Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 1 Martie 2010 Ora: 15:14

Cuvântul Mitropolitului (martie 2010)

Se linişteşte cel ce fuge fără ură de toate, aşa cum altul aleargă cu nepăsare spre ele. Acela nu voieşte să sufere vreo întrerupere în dulceaţa primită de la Dumnezeu.” (Sfântul Ioan Scărarul)

Cuvântul Mitropolitului (martie 2010)

Liniştea sufletească este una din stările de care avem astăzi atâta nevoie. Unde şi cum să căutăm liniştea sufletului, pacea interioară? Societatea de consum în care trăim ne obligă de cele mai multe ori să apărem în exterior ca având pacea interioară, ca fiind stăpâni pe noi înşine şi puternici. Aparenţa! Nu suportăm ca ceilalţi să ne vadă slabi şi neajutoraţi, dealtfel lucru greu de acceptat în lumea noastră. Câtă nevoie avem noi sau cei din jurul nostru de pacea sufletului şi câte maniere de a o avea nu ni se propun astăzi. Zgomotul şi apăsarea neliniştii din jurul nostru ne împinge spre a fugi, a căuta locuri liniştite. Dar vedem că după un timp pacea dispare, că de fapt eu cel lăuntric sunt acelaşi oriunde aş fi. Că poate chiar fug de mine încercând să mă îndepărtez de tumultul vieţii pe care dau vina.

Dar de cele mai multe ori în sufletul nostru sunt lucruri ascunse, care ies la iveală în linişte, acolo unde rămânem cu noi înşine şi care încep să ne doară. Şi este bine, pentru că ne dăm seama de cauza neliniştii noastre. Ne apărăm în fel şi chip de viruşii şi microbii care se transmit şi ne îmbolnăvesc trupul, dar oare vom ţine seama de faptul că putem transmite noi înşine stările noastre sufleteşti celor din jur? Să ne punem această întrebare! Şi unde vom găsi un răspuns? „Câştigă-ţi pacea sufletului şi mulţimi în jurul tău se vor mântui” spune Sfântul Serafim de Sarov. Este pacea pe care ne-o poate da numai Hristos, o pace care vine din iertarea pe care El i-o dă sufletului bolnav de nelinişte din cauza păcatului care-l răneşte.

Hristos ne vindecă sufletul şi ne aduce liniştea interioară cea adevărată, care ne luminează sufletele şi pe noi în întregime. În aceste zile binecuvântate de post să căutăm pacea noastră sufletească nefugind de noi înşine şi de cele rele ale noastre, ci să-L lăsăm pe Hristos să biruie în noi, să ne vindece spălând cele ascunse ale noastre şi să ne aducă pacea Sa ca să putem deveni şi noi lumină din lumina Lui, celor din jur. 

Cel ce se linişteşte, se sârguieşte să închidă netrupescul (harul dumnezeiesc) în casa trupească, ceea ce este lucru preaminunat.” (Sfântul Ioan Scărarul)

† Mitropolitul Iosif

Cuvântul Mitropolitului (martie 2010)

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni