Cum să alegem un aparat foto

publicat in Evul media pe 1 Aprilie 2010, 10:42

De sărbători, sau pentru o aniversare, sau pur și simplu fără un pretext deosebit vrem să cumpărăm un aparat foto digital și nu știm cum să alegem ceva bun. Oferta e extrem de variată și toate firmele își prezintă aparatele cu superlative. Părerile unora sau altora sunt diferite și uneori chiar contradictorii.

Ei bine, în cazuri de felul acesta trebuie să mergem la opiniile unor jurii competente și dezinteresate. În domeniul fotografiei sunt două instanțe de mare reputație:

Atât TIPA cât și EISA sunt asociații ale celor mai importante reviste independente din domeniul foto și premiile lor fac prestigiu. Chiar dacă premiile/alegerile lor (anuale) sunt uneori diferite, putem să le facem încredere deplină.

În mod practic, mergem pe paginile ultimelor premieri – în cazul de față: http://www.tipa.com/english/XIX_tipa_awards_2009.php?iExpand1=54 și http://www.eisa.eu/awards/photo - și identificăm tipul de aparat care ne interesează. Să presupunem, de exemplu, că suntem în căutarea unui aparat foto compact. TIPA premiază Fujifilm FinePix F200EXR (și un aparat expert, mult mai scump), iar EISA premiază Samsung WB1000 (European Advanced Compact Camera 2009-2010), Casio Exilim EX-H10 (European Travel Compact Camera 2009-2010) și Sony Cyber-shot DSC-WX1 (European Compact Camera 2009-2010). Aceste aparate, deși au prețuri apropiate (în jurul a 250 €) au specificații tehnice puțin diferite: unul are un zoom mai mare, altul are un zoom mai mic dar un senzor mai mare, altul lentile sau softuri interne mai speciale etc. Aici, desigur, trebuie să știm cât de cât ce căutăm sau să facem o alegere în funcție de nevoile sau utilizarea pe care o va avea aparatul.

Următoarea etapă este să căutăm pe siturile web ale firmelor producătoare respectivele aparate și să vedem dacă nu cumva au apărut modele noi (în cazul în care bugetul alocat ne permite) sau să identificăm modelele imediat inferioare (în cazul în care bugetul este deja depășit).

În felul acesta ne vom putea decide pentru un aparat care să fie o alegere în cunoștință de cauză și corectă în raportul calitate/buget.

Gânduri bune.
Iulian Nistea