Adaugat la: 1 Martie 2010 Ora: 15:14

Moment istoric în nordul Scoţiei

Sâmbătă, 16 ianuarie 2010, comunitatea ortodoxă română din Aberdeen a asistat la un moment istoric ca urmare a vizitei pastorale a Înaltpreasfinţitului Iosif, Mitropolit al Europei Occidentale şi Meridionale. A fost prima vizită a unui ierarh ortodox român în nordul Scoţiei şi totodată, din informaţiile culese de la bisericile ortodoxe surori de către părintele Marcel Oprişan, se pare că în acea sâmbătă ar fi fost oficiată prima Sfântă Liturghie Arhierească cu participarea unui mitropolit ortodox. 

Scopul principal al acestei vizite pastorale l-a reprezentat inaugurarea primei parohii ortodoxe româneşti în Aberdeen cu hramul „Sfinţii Ioachim şi Ana”, la numai un an de la inaugurarea parohiei din Glasgow.

În funcţia de preot paroh a fost numit părintele Gabriel Hlade, care va continua activitatea preotului Marcel Oprişan din Glasgow, întemeietorul acestei parohii şi totodată cel care a răspuns, cu timp şi fără timp, necesităţilor spirituale ale credincioşilor din Aberdeen.

Înaltpreasfinţitul Iosif a săvârşit Vecernia Arhierească în seara zilei de 15 ianuarie în biserica „St. John”, în timp ce biserica „St. Ninians” a găzduit săvârşirea Sfintei Liturghii de a doua zi, în cadrul căreia a fost hirotesit un citeţ pentru parohia din Glasgow. Ambele biserici au fost puse la dispoziţia comunităţii ortodoxe româneşti din Aberdeen prin amabilitatea Bisericii Episcopale, cea care a asigurat şi locaşul de cult al parohiei din Glasgow.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul a subliniat printre altele, importanţa misiunii preoţesti în diaspora atât în rândul românilor cât şi printre credincioşii de altă naţionalitate sau religie. În continuarea vizitei în Regatul Unit, Înaltpreasfinţia sa a fost prezent pe 17 ianuarie la Leeds cu ocazia hramului bisericii „Sf. Macarie”.

Pr. Marcel Oprişan

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni