Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
1. De ce creştinii cinstesc Sfânta Cruce?
Sfânta Cruce este instrumentul pe care a fost răstignit Domnul Iisus Hristos. Sângele Său preacurat a curs pe cruce, sfinţind-o şi umplând-o de putere dumnezeiască. Astfel că aceasta s-a transformat din obiect de ocară în obiect de cinste, din instrument de tortură în Tron pe care, din dragoste pentru om, a primit să fie aşezat Împăratul cerurilor.
2. De ce creştinii o consideră pe Maica Domnului mama lor?
O consideră astfel pe baza cuvintelor rostite de Mântuitorul Iisus Hristos atunci când era pe cruce. Văzând Domnul lângă cruce pe mama Lui şi pe ucenicul pe care El îl iubea, a rostit: „Femeie, iată fiul tău!”. Apoi a zis ucenicului: „Iată mama ta!”. În felul acesta, a făcut fii ai Maicii Domnului pe toţi cei care cred în El.
3. De ce îi cinstim pe sfinţi?
Sfinţii sunt acele persoane care s-au străduit, în viaţa pământească, să întrupeze în persoana lor sfinţenia Mântuitorului Iisus Hristos, devenind astfel următori Lui. Îi cinstim pentru că sunt pentru noi exemple demne de urmat. Sfântul Pavel însuşi ne îndeamnă: „Fiţi următori mie, precum şi eu Îi sunt lui Hristos” (1 Cor. 11, 1). Sfinţii au ajuns la starea de îndumnezeire prin realizarea comuniunii cu Dumnezeu şi cu semenii lor încă din viaţa pământească, o comuniune împlinită prin iubire. În virtutea acestei iubiri pe care au dobândit-o prin multe nevoinţe şi prin împlinirea poruncilor Domnului, sfinţii se roagă lui Dumnezeu pentru oameni şi îi ajută pe aceştia în lupta lor pe acest pământ. Iar oamenii răspund acestei iubiri a sfinţilor cinstindu-i, închinându-se icoanei lor şi sfintelor moaşte. Sfinţii se bucură când noi, oamenii, răspundem, prin cinstire, iubirii şi ajutorului primit de la ei. Avem acest adevăr povestit în viaţa diverşilor sfinţi. Aş vrea să citez aici mustrarea delicată pe care Sfântul Ioan Rusul a făcut-o bătrânului Nicolae, care uitase de ziua prăznuirii lui, spunându-i: „Aşa sunt uitaţi prietenii?”
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team