Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
A fost odată ca niciodată un fruct al cărui aspect îi atrăgea pe toţi cei care îl priveau de sub ramurile pleşuve ale pomului ce-l găzduia! De la distanţă, nuanţa de un verde crud, forma perfect rotundă, bine conturată şi coaja bine primenită îţi creau puternica impresie că miezul acestuia are o savoare deosebită! Ştiut fiind că fructul nu se dezvoltă decât dacă are la bază un germene, mai întâi a fost plantată sămânţa (ideile) în solul fertil al unei mărinimoase echipe şi, de aici, aceasta a crescut până a devenit rod, iar învelişul a putut fi înlăturat. Aşa am perceput eu Congresul Nepsis de la sfârşitul lui octombrie, la Bruxelles! Coaja de un verde crud reprezintă pregătirile ce au durat luni de zile pentru întâmpinarea tinerilor şi care, de la o zi la alta, se cristalizau, lăsând loc miezului îmbietor, întruchipat de Congresul Nepsis de anul acesta. După o zdravănă muşcătură, am înţeles că miezul nu numai că te sătura, ci te şi însănătoşea, cu efecte de lungă durată şi fără riscuri de recidivă!
Totul a început pentru noi, participanţii, unii mai tineri, alţii mai puţin tineri, dar tot tineri, în luna martie a acestui an, moment în care, pe adresa virtuală a Nepsis Yahoo Group, a apărut prima postare despre Congres, acesta având programul încă nefinalizat. Tot atunci a început şi febra pregătirilor care, din punctul de vedere al participanţilor, au constat în planificarea câtorva zile de concediu sau în învoirea de la şcoală, iar, din punct de vedere al organizării, în alcătuirea grupurilor de către persoanele însărcinate cu această ascultare. Zilele au trecut şi coordonatorii programului au putut primi oaspeţii mult aşteptaţi!
Tinerii din Portugalia şi România, împinşi de dorul unuia pentru celălalt, căci mulţi se cunoşteau de la alte ediţii ale întâlnirilor asociaţiei NEPSIS sau din taberele de vară organizate de MOREOM, au fost primii care au străpuns aerul rece al înălţimilor şi au ajuns la Bruxelles încă de miercuri, 30 octombrie, cu două zile înainte de începerea Congresului. In ziua ce a urmat, au sosit tinerii din Italia, Spania, Franţa (şi celelalte ţări ale Mitropoliei), astfel încât, la cea dintâi activitate pregătită de organizatori – şi anume, vizita la Palatul Consiliului UE şi al Comisiei Europene – au participat în jur de 60 de persoane. Ultima etapă a programului din prima zi s-a derulat într-un cadru de tihnă şi pace sufletească, propice unui final de zi extenuant, la Catedrala din Bruxelles, unde a fost săvârşită slujba Vecerniei, cântările la strană fiind frumos interpretate de către tinerii participanţi. Seara s-a încheiat cu cina servită de către organizatori şi cu preluarea fiecărei persoane de către familiile la care acestea urmau să fie găzduite.
Ziua de vineri a fost dedicată, conform programului, privitului şi promenadei; am vizitat câteva dintre obiectivele turistice ale oraşelor Bruxelles, capitala Uniunii Europene, şi Bruges, supranumit, pe bună dreptate, Veneţia Nordului. Aşadar, cei 85 de tineri, împărţiţi în cinci grupuri, fiecare dintre ele beneficiind de ghid şi însoţitor, au putut vizita în Bruxelles următoarele atracţii turistice: Palatul Regal, aflat pe colina Coudenberg, Capela Regală, Muzeul Magritte, Palatul Justiţiei (probabil cea mai mare clădire din lume care adăposteşte o instituţie juridică), muzeul de instrumente muzicale „Le Mim” (un edificiu futurist, chiar şi pentru vremurile actuale, cu atât mai mult cu cât a fost construit la sfârşitul secolului al XIX-lea), ce găzduieşte peste 6.000 de exponate, statuia-cult Manneken Pis, care datează din 1618 sau 1619, celebra piaţă Grande Place, care există încă din secolul al X-lea, înconjurată de casele breslelor (a berarilor, a brutarilor, a ţesătorilor, a cofetarilor, a măcelarilor ş.a.), de vechea Primărie a oraşului şi de Casa Regală.
Sfârşindu-ne cu regret scurta, dar cuprinzătoarea vizită în Bruxelles, am luat trenul spre Bruges, şi iată-ne în frumosul oraş medieval ce datează din secolul al XII-lea! Aici am zăbovit câteva ore, timp în care am admirat celebrele canale animate de mii de vizitatori, care urcau şi coborau din bărci, străzile înguste cu vechile conace boiereşti, La Place Burg, unde se află Basilique du Saint-Sang (Biserica Sfântului Sânge), unde se păstrează, potrivit legendei, un flacon cu Sfântul Sânge al Domnului.
Ora plecării a sosit şi, cu mic, cu mare, ne-am îndreptat spre gara de unde am putut, în sfârşit, ajunge la locaţia care avea să ne adăpostească timp de două nopţi: „La Foresta”, o fostă mănăstire franciscană din localitatea Leuven, nu departe de Bruxelles.
Peripeţiile acelei zile nu s-au terminat însă acolo! Sesiunea de cunoaştere, cina şi sesiunea plenară (deschiderea oficială a Congresului), ce s-au încheiat după miezul nopţii, au pus punct acestui nou capitol petrecut în Regatul Belgiei. Şi a fost seară, şi a fost dimineaţă!
Punctul culminant a fost atins în ziua de sâmbătă, trăirile duhovniceşti amplificându-se de la un eveniment la altul, prin intermediul conferinţelor susţinute de cei doi invitaţi speciali, Klaus Kenneth şi părintele diacon Sorin Mihalache, şi al atelierelor ce le-au urmat. Este o trăire ce te trezeşte din punct de vedere spiritual şi apoi te ridică de pe o treaptă pe alta a scării virtuţilor întru Hristos. Intr-o primă fază, m-am simţit ca într-o fortăreaţă din care nu puteam ieşi, nici în sensul propriu, nici în cel figurat. Nu se vedea peisajul ce înconjura clădirea, dar nici nu s-a încercat a da piept cu realitatea acestei lumi, nici măcar pentru o zi! S-a trăit numai pentru Hristos, întruchipat de fiecare dintre tinerii participanţi, şi pentru libertatea despre care vorbeşte, de multe ori, Sfântul Apostol Pavel, fie în Epistola către Romani,fie în cea către Corinteni sau Galateni.
Astfel, totul a început cu prelegerea d-lui Klaus Kenneth, german de origine, în prezent locuind în Elveţia, la Fribourg, care ne-a prezentat viaţa sa tumultuoasă până în momentul convertirii la Ortodoxie, sub îndrumarea duhovnicească a părintelui Sofronie Saharov de la Essex. L-am cunoscut acum câţiva ani prin intermediul cărţii sale, milioane de kilometri în căutarea adevărului,care, după cum mi-a mărturisit acum, „este o carte care a costat prea mult. De peste 25 de ori era să mor!” In el am văzut un om care mărturiseşte şi trăieşte cu Hristos, căci la mai toate întrebările răspundea – şi asta nu pentru că nu ar fi avut şi alte răspunsuri - „Hristos e soluţia, El e Iubire şi poate face totul posibil numai şi numai dacă ne raportăm la El – acesta este Adevărul”.
Această trăire a d-lui Klaus a fost dezvoltată, într-o abordare teologico-ştiinţifică, de către părintele diacon Sorin Mihalache (cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, implicat în proiecte şi activităţi cu specific interdisciplinar), care a pus accentul pe „atenţia în obişnuinţele cognitive şi emoţionale” ale vieţii lăuntrice şi exterioare a creştinului ortodox din ziua de azi. Prezentat pe înţelesul tuturor, conţinutul intervenţiei sale s-a întemeiat pe raţiuni biblice, filocalice şi neuroştiinţifice. Simplitatea şi naturaleţea părintelui în felul de a comunica şi de a se comporta au fost răsplătite pe deplin de auditori, nu numai prin aplauzele pe care le-a primit timp de câteva minute în şir după conferinţă, ci şi prin prezenţa numeroasă la atelierul moderat de dânsul, care s-a continuat prin discuţii în particular, finalizate foarte târziu în noapte.
În ce priveşte atelierele tematice din ziua de sâmbătă, mi se pare util să amintesc temele dezbătute – rugăciunea, leacul uitat, Sfânta Împărtăşanie şi, respectiv, problemele tinerilor de azi – şi pe cei care le-au moderat: Preasfinţitul Siluan, Preasfinţitul Timotei şi Preasfinţitul Ignatie. Şi a fost seară, şi a fost dimineaţă!
După cum era firesc, ziua de duminică a fost încununată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, la care au slujit un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi ai MOREOM, în frunte cu Întâistătătorul lor, Înaltpreasfinţitul Părintele nostru Mitropolit Iosif. Imediat după aceasta, a fost organizată o agapă frăţească pentru toţi participanţii, urmând ca, la scurt timp, fiecare să se pregătească pentru drumul întoarcerii spre casă sau, mai bine spus, pentru drumul ieşirii din starea de veghe în care s-au aflat pentru aceste trei zile de neuitat.
Epilogul acestei povestiri s-a construit pe baza concluziilor puse în lumină de către Înaltpreasfinţitul Iosif, împreună cu cei prezenţi. Gustul? A fost unul deosebit, a cărui savoare am încercat, pe alocuri, să o împărtăşesc ca o mireasmă binefăcătoare cititorului. Insă, aşa cum fiecare dintre noi se caracterizează printr-o infailibilă unicitate, nici parfumul fructului meu nu se regăseşte, din fericire, la fel în rândul lectorilor! De aceea, apelez la discernământul fiecăruia pentru a păstra cât îi place şi cât îi este necesar din această experienţă şi, nu în ultimul rând, la îngăduinţa de a-mi permite să păstrez pe o ramură tainică a arborelui lăuntric ambrozia fructului permis!
Aici se încheie şi povestea de anul acesta, însă simt nevoia să le mulţumesc tuturor participanţilor, Preasfinţiţilor şi preoţilor prezenţi în mijlocul nostru, familiilor care ne-au cazat pentru una sau mai multe nopţi şi, în mod special, echipei de organizatori, condusă de inimoasa Gabriela! Mulţumim şi dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru toate!
Să ne vedem cu bine la anu’!!!
Diacon Marian Preda, Roma
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team