Parohia "Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian" din Vitoria Gasteiz, Spania, la ceas de sărbătoare

publicat in Din viaţa parohiilor pe 1 Decembrie 2009, 20:01

Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian sunt ocrotitorii Parohiei din Vitoria Gasteiz - Spania. În 1 noiembrie 2009 am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe Preasfinţitul nostru Episcop Timotei, care a săvârşit împreună cu părintele protopop Radu Sorin Ursu (parohul acestei parohii) şi cu preotul Ion Răducu din Pamplona, Sfânta Liturghie în noua biserică “Santa Lucia”, din Calle Jacinto Benavente 36, Vitoria.

Înainte de începerea slujbei Preasfintitul Episcop Timotei şi episcopul catolic Miguel Jose Asurmendi au semnat contractul prin care Biserica Catolică oferă Bisericii Ortodoxe Române posibilitatea de a săvârşi în această biserică Sfintele Slujbe timp de 1 an. De asemenea ne-au fost puse la dispozitie sălile în care se au loc catehezele şi activităţile culturale, coordonate de către doamna preoteasă Daniela Ursu.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a umplut de bucurie inimile credincioşilor care au văzut ceea ce şi îngerii doresc să privească. Mare parte dintre credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, împlinind chemarea lui Hristos.

La Sfânta Liturghie Preasfinţitul Episcop Timotei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a insistat pe calitatea de om, indiferent de funcţia pe care o avem în viaţa socială. Întrebarea cheie pe care a adresat-o Preasfinţitul a fost “câţi dintre noi ne gândim în momentele de criză la semenii noştri?”. Sunt cuvinte care ne “trezesc” şi realizăm că de fapt criza spirituala e mult mai gravă decât criza economică. Dorim să fim “mari” în lumea aceasta, dar cel mai mic din Împărăţia lui Dumnezeu e mai mare decât noi.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Timotei a luat parte împreună cu preoţii şi credincioşii la o agapă frăţească pregătită cu ajutorul tuturor membrilor parohiei

În 2 noiembrie 2009 s-au desfăşurat lucrările şedinţei Protopopiatului Misionar de Nord Vitoria Gasteiz cu următoarea ordine de zi:

  1. Referat despre tineri în concepţia Sfinţilor Părinţi (referat sustinut de pr. Marian Mănescu din San Sebastian şi pr. Darius Ardelean din Calahorra)
  2. Dările de seamă ale parohiilor
  3. Probleme administrative (aprovizionarea cu lumânari, calendare, etc.)
  4. Diverse

Pe lângă rezolvarea problemelor administrative, preoţii din acest protopopiat caută să împlinească principala chemare care o au, adică cea spirituală. Astfel, în fiecare parohie se săvârşeşte în Postul Sfintelor Paşti şi în Postul Crăciunului Taina

fântului Maslu de un sobor de 7 preoţi. Credincioşii vin în număr foarte mare la aceste slujbe, căutând sănătatea sufleteasca şi trupească.

Sperăm ca viaţa noastră de zi cu zi să devină o prelungire a Euharistiei şi a Evangheliei lui Hristos, iar drumul de la auz la inimă să devină mai scurt.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!


Protopop
Pr. Radu Sorin Ursu