Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 3 Aprilie 2016 Ora: 15:14

De ce ...?

1. De ce postim şapte săptămâni înainte de Învierea Domnului?

Perioada de postire de dinainte de Paşti este structurată în două părţi distincte, după cum urmează:
A) Postul Păresimilor sau al Patruzecimii, ce durează şase săp­tămâni şi care în Biserica primară era legat de botezul catehumenilor (Alexandria, sec. IV), motiv pen­tru care în Sâmbăta lui Lazăr (a 41-a zi din post) se cântă „Câţi în Hristos v-aţi botezat”, dar şi ca perioadă de asceză, după modelul Mântuitorului, în vederea prăznuirii Paştelui (cf. Sfântul Atanasie cel Mare, Epistole Festale);
B) Săptămâna Patimilor, care constituia la sfârşitul secolului al III-lea postul propriu-zis al Paştelui, păzit în diferite moduri în întreaga Biserică.

Râvna creştinilor a dus la alipirea pos­tului Păresimilor la postul din Săptămâna Patimilor,formându-se astfel Postul cel Mare, care durează şapte săptămâni.

2. De ce slujim Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite?

Împărtăşirea cu Darurile mai îna­inte sfinţite a apărut ca o necesita­te pentru zilele de ajunare în care creş­tinii se cuminecă după slujba de seară. Astfel că, încă din secolul al V-lea, Liturghia Darurilor mai înainte sfin­ţite era legată de Vecernie, pentru a nu întrerupe postul decât la apu­sul soarelui. Această rânduială se poate săvârşi de luni până vineri în Postul Mare, cu precădere în zilele de miercuri şi vineri, cu excepţia praznicului Bunei Vestiri şi a zile­lor aliturgice. Împărtăşirea se face cu Darurile sfinţite la Liturghia din duminica anterioară. Începând cu secolul al VlI-lea i-a fost atribuit ti­tlul de „Liturghia Sfântului Grigorie Dialogul”, însă nu pentru că a fost alcătuită de el, ci pentru că rându- iala aceasta a fost adusă de el de la Constantinopol la Roma.

3. De ce cinstim Sfânta Cruce în Duminica a IlI-a din Postul Pastelui?

Cinstim Sfânta Cruce în Duminica de la jumătatea Postului Paştelui pentru că ea rezumă în sine Iconomia Patimii şi a Învierii lui Hristos; este astfel o prevestire a ceea ce are să se întâmple în Săptămâna Patimilor. Patimile, Răstignirea şi Învierea se întâlnesc în Sfânta Cruce. „Bucură-te, Cruce purtătoare de viaţă, raiule cel fru­mos al Bisericii, pomul nestricăciu- nii, care ne-ai înflorit desfătarea sla­vei celei veşnice... dă-ne şi nouă acum să ajungem la Patimile lui Hristos şi la Înviere!” (una din idiomelele din Duminica a III-a din Postul Mare, care se repetă literal ca imn în Vinerea Mare).

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni