Hramul Parohiei „Sfânta Cruce” Torino

publicat in Din viaţa parohiilor pe 1 Noiembrie 2008, 20:28

În ziua de 14 septembrie 2008, a pomenirii Înălţării Sfintei Cruci, parohia „Sfânta Cruce“ din Torino şi-a sărbătorit hramul.

În ziua de 14 septembrie, a pomenirii Înălţării Sfintei Cruci, parohia „Sfânta Cruce“ din Torino şi-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu preoţii parohiei – preotul paroh Lucian Roşu şi preoţii slujitori Claudiu Diţă şi Emanuel Mihăescu – şi cu preotul Gavril Popa de la departamentul Materiale al Episcopiei Italiei, în prezenţa a aproape 700 de credincioşi, pentru care biserica a fost neîncăpătoare.

În cadrul Sfintei Liturghii au avut loc mai multe evenimente importante pentru parohia şi episcopia noastră: hirotonirea diaconului Cristian Prenţu pe seama parohiei „Sfântul Luca” din Verbania, hirotesirea întru ipodiacon a lui Mihai Iordache, hirotesirea ca citeţ al lui Cristian Nicoară, conducătorul stranei din parohia „Sfânta Cruce” din Torino şi hirotesirea preotului paroh Lucian Roşu ca iconom stavrofor, în semn de preţuire atât a contribuţiei sfinţiei sale la rodirea vieţii parohiale, cât şi la activitatea episcopiei din ultimii ani, în prezent deţinând şi funcţia de consilier economic al acesteia.

În cuvântul său de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Siluan a vorbit credincioşilor despre semnificaţia praznicului Înălţării Sfintei Cruci, despre importanţa crucii ca mijloc de mântuire, sfinţit prin Jertfa din dragoste a Mântuitorului nostru şi despre îndumnezeirea omului ca scop al vieţii, plan de dinainte de veci al lui Dumnezeu pentru om.

La sfârşitul Dumnezeieştii Liturghii a avut loc binecuvântarea începutului de an şcolar, prilej cu care Preasfinţitul Părinte Siluan le-a ţinut un cuvânt de învăţătură copiilor şi părinţilor, dăruindu-le totodată şi câte o iconiţă. De asemenea a fost sfinţită Troiţa din curtea bisericii, dăruită de credincioşi ai parohiei.

La Sfânta Liturghie ne-am bucurat de participarea Domnului şi Doamnei Ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, Marius Lazurcă şi Domnul şi Doamna Consul al României la Torino, Petru Liţiu. Frumoasele icoane dăruite din partea parohiei distinşilor oaspeți au fost realizate şi oferite de domnul Virgil Moraru de la Firma Art Giorgis care în acest context solemn a anunţat donarea unui monumental mozaic bisericii nou pictate Sfânta Cruce.

La agapa frăţească s-au adăugat poporului împreună-slujitor al Sfintei Liturghii şi alţi preoţi, precum Ieromonahul Ambrozie Cassinasco de la Biserica Ortodoxă Rusă „Sfântul Maxim” din Torino şi preoţi din parohiile ortodoxe române din protopopiatele Torino şi Milano: preotul Gheorghe Vasilescu de la parohia „Sfânta Parascheva” din Torino, preotul Ilie Muntean de la Verbania, preotul Cătălin Zaharie de la Asti împreuna cu Pr. Prof Vasile Mihoc de la Sibiu, preotul Marius Floricu de la Cuneo, preotul Dumitru Babula de la Ivrea, preotul Vasile Timiş de la Cirié şi preotul Mihai Oancea de la Alessandria.

A consemnat preoteasa Amalia Roşu

(Ştire preluată de la Departamentul de Informare, Mass Media şi Relaţii Publice al Episcopiei Italiei)