Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 4 Iulie 2018 Ora: 15:14

De ce femeile își acoperă capul în biserică?

De ce preoții și monahii îmbracă haine negre?
 
Culoarea neagră are deplina caracteristică a nobleței și a sobrietății. Majoritatea oamenilor poartă culoarea neagră la evenimente importante din viața familială sau socială. Pentru preoți, ca unii care și‑au închinat viața lor lui Dumnezeu, purtarea reverendei este semn că aparțin Celui pe care Îl slujesc, că nu‑și mai aparțin loruși. Pentru monahi este semn al interiorizării și al neîncetatei pocăințe și rugăciuni, pentru ei și pentru lumea întreagă. Această haină deosebită devine cea mai frumoasă pentru cel ce o îmbracă din iubire pentru Domnul, îl ajută să‑și amintească cine este, care îi este menirea, dar este și o mărturisire pentru cei care îl privesc.

De ce slujitorii Bisericii poartă barbă?
 
În același ton cu purtarea hainelor negre și lungi, purtarea bărbii face parte din mărturisirea slujirii și a apartenenței la cele ale lui Dumnezeu. În Antichitate, în perioada medievală, dar și astăzi, purtarea bărbii era semn al distincției și al reverenței. Cuvântul grecesc anthropos, care s‑a tradus prin „om”, însemna la început „purtător de barbă”. În tradiția Bisericii, toți cei afierosiți au purtat barbă și chiar nici părul nu l‑au mai tăiat, după momentul tunderii lor de către Episcop la hirotonire sau la intrarea în monahism.
 
De ce femeile își acoperă capul în biserică?
 
Acoperirea capului, ascunderea frumuseții chipului, a părului, este semn al discreției și al curăției. Este momentul și locul unde nu atragem atenția asupra noastră, făcându‑ne pricină a neatenției altora la cele dumnezeiești și sfinte, în ambianța cărora ne aflăm. În vechime, gestul acoperirii capului avea semnificația că respectiva femeie este căsătorită, că aparține cuiva, iar păstrarea obiceiului în biserică are, pe lângă înțelesul descris mai sus, și acela că cea acoperită dorește să fie a lui Dumnezeu.
 
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni