Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 20 Iulie 2014 Ora: 15:14

Ce trebuie să ştim despre Armurariu?

Factorul curativ: se­minţele.

Afecţiuni pentru care se recomandă: hepa­tita virală A, B şi Q ic­ter, insuficienţă hepa­tică, ciroză hepatică; diskinezie biliară, litiază biliară; diferite intoxicaţii.

Denumirea uzuală: Armurariu (lat. Silybum marianum Gaerth.).

Ce trebuie să ştim despre Armurariu?

Scurtă descriere: Armurariul este o plan­tă ţepoasă, de vreun metru înălţime, cu tul­pini si frunze de un verde şters si flori ro­şiatice, care fac nişte seminţe cu gust amărui. Acest scaiete este printre cele mai utilizate plante medicinale din lume. De ce? Pentru că în seminţele sale se ascund substanţe cu o extraordinară acţiune be­nefică asupra ficatului. În România este plantă de cultură şi creşte în zone precum Dobrogea, Oltenia, sudul Moldovei şi în zona Subcarpaţilor Sudici.

Calităţi curative şi acţiune farmaceutică: Seminţele de armurariu conţin silimarină formată din flavonide, silibină, silidianină, silicristină, betaină hcl, aminoacizi, glicină, cisteină, leucină, tiramină, acid glutamic, 1-2 aminobutiric, polihidroxil cromone, lipi­de, cu proprietăţi eupeptice, tonic amare, hepatoprotectoare; au acţiune de împiedicare a distrugerii şi de reconstruc­ţie a celulei hepatice.

RECOMANDĂRI

Uz intern: Hepatită virală A, B şi C: Armurariul se ia sub formă de infuzie com­binată: 1,5 litri pe zi, vreme de 3 săptămâni. Apoi se face o pauză de 15 zile, după care armurariul se administrează sub formă de pulbere, din care se ia o linguriţă de 4 ori pe zi.

Icter, insuficienţă hepatică: Se administrea­ză zilnic 0,5 l de infuzie combinată de armurariu, în cure de două săptămâni, cu o săptămână de pauză.

Ciroză hepatică: Se ia sub formă de pulbe­re, câte o linguriţă rasă de patru ori pe zi, în cure de 21 de zile, cu 15 zile de pauză între ele.

Diskinezie biliară, litiază biliară: Se face un amestec de tinctură de armurariu şi tinctură de anghinare, în proporţii egale. Se ia din această combinaţie o linguriţă de patru ori pe zi, de preferinţă înainte de mesele principale. Tratamentul e reco­mandat şi în cazul dispepsiei sau al diges­tiei dificile.

Otrăvire cu ciuperci toxice: Se consumă timp de 10 zile din abundenţă infuzie com­binată de armurariu (minim 1 litru pe zi), de­oarece susţine activitatea hepatică şi neu­tralizează direct acţiunea unor substanţe toxice din ciuperci.

Intoxicaţie cu metanol, cu tetraclorură de carbon, cu metale grele (plumb, mercur), cu medicamente care atacă ficatul: Se administrează timp de o săptămână 1,5 litri de infuzie combinată de armurariu pe zi. E un tratament adjuvant foarte util pentru pro­tejarea organelor interne şi a sistemului nervos.

Alcoolism: Se fac cure de trei săptămâni, cu două săptămâni de pauză între ele, cu infuzie combinată de armurariu, din care se bea 1 litru pe zi.

Uz extern: Psoriazis: Se aplică o dată pe zi o cataplasmă cu pulbere de seminţe de armurariu pe locurile afectate. Suplimentar, se poate face o cură internă cu seminţe de armurariu sub formă de tinctură, 4 lingu­riţe pe zi, pentru dezintoxicare. Adjuvant în cancerul de piele: o dată la două zile, se pun cataplasme cu pulbere pe zona afec­tată. Pe lângă acestea, se poate face un tra­tament intern.

MOD DE PREPARARE:

Pulbere: Se macină seminţele de armurariu cu râşniţa electrică de cafea, după care se cern prin sita pentru făină albă. Pulberea se păstrează într-un borcan închis ermetic, la rece şi la întuneric, nu mai mult de 4-5 zile. Tinctură: Se poate păstra mult timp (2 ani), fără a-şi pierde calităţile terapeutice. Se pun într-un borcan 20 de linguri de pul­bere de seminţe de armurariu, care se aco­peră cu alcool alimentar de 50 de grade, amestecând încontinuu. Când întreaga masă de pulbere a fost acoperită, iar dea­supra rămâne un strat de alcool de două degete, se închide ermetic borcanul şi se lasă la macerat vreme de 14 zile, după care se strecoară. Extractul obţinut se pune în sticluţe mici, închise la culoare, şi se păs­trează vreme de maximum 2 ani.

Infuzie combinată: 1-2 linguriţe de pul­bere de seminţe de armurariu se lasă la în­muiat într-o jumătate de cană cu apă, de seara până dimineaţa, când se filtrează; ma­ceratul se pune deoparte, iar pulberea ră­masă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte timp de 20 de minute, după care se lasă la răcit; se combină cele două extracte; se bea acest preparat cu un sfert de oră înainte de masă.

Cataplasmă: 2-3 linguri de pulbere din seminţe de armurariu fin măcinată se ames­tecă cu apă călduţă pentru a forma o pas­tă ce va fi aplicată extern pe locurile afec­tate. Se leagă deasupra un tifon curat, cataplasma fiind menţinută astfel timp de cel puţin 2-3 ore.

Ce trebuie să ştim despre Armurariu?

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni