Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 9 Mai 2016 Ora: 15:14

Un pelerinaj ortodox la Sfânta Cămașă a lui Hristos, Argenteuil, 28 martie 2016

Franţa are deosebita cinste de a poseda de 1200 de ani, la Argenteuil1, Sfânta Cămaşă a lui Hristos, dar al împărătesei Irina a Con- stantinopolului către împăratul „galilor" Charlemagne2. Această cămaşă „fără cusă­turi” (In 19, 23) era veşmântul de dedesubt al Domnului, pe care soldaţii i l-au dat îna­poi după biciuire, pentru a-Şi purta Crucea, şi care, prin aceasta, a fost îmbibată cu Sân­gele Său. Cinstită timp de 1000 de ani de către „regii foarte creştini” ai Franţei şi de întreg poporul lor, a fost salvată de la distru­gere în timpul Terorii revoluţionare (în 1793) de către un preot curajos, dar care a trebuit să o taie în bucăţi pentru a o ascun­de. Reconstituită în 1894, este cinstită în ba­zilica cea mare de la Argenteuil, construită în secolul al XIX-lea pentru a înlocui vechea biserică3. Ostensiunile (închinări publice) nu au loc în mod normal decât din 50 în 50 de ani. Ultima a avut loc în 1984: următoa­rea ar fi trebuit să aibă loc în 2034. Însă Epi­scopul de Pontoise a hotărât să facă o alta în 2016 cu prilejul „anului Milostivirii” pro­clamat de papa al Romei Francisc, lucru care este pentru noi o mare şansă: ostensiunea a durat 17 zile (de vineri 25 martie [Vinerea mare în calendarul gregorian] până dumi­nică 10 aprilie).

Cu prilejul Sinodului Mitropolitan din ianuarie 2016, şi la propunerea unui sino- dan, Înaltpreasfinţitul Iosif a hotărât că Mi­tropolia noastră va face un pelerinaj la Sfânta Cămaşă, sub forma unei slujbe de vecernie bizantină, slujită dinaintea preţioasei relicve, dar în întregime în franceză. Con­tactul care s-a stabilit cu noul paroh al Bazi­licii, părintele Guy-Emmanuel Cariot, a fost foarte bun, el bucurându-se de această prezenţă ortodoxă, ceea ce va fi confirmat mai apoi de episcopul de Pontoise, întâlnit în prima zi a ostensiunii.

Un tipicspecific a fost elaborat pentru această împrejurare, împrumutând mult din slujba Sfintelor Patimi (Utrenia din Vinerea Mare), pentru că Sfânta Cămaşă este măr­turia acestora. Ne-am putut sprijini de ase­menea pe un cor inter-ortodox deja format, „corala sfântul Martin”, dirijată de Stephane Sollogoub, la care s-au adăugat câţiva cântăreţi ai noştri. Acest cor a repetat mult cântările, dintre care unele erau complicate4, vreme de o lună.

Organizarea pelerinajului a fost îngreu­nată de măsurile draconice de securitate im­puse de recentele atentate5: o singură uşă disponibilă pentru intrarea în biserică, con­trol sistematic al genţilor şi desfacerea hai­nelor. În fiecare zi, de la orele 10 la 22, era ocoadă de cel puţin 100 de m pentru a in­tra în bazilică (organizatorii aşteptau 150 000 de pelerini). Nu a fost uşor să se reunească în biserică toţi cântăreţii şi credincioşii ortodocşi. Dar serviciul de ordine a făcut dovadă de înţelegere.

Bazilica a fost renovată în întregime în interior, curăţată şi înfrumuseţată de către harnicul Paroh, iar Sfânta Cămaşă era pre­zentată ca o comoară într-un scrin. Ea a fost reconstituită din nou, pentru împrejurare, pe o ţesătură „neutră”, care este aproape de aceeaşi culoare ca şi Cămaşa însăşi, adică vi­olet. Aceasta are inconvenientul de a face părţile autentice mai puţin vizibile, dar are avantajul de a semăna cu un adevărat veşmânt6. Cămaşa era prezentată pe un ma­nechin, care se găsea într-un foarte mare relicvar de sticlă (datând din anul 1894), pla­sat dinaintea vechiului altar, şi sub un fald roşu care cobora din înaltul boltei absidei. Atmosfera era cu adevărat împărătească şi evoca „tronul lui Dumnezeu”. Fraţii noştri romano-catolici au fost foarte binevoitori: altarul actual, dinaintea căruia trebuia să slu­jim, fusese îmbrăcat şi aşezat ca un altar or­todox, şi orientat către Răsărit (contrar obi­ceiului lor actual de a sluji cu faţa la popor), şi totul ne-a fost uşurat pentru slujire.

