Tinerii şi ispitele lumii contemporane. Adunarea de constituire a NEPSIS Marea Britanie

publicat in Asociaţia Nepsis pe 1 Aprilie 2010, 12:04

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif, s-a desfăşurat la Londra, în zilele de 27 şi 28 februarie 2010, întâlnirea tinerilor ortodocsi din Marea Britanie, având ca obiectiv principal constituirea filialei britanice a Federaţiei Fraternităţilor NEPSIS, ca parte din  Frăţia Nepsis Arhiepiscopie.

NEPSIS s-a constituit în anul 1999 sub titulatura de Asociaţia tinerilor din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale. Anul trecut, în zilele de 6-8 noiembrie 2009 a avut loc la Catedrala Mitropolitană de la Paris, în prezenţa tuturor episcopilor din Mitropolie, Congresul aniversar Nepsis. În cei zece ani s-au înfiinţat eparhiile Italiei, Spaniei şi Portugaliei, drept pentru care şi NEPSIS s-a transformat într-o federaţie formată din Nepsis Arhiepiscopie, Nepsis Italia şi Nepsis Spania şi Portugalia. În Arhiepiscopie existau filiale în Franţa, Belgia şi Irlanda însă, în Marea Britanie se simţea o lipsă care a fost remediată în ultimele zile ale lunii februarie.

Întâlnirea tinerilor ortodocşi a început sâmbătă seara, la Biserica Sfântul Gheorghe din Londra când, Înalpreasfinţitul Iosif alături de preoţii din Londra, Norwich şi Poole sosiţi de la întâlnirea cu comunitatea românilor din Oxford au slujit Taina Sfântului Maslu. Invitat de seamă a fost Părintele profesor Constantin Necula de la Facultatea de Teologie din Sibiu care a ţinut un cuvânt de învăţătură mulţimii adunate.

A doua zi, dimineaţa, a urmat Sfânta Liturghie. Prezenţa credincioşilor a fost la fel de numeroasă. Părintele Necula a predicat îndată după citirea Evangheliei, amintind de teologia Sfântului Grigorie Palama, prăznuit în a doua duminică din Postul Mare şi de slăbănogul din Capernaum, care este adus de prietenii săi la întâlnirea cu Mântuitorul Hristos, Cel care l-a vindecat de păcate şi l-a făcut sănătos şi umblător.

La sfârşitul Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii a urmat cuvântul ierarhului, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif care, printre altele, a explicat taina diaconiei, întrucât tocmai hirotonise un diacon şi a amintit de Sfântul Ioan Casian, dobrogeanul călător la Locurile Sfinte şi organizator al monahismului apusean şi de rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, din care redăm:

„Grija de multe, iubirea de stăpânire, grăirea in desert, este şi pierderea de timp la televizor, radio şi internet cu cuvinte şi imagini fără măsură, vorba în deşert care nu are nicio relevanţă, ne fură timpul şi ne face mintea prizonieră a deşertăciunii. Postul ne ajută să ne smulgem tuturor acestor gesturi care ne fac să fim nestăpâni pe noi înşine, să fim slabi, să fim duşi în deşert. Niciodată manipularea omului nu a ajuns la o asemenea măsură ca cea de astăzi, e de-ajuns să spună cineva ceva la televizor ca să intrăm în panică, ajungem să luăm ca atare tot ce zice cineva despre altcineva.
Nu avem răbdare sa stăm la rugăciune pentru că nu avem curăţie interioară. [...] Cine suntem noi cu adevărat?

Cu toţii avem nevoie de această şcoală a iubirii lui Hristos. Să-mi văd păcatele mele şi să nu osândesc pe aproapele meu. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca aceste zile ale postului să le trăim cu această conştiinţă pe care Hristos ne-o împărtăşeşte cu timp şi fără timp”.

După agapă, aproximativ trei sute de credincioşi au rămas în aceeaşi biserică a românilor să-l asculte pe Părintele profesor Constantin Necula, predicator şi retor de mare talent şi spirit misionar neobosit, autor a patruzeci şi două de cărţi. Părintele Necula a vorbit şi a răspuns întrebărilor credincioşilor mai bine de trei ceasuri fără întrerupere. Profunzimea şi eficacitatea cuvintelor părintelui s-au putut lesne observa pe chipurile luminoase ale credincioşilor care rămăseseră până seara târziu să primească cuvântul de folos.

A urmat cuvântul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif către tineri: „Astăzi se întâlneşte pentru prima dată Fraternitatea Nepsis din Marea Britanie. În toată lumea aceasta foarte complexă în care trăim, tinerii trebuie să fie treji ( gr. nepsis - trezvie), din multe puncte de vedere, în primul rând să discearnă între adevăr şi minciună, să ştie să distingă între lumină şi întuneric”.

Bogdan Grecu, coordonatorul Nepsis Arhiepiscopie, a oferit apoi câteva detalii şi a împărtăşit din experienţa acumulată. S-a făcut cunoscut că scopul Nepsis nu este altul decât ca „tinerii să se întâlnească unii cu alţii, să constate că nu sunt singuri în Biserică, să aibă şansa de a se întrajutora, de a comunica unii cu alţii şi de a rămâne vii în Biserică” prin organizarea de întâlniri şi evenimente social-culturale.

Tinerii români din Marea Britanie au răspuns acestei chemări, pe lângă mulţimea adunată din Londra, s-au ostenit şi au venit din toate părţile insulei, din Nottingham, Birmingham, Oxford, Cambdrige, Cardiff, Boston şi din nord, din Durham sau Aberdeen, dar şi din afara ţării, Paris, Bruxelles.
Iată ce spunea la final, Maria, o participantă: „Întâlnirea a fost un prilej de a simţi româneşte şi a face parte dintr-o mare familie. Fiecare se izbeşte aici de multe probleme diferite, dar pentru o zi am simţit că trăiesc cu suflet românesc plin de speranţă şi bucurie, am primit binecuvântare şi cuvânt de învăţătură pentru a căpăta putere şi a o lua de la capăt pe drumul vieţii”.

Iar Daniel adăuga: „Întâlnirea de la Londra m-a surprins plăcut; am descoperit că sunt mulţi tineri interesaţi să strângă rândurile... Mi s-a mai atenuat senzaţia că de multe ori suntem în Biserică insule de singurătăţi paralele, fiecare în colţul lui, prea discret, deşi toţi însetaţi de comuniune. ÎPS Iosif şi Părintele Constantin Necula au fost două prezenţe proaspete. Cel dintâi, de un firesc şi o blândeţe odihnitoare. Cel de-al doilea de o jovialitate şi bună-dispoziţie contagioasă”.

Ne bucurăm cu toţii de fapta cea bună şi de începutul creştinesc al Fraternităţii în insula britanică, mulţumim ostenitorilor, ÎPS Iosif, Părintelui Constantin Necula, preoţilor din Londra şi familiilor gazde, care i-au găzduit pe oaspeţi şi au hrănit sute de oameni şi nădăjduim că Dumnezeu va binecuvânta faptele tinerilor creştini.

Au consemnat Mihai Copăceanu şi Dragoş Marcu