Inaugurarea parohiei româneşti din Nottingham (Marea Britanie)

publicat in Din viaţa parohiilor pe 1 Octombrie 2008, 18:37

Duminică, 7 septembrie 2008, a fost inaugurată parohia ortodoxă română cu hramul “Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Nottingham (Marea Britanie).

 La orele 9.30 s-a săvârşit slujba Aghesmei, pentru binecuvântarea icoanelor şi a noului spaţiu liturgic pus la dispoziţie de către autorităţile locale din Nottingham pentru comunitatea românilor ortodocşi. La Sfânta Liturghie au participat, alături de delegaţii Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală şi Meridională, reprezentanţi ai Ambasadei României şi ai municipalităţii, membrii noii comunităţi împreună cu credincioşi ortodocşi de diferite etnii. Slujba s-a săvârşit în limbile română, engleză şi greacă.

Părintele Protopop Silviu Pufulete, vicar pentru Marea Britanie al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală şi Meridională, a citit gramata de înfiinţare a noii parohii şi decizia de numire a preotului paroh Dan Petru Ghindea. În cuvântul rostit la finalul slujbei, părintele Ghindea a mulţumit tuturor celor care au sprijinit organizarea noii parohii, oficialităţilor române şi britanice prezente la eveniment, şi s-a adresat tuturor participanţilor, invitându-i la agapa tradiţională românească ce a încheiat festivitatea de duminică.

 Bucuria evenimentului este exprimată astfel de Ovidiu Bagdasar, membru al noii parohii: «Inaugurarea unei parohii româneşti în afara ţării este un eveniment major pentru orice comunitate de români. Ştim cu toţii că 'bine este să fie fraţii împreună'. Din acest moment, românii din Nottinghamshire se pot întâlni în locaşul slavei lui Dumnezeu şi se pot ruga în graiul lor strămoşesc împreuna cu cei de o simţire cu ei. Peste hotare, unde mulţi suferim de dorul de casă, parohia îşi capătă sensul deplin de familie extinsă, în cadrul căreia ne împărtăşim atât bucuriile cât şi neîmplinirile.Este locul unde ne simţim acasă şi unde mergem împreună spre mântuire».