Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Luca. 08.05.2008. Sărbătoarea Sf. Ap. şi Ev. Ioan de Dumnezeu Cuvântătorul şi sărbătoarea tuturor românilor ortodocşi din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei
După ridicarea vicariatului Italiei la rangul de episcopie, ziua de 8 mai va rămâne în memoria noastră a tuturor (în special a participanţilor) o zi de neuitat. De ce ? Motivele ar fi numeroase, dar cred că instalarea primului episcop în noua episcopie rămâne, – dincolo de aspectul istoric –, pentru fiecare credincios, pentru fiecare preot, un moment de bucurie şi de speranţă. Nu cred că o să pot relata toate momentele evenimentului dar sper ca să fie cât mai multe şi în acest mod să-i facem pe toţi cititorii părtaşi la acest eveniment.
Probabil această zi începe în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 5 martie, desfăşurată la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, unde au fost aleşi episcopii pentru episcopiile vacante. Pentru scaunul vacant al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, la propunerea Adunării Mitropolitane, Sfântul Sinod confirmă pe Preasfinţitul Siluan. Preasfinţia Sa în ultimi trei ani a slujit în Italia ca şi episcop vicar, şi a avut posibilitatea de a cunoaşte bine realitatea ”italiană”. O realitate care începe acum treizeci de ani în urmă şi care este într-o continuă dezvoltare.
Toate pregătirile anterioare acestui eveniment nu au fost în zadar deoarece, chiar dacă suntem la început, s-a dat dovadă de o maturitate din toate punctele de vedere şi nu în ultimul rând din punct de vedere religios. Alegerea locului de slujire (oraşul Lucca), a modului de desfăşurare a evenimentelor – toate împreună au făcut din acest eveniment o zi nu numai însorită dar şi plină de haruri şi binecuvântări de la Bunul Dumnezeu.
Ziua a început cu întâmpinarea oaspeţilor, religioşi şi laici. Printre oaspeţii religioşi subliniem prezenţa Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Ardealului, Înaltpreasfinţitul Iosif Arhiepiscop şi Mitropolit al Mitropoliei Europei Occidentale şi Meridionale, Înaltpreasfinţitul Serafim Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania şi Europa Centrală, Înaltpreasfinţitul Nathaniel Arhiepiscop de Detroit, Preasfinţitul Siluan, Preasfinţitul Macarie Episcop ales al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Marc Nemţeanul Episcop-vicar al Mitropoliei Europei Occidentale şi Meridionale, Preasfinţitul Ioan Casian de Vicina, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române în America şi Canada, precum şi 80 de preoţi şi diaconi. Alături de ierarhii din Patriarhia Română, au mai participat şi preoţi din Bisericile Ortodoxe surori. Tot la oaspeţi religioşi subliniem prezenţa unor oaspeţi din Biserica Catolică, în frunte cu Arhiepiscopul din Lucca, monsignor Italo Benvenuto Castellani dar şi fraţi de alte confesiuni. De asemenea, au fost prezente oficialităţi din cele două ţări, dar şi credincioşi şi credincioase din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale şi din ţara (din zona Sibiului – zonă din care se trage Preasfinţitul Siluan; îmbrăcaţi în costume tipice sibiene).
S-a continuat apoi cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, iar cuvântul de învăţătură ne-a fost adresat de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu. La împărtăşanie dincolo de clerici şi adulţi s-au împărtăşit şi foarte mulţi copii (peste 50 de copii). După terminarea Liturghiei a urmat instalarea Preasfinţitului Siluan. La început, preotul Traian Valdman a dat citire Gramatei Mitropolitane de înscăunare. Apoi i s-au încredinţat preasfinţitului de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit Iosif mantia şi toiagul. Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Biserici Ortodoxe Române a fost citit de Preasfinţitul Ciprian, care la sfârşit i-a încredinţat crucea şi engolpioanele patriarhale. A urmat apoi mesajul Arhiepiscopului de Lucca şi mesajele demnitarilor români: al Preşedintelui României – citit de Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, domnul Marius Gabriel Lazurca; al Primului Ministru – citit de domnul Adrian Lemeni; al Ambasadorului României din Italia – citit de domnul Mihail Baciu, ministru consilier. Cuvântul Înaltpreasfinţitul Iosif a fost mai mult decât un mesaj; a fost un cuvânt de îndemn şi de sfaturi pentru noul episcop, terminând cu exclamaţia ”Vrednic este !”. În încheiere a luat cuvântul Preasfinţitul Siluan, care ”fiind copleşit de o mulţime gânduri, de o mulţime de întrebări, de o mulţime de aspiraţii şi de o mulţime de griji” şi-a îndreptat cuvântul către toţi cei prezenţi dar şi către toţi fraţii şi surorile care se găsesc în Italia, de la cei care au venit cu mulţi ani în urmă, până la ultimul venit. Iar programul la care ne angajăm – spunea preasfinţitul – este ”ca tot omul să se mântuiască şi la cunoaşterea adevărului să ajungă”. La sfârşit Preasfinţitul Siluan a binecuvântat mulţimile şi a invitat pe toată lumea la o agapă frăţească.
Agapa s-a ţinut în sala ”Arancio” din Lucca şi a îmbinat bucătăria italiană cu cea românească. Spre seară a avut loc un concert de muzică religioasă interpretat de corul Psalmodia, – care a dat şi răspunsurile la liturghie – şi o expoziţie de icoane.
Acesta este sfârşitul începutului. Îi mulţumim Bunului Dumnezeu pentru acest mare dar şi har care L-a revărsat asupra noastră a tuturor, dorim Preasfinţitului Siluan la acest început de drum toate cele bune ”şi astfel, cu toţii întru-un cuget şi o inimă să preaslăvim în bună înţelegere pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Treimea cea de o fiinţă şi nedespărţită. Amin” (Gramata Mitropolitană)
Întru mulţi ani, Stăpâne !
Pr. Ioan Cătălin Lupăştean
Departamentul Mass Media
al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team