Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
De ce creştinii iau aghiasmă?
Creştinii ştiu şi cred că Duhul Sfânt invocat de episcop sau de preot sfinţeşte apa, care devine sfinţitoare, tămăduitoare de boli şi cu putere de a alunga demonii. Căci rostim în ectenia de la Aghiasma mare: „Pentru ca să se zdrobească satana sub picioarele noastre şi să se risipească tot sfatul viclean pornit asupra noastră” (Molitfelnic).
De ce aghiasma nu se strică?
Aghiasma nu se strică niciodată; ea nu se strică prin lucrarea Domnului, datorită prezenţei în ea a harului lui Dumnezeu, iar nu din alte motive, precum intrarea în contact a apei cu argintul (dezinfectant) sau pentru asocierea ei cu busuiocul (superstiţie).
Dumnezeu a făcut creaţia, la început, nestricăcioasă. Aceasta a devenit stricăcioasă prin păcat.
Prin har, apa devine nestricăcioasă, ca pârgă, ca mărturie a felului în care va fi creaţia în Eshaton, în Viaţa viitoare: „firea apelor se sfinţește”.
De ce a doua zi după Bobotează se sărbătoreşte „Soborul Sfântului Ioan Botezătorul” şi nu, simplu, „Sfântul Ioan Botezătorul”?
Pentru că și în această zi se slujește tot „în sobor”, ca în praznicul care o precedă, Boboteaza, și cu care este în strânsă legătură. De fapt, este o continuare a sărbătorii precedente. Persoana care se cinstește, Sfântul Ioan Botezătorul, a avut un rol important în cadrul botezului Domnului.
Numirea de „sobor” nu se referă la un sobor de sfinţi sărbătoriţi împreună cu Sfântul Ioan, ci la soborul slujitorilor care participă și în această a doua zi, iar raţiunea istorică este pelerinajul la Locurile Sfinte. Pentru a-i mângâia pe pelerinii care veneau de departe, se prelungea praznicul și a doua zi și era la fel de important.
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team