Adaugat la: 1 Iulie 2010 Ora: 15:14

Evenimente culturale în Parohia cu hramul „Tuturor Sfinţilor“ din Milano Nord - Monza

În zile de 2 mai şi 6 iunie 2010, Parohia cu hramul „Tuturor Sfinţilor“ din Milano Nord - Monza a organizat împreună tinerii din Nepsis, cu consilierii şi comitetul femeilor din parohie, două evenimente cultural - folclorice.

Evenimente culturale în Parohia cu hramul „Tuturor Sfinţilor“ din Milano Nord - Monza

Primul eveniment, din data de 2 mai, a fost legat de „Zilele Portului Popular Românesc“, sărbătoare culturală instituită în întreaga Italie din iniţiativa şi binecuvântarea Prea Sfinţitului Siluan, ce doreşte să redescopere şi să cultive gustul pentru valorile culturale care ne sunt specifice. În contextul crizei globale avem nevoie de a recupera elemente culturale specifice, pentru a le putea transmite generaţiilor viitoare.

Astfel de momente prilejuite de sărbătorile culturale ne trimit la atmosfera în care se cuvine ca toată suflarea românească să păstreze aceste rădăcini străvechi ale tradiţiei, pentru că există riscul ca ele să se piardă şi să nu le mai putem recupera niciodată.

Prin strădania credincioşilor, parohia a reuşit să achiziţioneze noi costume populare din diferite zone ale ţării noastre, iar câteva familii împreună cu tinerii din Nepsis au prezentat mai multe dansuri populare româneşti. Prin organizarea de repetiţii în comun, familiile care de mai mulţi ani sunt implicate în evenimente culturale au încercat să predea ştafeta tinerei generaţii.

Al doilea eveniment a avut loc duminica 6 iunie 2010, zi dedicată de către biserica noastră părinţilor şi copiilor. Tinerii, copiii şi familiile din parohia noastră au participat la evenimentul numit: „Sărbătoarea popoarelor“ ce este la a VI-a ediţie” şi care s-a desfăşurat în colaborare cu Parohia catolică San Carlo, reprezentanţi ai comunităţilor din Filipine, Ecuador, Peru, Columbia, Mauritius, Egipt, Tunisia și Sri Lanka.

Evenimentul a atras o numeroasă participare, prin care s-a încercat să se arate că poporul român deţine un important tezaur cultural, spiritual şi folcloric. Sărbătoarea a început cu un prânz cu specific etnic, coordonat şi pregătit de doamna preoteasă şi de doamnele din comitetul parohial, la care s-au servit doar mâncăruri de post, ţinând cont că suntem în perioada Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Au fost prezentate la standul românesc personalităţi de seamă ale culturii şi literaturii noastre, imagini din diferite regiuni ale ţării, costume populare, ştergare artizanale, străchini, ouă încondeiate, obiecte artizanale din ceramică şi din lemn şi s-au oferit participanţilor reviste de prezentare turistică a României.

Datorită postului, spre deosebire de alţi ani, membrii comunităţii noastre nu au dansat, însă un grup de tineri instrumentişti de la Conservatorul din Milano a prezentat un program artistic, ce i-a încântat pe participanţi, prin virtuozitatea interpretării şi frumuseţea cântărilor. „Hora staccato“ precum şi o doină românească au fost interpretate de două ori la aplauzele susţinute ale publicului larg şi la insistenţa prezentatorului. A fost un bun moment de a ne întâlni, de a ne apropia, de a ne cunoaşte, de a şti unii despre alţii, de a încerca să trecem peste prejudecăţi, de a ne vedea pe noi şi pe alţii aşa cum suntem şi de a statornici valorile culturale şi etnografice care fac parte din tezaurul istoric şi cultural al neamului nostru.

A consemnat

Preot Pompiliu Nacu
Milano Nord-Monza

Evenimente culturale în Parohia cu hramul „Tuturor Sfinţilor“ din Milano Nord - Monza

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni