Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 14 Noiembrie 2017 Ora: 15:14

Festivalul George Enescu 2017

Noua ediţie a Festivalului internaţional „George Enescu”, ediţia 2017, avându-l ca preşedinte onorific pe marele dirijor Zubin Mehta şi direc­tor artistic pe Vladimir Jurowski, a prilejuit reîntâlnirea publicului larg şi a marilor interpreţi artişti şi compozitori din întreaga lume cu creaţia enesciană. Este firesc să situăm festivalul sub semnul excelenţei, a cărei continuare de-a lungul celor 23 de ediţii a situat opera lui Enescu în centrul marilor evenimente culturale de talie internaţională. Festivalul a însemnat încă de la început (din anul 1958) o sărbătoare a tot ceea ce este frumos, bun şi profund în viaţă. Prin măies­tria şi calitatea interpreţilor, zilele Festiva­lului din România ne-au încălzit sufletele şi inimile folosind un limbaj înţeles de toţi, indiferent de apartenenţă sau de gradul de pregătire: MUZICA. Acest dar suprem, fău­rit de oameni pentru a face viaţa mai demnă, l-am putut trăi în zilele acestea de septem­brie 2017 la Bucureşti. George Enescu a fost şi va rămâne unul dintre marii ambasadori ai României.

Cea de-a 23-a ediţie a Festivalului a de­butat sub semnul magnificenţei. După ce sâmbătă, 2 septembrie, în deschiderea Festivalului, a revelat la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Londra anvergura simfo­nică a operei Oedip,Vladimir Jurowski – di­rector artistic al Festivalului – a depăşit ori­ce aşteptare în a doua seară, când a oferit unui public entuziast un nou prilej de în­cântare. Programul a cuprins Preludiul ope­rei Tristan si Isoldade Wagner şi Simfonia a Xl-ade Şostakovici, dându-i posibilitatea dirijorului rus să-şi reafirme seriozitatea cu care se apropie de fiecare partitură. Sala Ateneului a fost plină, iar orchestra Saint Martin in the Fields şi violonistul Joshua Bell au reuşit să electrizeze sala, ea însăşi una specială, încărcată de magie.

Sala Mare a Palatului a găzduit miercuri, 6 septembrie, concertul orchestrei române de tineret dirijată de Domino Hindoyan, care a prezentat Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Beethoven şi Simfonia a IX-a de acelaşi compozitor.

Orchestra Filarmonicii este cea mai mare orchestră a lumii. Am apreciat calitatea de­osebită a partidelor sale, tonul catifelat al coardelor, forţa şi precizia suflătorilor şi în general sonoritatea plină, rotundă, omoge­nă, de ansamblu.

Orchestra Filarmonicii din Pittsburgh, dirijată de Manied Haneck, a avut-o ca so­listă pe violonista Anne-Sophie Mutter, una din cele mai mari violoniste ale vremii. Este posesoarea unui număr impresionant de premii şi titluri onorifice pentru interpretă­rile sale seducătoare. Valery Gergiev se nu­mără printre marii dirijori ai lumii. La pu­pitrul orchestrei Filarmonicii din Munchen, a interpretat Concertul pentru violoncelde Saint-Saens, solist fiind românul Andrei Ioniţă, Simfonia Ide Enescu şi Seherezada de Rimski-Korsakov.

S-a spus pe drept cuvânt că Rapsodiilelui Enescu sunt cele mai autentice reprezentan­te muzicale ale sufletului românesc. În Rapsodia I,elementul primordial este dansul popular. Cântece ca Hora luiDobrică, Am un leu si vreau să-l beau, Ciocârlia, Mugur, mugu­relşi altele sunt adaptate ritmului dansant. Cântecele se prezintă pe rând, fiind readuse şi angrenate într-un iureş care se înteţeşte pro­gresiv. Rapsodia I, prin exuberanţa ritmuri­lor de dans şi strălucirea coloritului orches­tral, este o imagine a unei petreceri.

După zece concerte susţinute de formaţii vocale şi instrumentale, Piaţa Festivalului a continuat cu recitaluri ale elevilor de la şcolile de muzică şi cu transmisiuni în di­rect ale concertelor de la Sala Palatului.

diacon Gala-Viorel Nedelcu

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni