Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Pelerinaj organizat de Centrul de Pelerinaje al Mitropoliei, 18-25 mai 2015
Capadocia este într-adevăr un loc deosebit, unic în lume prin specificitatea lui. Vechi erupţii vulcanice au tapetat întreaga regiune cu rocă vulcanică groasă, care în timp s-a solidificat într-o rocă moale. Apoi, ploaia, vântul şi nisipul au început să erodeze, creând platourile imense, văile, defileurile şi hornurile care împânzesc astăzi întreaga zonă. Prin săparea rocii moi, oamenii au reuşit să construiască în timp, locuinţe, biserici, mănăstiri, oraşe subterane. Dar Capado- cia nu înseamnă numai straturi de lavă şi rocă vulcanică depuse de-a lungul timpului, ci şi un loc care „piatra s-a lăsat zgâriată de semnele creştine, «oferindu-se» voluntară în a deveni, în vreme de prigoană, ceea ce a fost chitul pentru Iona”1. Odată cu extinderea creştinismului, Capadocia a devenit o zonă puternic creştină, dovadă fiind şi prima epistolă a Sfântului Apostol Petru care se adresează „celor care trăiesc împrăştiaţi printre străini, în Pont, în Galaţia, în Capadocia, în Asia şi în Bitinia...”2. Printre oamenii acestor locuri se numără şi Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie de Nyssa, Sf. Grigorie de Nazianz. Tot în aceste ţinuturi sfântul Ioan Rusul şi-a trăit vremea de surghiun, mai exact în Urgup3, loc de altfel cuprins în programul nostru de pelerinaj.
Peregrinarea noastra s-a desfăşurat în acest cadru pietros cu oaze de verdeaţă, unele împânzite de lanuri de maci, în bătaia soarelui, pe poteci prăfuite. Programul vizitei noastre a cuprins mai bine de 30 de biserici dedicate sfinţilor deja cunoscuţi: Sfânta Varvara (în Valea Soganli), Sfântul Teodor (în Yesiloz), Sfântul Ioan Evanghelistul (în Gulsehir), Sfântul Vasile (în Goreme). Interesant este că acolo unde hramul bisericii nu a mai fost cunoscut, localnicii, nefiind creştini, au numit biserica în functie de picturile găsite în interior; de exemplu, câteva din bisericile unde se află fresce cu Sf. Gheorghe omorând balaurul au primit denumirea de „biserica cu şerpi”. Unele dintre aceste biserici datează din perioada iconoclastă, cu o vechime deci de mai bine de o mie de ani, altele din secolele X - XIII.
De fiecare dată când vizitam o biserică primul lucru era acela de identificare a scenelor din fresce deoarece timpul le ster- sese din prosperţime sau fuseseră parţialdistruse. Următoarea etapă era încercarea de a estima perioada în care biserica fusese construită, ţinând cont de informaţiile date de plăcuţele de la intrarea fiecărei biserici (nu întotdeauna exacte) şi de stilul sau rafinamentul arhitecturii şi frescelor. Era un adevarat puzzle. Ajutor în acest sens ne-au fost părintele Andreas Andre- opoulos şi organizatorul nostru, părintele diacon Bogdan Grecu. Unele scene erau destul de uşor de identificat, căci ilustrau evenimente descrise în Noul Testament; pe altele le-am recunoscut din Tradiţia Bisericii despre Mântuitorul sau Maica Domnului; alte fresce înfăţişau sfinţi locali, cum ar fi Sfântul Athenogenos (martirizat în timpul împăratului Diocleţian), autor al imnului „Lumină lină”, pictat în „biserica cu şerpi” din Valea Ihlara. Însă cu toţii ne-am reconsiderat poziţia faţă de afirmaţia potrivit căreia o biserică pictată ar fi Biblia neştiutorilor de carte! Ei bine, am fost surprinşi în câteva rânduri să avem în faţă registre cu icoane cărora noi nu le-am putut face vreo asociere precisă cu Scriptura sau istoria Bisericii creştine, dar care probabil că aveau o semnificaţie importantă pentru creştinii acelor vremuri.
Din punct de vedere arhitectural, am putut constata o evoluţie firească a stilului abordat de capadocieni: dacă la bisericile din Valea Soganli compartimentarea clasică nu era încă bine conturată, la cele din Goreme şi Gulsehir observăm deja o maturitate a stilului. De asemenea, geometria arcelor, bolţilor, pandativilor şi a stâlpilor de susţinere sunt mult mai îngrijite la bisericile construite după secolul XII. Acustica acestor biserici uimeşte până astazi: sunetul emis din faţa Sf. Mese ajunge să fie foarte amplificat şi bogat în armonici, fară a distorsiona câtuşi de puţin sunetul primar. Senzaţia este cutremurătoare; impresia pe care o aveam când Îi cântam Domnului era că toată creaţia din jurul nostru se unea, discret, laudei noastre.
Chiar dacă toate bisericile şi mănăstirile vizitate au fost transformate în muzee, ele sunt vii prin prezenţa Celui care a fost chemat şi Care s-a pogorât în ele în Sfânta Liturghie. Ele au fost şi rămân case ale lui Dumnezeu împreună cu casnicii săi, sfinţii. Ritualul sfinţirii oricărei biserici presupune ca particele din sfinte moaşte de mucenici să fie îngropate/săpate în masa altarulul, adică în Sfânta Masă. Aceste biserici mai răman de asemenea vii şi prin vizitarea lor an de an de către sute de pelerini creştini care au venit şi vor mai veni pe aceste meleaguri şi care vor cânta şi vor lăuda numele lui Dumnezeu în aceste locaşuri aşa cum am făcut-o şi noi la rândul nostru. A merge în pelerinaj în calitate de creştin în aceste locuri în care creştinismul nu mai este demult la el acasă, înseamnă a da „posibilitatea” lui Dumnezeu de a-şi continua planul Său de mântuire numai de El stiut, pentru oamenii acestor locuri, pentru cei care le vizitează şi le vor mai vizita. Împreună slujirea Sfintei Liturghii (clerici şi credinicioşi) într-o biserică unde se slujeşte poate o dată sau de două ori pe an, într-un oraş (Mustafa paşa, fostul Sinasos de pe vremea dinainte de 1923, când acele meleaguri erau încă locuite de greci ortodocşi) unde „oficial” nu mai există creştini, aş zice că nu este puţin lucru.
Dimpotrivă, consider că este un lucru minunat, o experienţă unică, inundată de bucuria de a chema numele lui Hristos Cel prin Care toate se binecuvintează: „oraşul acesta, ţara aceasta şi toate oraşele şi satele şi cei ce cu credinţă vieţuiesc întrânsele”4. Căci „acolounde sînt doi sau trei adunaţiîn Numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor”, zice Domnul5.
Timpul, spunea Părintele Stăniloae, poartă cu sine posibilitatea veşniciei, care se poate realiza în comuniune cu Dumnezeu prin harul Său6. Astfel numai prin comuniune cu Dumnezeu omul poate dobandi, prin harul Său, veşnicia. Deşi multe dintre zidurile acestor biserici şi mănăstiri au căzut, prin prezenţa/existenţa lor, ele continuă să zidească în chip nevăzut credinţa în sufletele celor ce-L caută pe Dumnezeu. Fiecare dintre noi avem posibilitatea sa lucrăm nu numai la propria noastră mântuire, aşa cum au făcut-o cei care au construit aceste locaşuri, lăsându-ne nouă celor de astăzi aceste mărturii ale credinţei în Hristos. Creştinul care peregrinează, aşa cum am făcut şi noi, dă mărturie despre
Hristos oriunde merge. Şi unde merge el acolo este şi Hristos şi Biserica Lui, căci el este templu al lui Dumnezeu: „Voi sunteţi templu al Dumnezeului celui viu, precum Dumnezeu a zis că: «Voi locui în ei şi voi umbla şi voi fi Dumnezeul lor şi ei vor fi poporul Meu»”7.
Note:
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team