Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 25 Noiembrie 2018 Ora: 15:14

Congresul Tinerilor Nepsis – EORSP 2018

„Credința, Nădejdea și Dragostea – virtuți care fac tinerețea frumoasă” 28‑30 septembrie, Brunete, Madrid

Cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, peste 300 de tineri au participat la CONGRESUL TINERILOR NEPSIS al Episcopiei Spaniei și Portugaliei în perioada 28‑30 septembrie 2018, la Madrid, Brunete.

Tema congresului a fost „Credința, Nădejdea și Dragostea – virtuți care fac tinerețea frumoasă”, invitat fiind părintele arhimandrit Melchisedec Ungureanu, starețul mănăstirii Lupșa, județul Alba. Părintele Melchisedec a fost tuns în monahism la mănăstirea Brâncoveanu‑Sâmbăta de Sus şi a venit apoi la Mănăstirea Lupşa în anul 1994, pentru a reînnoda tradiţia monahală pe valea Arieşului din judeţul Alba, o tradiţie de mai bine de 150 de ani. În anul 1998, părintele Melchisedec a fost numit stareţ al Mănăstirii Lupşa, iar în anul 2014 a fost ridicat la rangul de arhimandrit. Între timp părintele a publicat şi o carte, care se intitulează Prin tărâmul pocăinţei. Cuvântări duhovniceşti, iar de‑a lungul timpul s‑a remarcat prin diversele conferinţe duhovniceşti pe care le‑a susţinut: „Se poate obişnui omul cu Duhul Sfânt?”, „Chemarea la adânc şi agonia lumii”, „Pocăinţa – bucuria din lacrimă”, „Obișnuirea omului cu Duhul Sfânt”, „Chipul smerit al nevoitorului contemporan” etc.

Mănăstirea Lupşa, cu binecuvântarea părintelui stareţ Melchisedec Ungureanu, a organizat mai multe tabere tematice destinate tinerilor, congrese şi colocvii duhovniceşti, mănăstirea fiind un punct de referinţă în misiunea cu tinerii.

În cadrul congresului, printre participanţi s‑au aflat şi Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitul Teofil de Iberia, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, dar și domnul Mihai Sîrbu, purtătorul de cuvânt al Ambasadei României în Regatul Spaniei.

Programul Congresului a debutat vineri, 28 septembrie, cu vizitarea Madridului (Muzeul Prado, Gran Via, Plaza del Sol şi alte obiective de interes  cultural și istoric). Ziua a continuat în Brunete, cu Adunarea Generală a Asociației Nepsis España, unde coordonatorii din protoieriile eparhiei s‑au adunat și au dezbătut probleme administrative, căutând în acelaşi timp soluții și proiecte pentru anul 2019. Slujba de Tedeum a fost urmată de activități de cunoaștere, unde tinerii participanți au putut interacționa prin anumite activități de educație non‑formală. Sâmbătă, după rugăciunea de dimineață, tinerii participanți s‑au bucurat de cuvântul Preasfințitului Timotei, al domnului Mihai Sîrbu, cât și de conferința „Credința, Nădejdea și Dragostea – virtuți care fac tinerețea frumoasă”, susținută de Părintele Arhimandrit Melchisedec Ungureanu, starețul mănăstirii Lupșa, conferință urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri. După masa de prânz au urmat atelierele tematice, pentru ca seara să fie încheiată cu un moment artistic susținut de grupul de dansatori Mugurașii, ai Parohiei ortodoxe din Valdemoro, și de un moment vocal susținut de tânărul Andres Nicolae Lucaciu, membru activ în cadrul asociației „Pro Vita Lex” din Torrejon de Ardoz. 

Congresul Nepsis EORSP s‑a încheiat duminică, 30 septembrie, după Sfânta Liturghie Arhierească, la Catedrala Episcopală, unde s‑au prezentat concluziile evenimentului, stabilindu‑se deja detaliile următorului Congres NEPSIS MOREOM (la nivel de întreagă Mitropolie a Europei Occidentale și Meridionale), care va avea loc în Gran Canaria, în perioada 3‑6 octombrie 2019. Tinerii au fost extrem de încântați de această experiență duhovnicească și așteaptă cu multă nerăbdare următorul congres.

Pr. Flavius Sebastian Sava, consilier de tineret EORSP

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni