑un clasament nutrițional al legumelor, deoarece sunt o sursă importantă de fibre, zahăruri naturale, carbohidrați complecși, proteine, carotenoizi, vitamina C, fier și calciu?
Năutul este cel mai bun prieten al sistemului digestiv? Datorită conținutului ridicat de fibre, năutul îmbunătățește digestia, prevenind constipația. De asemenea, năutul ajută la eliminarea rapidă a toxinelor din organism.
Curmalul este denumit în Orientul Mijlociu „copacul vieții”? De altfel, acest tip de palmier este un simbol național în Israel și în Arabia Saudită. Curmalele sunt considerate unul dintre cei mai sănătoși îndulcitori naturali și sunt folosite în nenumărate rețete ca înlocuitor al zahărului, mai ales că fructele conțin antioxidanți, minerale și vitamine, spre deosebire de zahărul alb, procesat.
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team