Prima duminică după Rusalii

publicat in Din viaţa parohiilor pe 1 Iulie 2010, 13:55

În prima duminică după Rusalii - duminica “Tuturor Sfinților”, s-a îndătinat obiceiul ca creștinii diverselor confesiuni religioase să se întâlnească lăsând deoparte barierele doctrinare, lingvistice, culturale și să ceară ajutorul lui Dumnezeu pentru unitatea tuturor bisericilor.

Deja această sărbătoare are o tradiție în parohia noastră, având în vedere că în această zonă a Spaniei, Costa Blanca, conviețuiesc de mai multe zeci de ani, alături de spanioli, comunități importante de englezi, germani, belgieni, olandezi și români. Nimic nu este întamplător în această lume ci toate sunt cu voia lui Dumnezeu, de aceea și această bună conviețuire este un semn prin care Dumnezeu vrea să ne transmită ceva. Cât de ușor par că se depășesc aceste bariere mai sus enumerate și cât de greu se ajunge la linii convergente în realitate.

Totuși, dacă înaintea lui Dumnezeu ,,o mie de ani sunt ca și ziua de ieri,, înseamnă că s-au făcut pași importanți azi în lume în ceea ce privește unitatea ca și deziderat al Bisericii, izvorât din însăși ființa unitară a Sfintei Treimi. Unitatea nu înseamna să-l privesc cu dispreț pe cel de altă credință sau să-l marginalizez, ci sufletul meu să fie deschis, ca din experiența cu ceilalți să ne îmbogățim reciproc spiritual și să ne descoperim reciproc.

Momentul scurt de rugăciune a fost continuat cu o agapă creștinească, fiecare familie aducând un platou cu preparate tradiționale din zona sau țara sa.

Momentul a fost admirabil, văzând atâtea suflete stând la aceeași masă, discutând și mâncând din bucatele tradiționale, binecuvantate de Dumnezeu. Suntem convinși că și Hristos se găsește în mijlocul acestor creștini care, cunoscându-se se îmbogățesc reciproc și se descoperă unul altuia și toți lui Dumnezeu care cunoaște inimile fiecăruia!

Acest moment a fost trăit într-un mod cât se poate de natural, descoperind acum că, de fapt, nimeni nu este superior celuilalt, sau face parte dintr-o lume accesibilă doar unora, ci toți suntem creați de Dumnezeu, și trebuie sa-L recunoaștem pe El ca și Creatorul nostru si Creatorul întregii lumi.

Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze aceste reuniuni cu scop nobil și să conducă Biserica la limanul dorit!

Pr. Emanuel Pop
Parohia Oliva / Gandia (Valencia), Spania