Am fost foarte numeroşi: bazilica, în care pot încăpea aproximativ 1 200 de credincioşi, era plină, probabil jumătate ortodocşi, din Mitropolia noastră şi din numeroase alte jurisdicţii (mai ales ruşi şi bulgari), venind din regiunea pariziană şi din toată Franţa, ca şi din străinătate, şi un cler numeros (în jur de douăzeci de preoţi şi diaconi).

Înaltpreasfinţitul Iosif, care era singur la altar (cu doi diaconi), îmbrăcat cu mantia7 violetă, a slujit maiestuos. Vecernia s-a desfăşurat minunat, într-o profundă recule­gere: cu toţii eram uniţi în jurul lui Hristos pătimind, prezent prin Sfânta Sa Cămaşă. Momentul cel mai emoţionant a fost tămâ­ierea Sfintei Cămăşi însăşi în timpul cântă­rii Lumină lină,de către Mitropolitul nos­tru, privilegiu unic, căci nimeni nu se poate apropia de relicvar: toată lumea îşi ţinea ră­suflarea şi încerca să-şi stăpânească lacrimi­le. Apoi Înaltpreasfinţitul a tămâiat poporul până la capătul bisericii, ceea ce a emoţionat profund pe credincioşi. La sfârşit, cum nu se putea rămâne într-o tonalitate dureroa­să, din moment ce fraţii noştri sărbătorise­ră Paştele în ajun, am cântat „Hristos a învi­at” în franceză, în română, în slavonă şi în greacă: a fost o explozie de bucurie! Apoi Înaltpreasfinţitul Iosif s-a adresat Parohului pentru a-i mulţumi, şi tuturor, alegând cu­vinte potrivite pentru această împrejurare extraordinară.

Toate ecourile pe care le-am avut, atât de la ortodocşi cât şi de la alţi creştini, au fost pozitive: am trăit împreună un mare moment al Bisericii, un moment profetic. Sfânta Cămaşă fără cusături a lui Hristos a fost mereu considerată de Tradiţie ca un simbol al unităţii Bisericii. Ruptura sa co­respunde cu starea actuală a Bisericii. În acest moment privilegiat, am avut o înainte gus­tare, prin Duhul Sfânt, a întoarcerii Biseri­cii la unitatea ei cea dintâi.

Cel care a purtat această Sfântă şi scum­pă Cămaşă în timpul Patimilor Sale, din iu­bire pentru noi, să ne unească şi să ne mân­tuiască.

Note:

  1. În periferia îndepărtată a Parisului, în depar­tamentul Val-d’Oise (95)
  2. Aşa îşi numea Charlemagne Imperiul, care se voia a fi restaurarea Imperiului Roman de Apus, dispărut în 476. Charlemagne a fost încoronat împărat la Roma în 800.
  3. Pentru toată această parte, a se vedea Nota is­torică şi biblică publicată în acest număr din Apostolia.
  4. Mai ales antifonul al 12-lea, comun între Răsărit şi Apus, şi care se numeşte în Apus „reproşurile” pe care le face Hristos poporului Său în tim­pul Patimii.
  5. În ajunul începerii ostensiunii, un terorist a fost arestat chiar la Argenteuil!
  6. Reconstituirea din 1894 fusese făcută în chip mai artizanal şi pe o ţesătură deschisă la culoa­re: se vedeau mai bine bucăţile din Cămaşă, dar semăna prea puţin cu un veşmânt. În plus, ţesătura degrada Cămaşa.
  7. Mantia este o haină mare, de obicei de culoa­re violet, cu o trenă lungă, pe care episcopii ortodocşi o îmbracă atunci când slujesc alte slujbe decât liturghia. Este oarecum echivalen­tul capei occidentale (cappa magna).
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni