publicat in Lumea de dinlăuntru pe 6 Noiembrie 2013, 14:41
(1 TESALONICIENI 5, 17)
radiocarbon dating potassium | best hookup bar washington dc | pof free dating login
„Cel care Îl iubeşte pe Domnul îşi aminteşte de El în orice vreme, iar amintirea de Dumnezeu dă naştere rugăciunii. Dacă nu-ti aminteşti de Domnul, nu te vei putea ruga. Fără rugăciune, sufletul nu se va menţine în iubirea lui Dumnezeu, căci numai prin rugăciune se pogoară harul Duhului Sfânt. Prin rugăciune omul se păzeşte de păcat, căci duhul omului aflat în stare de rugăciune se contopeşte cu Dumnezeu. El stă cu smerenie în faţa Domnului pe Care sufletul lui Îl cunoaşte. (...) Dumnezeu dăruieşte rugăciunea celui ce se roagă, dar rugăciunea pe care o facem numai din obişnuinţă, fără a avea inima frântă din pricina păcatelor noastre, nu este primită de Domnul. ( ... ) Bisericile ne sunt date pentru rugăciune (...), dar tu nu poţi lua biserica cu tine şi nici nu ai întotdeauna cărţi, în vreme ce rugăciunea lăuntrică este întotdeauna cu tine. (... ) Pentru cel care se roagă înlăuntrul sufletului, lumea întreagă devine un templu,”
SFÂNTUL SILUAN, „Scrieri - Despre rugăciune”
Dacă observăm gândurile şi simţămintele ce se perindă în mintea şi în inima noastră de-a lungul zilei, vom putea cunoaşte cu uşurinţă care este stăpânul pe care am ales să-l slujim: Dumnezeu sau Mamona. Această alegere inevitabilă şi permanentă între două forţe de atracţie opuse care se exercită asupra sufletului şi cugetului nostru este funcţia principală a conştiinţei omeneşti, care se manifestă clipă de clipă şi în orice împrejurare a vieţii noastre, cu sau fără ştiinţa noastră, dat fiind că „nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va lipi şi pe celălalt îl va dispreţui; nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui mamona” (Mt. 6, 24).
Gândurile fiind roadele duhului nostru, ele sunt ceea ce suntem, căci „după roadă se cunoaşte pomul” (Mt. 12, 33). Iar rădăcina pomului care produce gândurile se află în inima noastră, „căci din inimă ies: gânduri rele, ucideri, adultere, desfrânări, furtişaguri, mărturii mincinoase, hule. Acestea sunt care spurcă pe om” (Mt. 15, 19-20). Gândurile rele sunt asemenea unor emanaţii toxice ale sufletului căzut în păcat, care otrăvesc atât cugetul nostru, cât şi duhul celor din jur, căci energia noastră spirituală, bună sau rea, se comunică, pe căi văzute sau nevăzute, semenilor noştri şi mediului înconjurător: „Tot ceea ce se petrece pe acest pământ, toate lucrurile bune, ca şi tot ce este negativ, totul provine din gândire. Trebuie deci să ne dăm multă străduinţă, căci suntem de fapt un aparat care produce şi difuzează gânduri, radiaţii de gânduri prin care ne exercităm influenţa asupra tuturor fiinţelor gânditoare, ca şi asupra lumii animale şi a universului vegetal” (Stareţul Tadei – Pace şi bucurie în Duhul Sfânt).
Duhul omului este incapabil să lupte singur împotriva gândurilor necurate şi tendinţelor dăunătoare, în măsura în care acestea izvorăsc din el însuşi, aşa cum un organism bolnav produce propria sa boală şi nu se poate vindeca prin sine însuşi: „Nimeni nu se poate mântui prin propriile sale puteri” (Arhim. Sofronie). Aşa cum un bolnav trebuie să se adreseze unui medic pentru a-i cere tratamentul adaptat şi leacurile necesare vindecării lui, tot aşa sufletul infectat de virusul molipsitor al păcatului trebuie să se adreseze lui Dumnezeu, căci numai El are puterea şi cunoaşte mijloacele de a ne vindeca de veninul celui rău, care otrăveşte şi vlăguieşte organismul spiritual al omului căzut în păcat: „Atunci când inima noastră se revoltă împotriva răului care stăpâneşte în lume şi în noi înşine, atunci când ne-am străduit să-l combatem şi ne-am dat seama de neputinţa bunei noastre voinţe, atunci simţim nevoia irezistibilă de a afla o altă voinţă, o voinţă care nu numai doreşte binele, dar îl conţine în sine şi poate astfel să ne transmită puterea lui. Această voinţă există (...). Ea ni se dezvăluie prin credinţă, şi ne unim cu ea prin rugăciune” (Vladimir Soloviov – Bazele vieţii spirituale).
Binele şi voinţa lui Dumnezeu sunt unul şi acelaşi lucru. Prin urmare, de fiecare dată când voinţa noastră se depărtează de Dumnezeu, ea se depărtează în acelaşi timp de Bine. Din nefericire pentru noi şi pentru lume, cea mai mare parte a timpului Dumnezeu este absent din mintea şi viaţa omului modern: „Atâta timp cât urmăm voinţa noastră proprie şi voinţa acestei lumi, este ca şi cum Dumnezeu nu există pentru noi” (Vladimir Soloviov, op. cit.). Şi, dat fiind că omul nu poate face binele fără ajutorul lui Dumnezeu – „fără Mine nu puteţi face nimic” (In. 15, 5) –, el se află fără apărare în faţa puterilor răului, căci cel care nu face voinţa lui Dumnezeu face voinţa lui Mamona. Grijile noastre pământeşti, lăcomia, dorinţele necurate, pizma, invidia, lupta pentru putere şi toate celelalte preocupări şi patimi lumeşti care ne stăpânesc gândul şi inima cât e ziua de lungă sunt tot atâtea lanţuri ce ne ţin legaţi de această lume, care se află, după căderea lui Adam, în puterea lui Mamona. Răul care a intrat în lume şi în fiinţa noastră nu poate fi combătut şi învins decât prin Binele care vine de la Mântuitorul nostru, iar acest Bine nu poate veni la noi decât prin rugăciune: „Este absolut necesar să stăm în rugăciune cât mai mult timp posibil, pentru ca puterea invincibilă a lui Hristos să pătrundă în noi şi să ne dea tăria de a rezista influenţelor distrugătoare”(Arhim. Sofronie – Rugăciunea, experienţa vieţii veşnice).Rostul principal al rugăciunii este de a cere ajutorul lui Dumnezeu de fiecare dată când sufletul nostru este atacat sau ispitit de cel rău, cu alte cuvinte de-a lungul întregii zile: „A ne ruga înseamnă de multe ori a expune în faţa lui Dumnezeu starea noastră jalnică: slăbiciune, acedie, îndoială, teamă, îngrijorare, deznădejde – într-un cuvânt, tot ce este legat de condiţiile existenţei noastre. Expunem deci starea noastră, dar fără să căutăm o exprimare elegantă sau chiar o înlănţuire logică... Deseori, acest mod de a ne adresa lui Dumnezeu dă naştere unei rugăciuni care ia forma unui dialog” (Arhim. Sofronie).
Cugetul omenesc fiind hărţuit şi atacat fără încetare de puterile răului, trebuie să păstrăm în fiecare clipă şi în orice împrejurare legătura vitală cu Dumnezeu, printr-o rugăciune neîntreruptă, care poate lua forme tot atât de multiple şi diverse ca şi diferitele aspecte ale vieţii noastre, înglobând astfel întreaga noastră existenţă. „Rugăciunea duhovnicească fundamentală este aceasta: mintea şi inima noastră să fie nedespărţite de Dumnezeu, în orice clipă şi oriunde ne-am afla. Esenţialul este de a păstra întotdeauna în sufletul nostru simţământul prezenţei lui Dumnezeu. «Aceasta înlocuieşte toate regulile orânduite ale rugăciunii şi constituie o rugăciune permanentă», aşa cum afirmă Sfântul Teofan Zăvorâtul” (Arhim. Ilie Cleopa – Mari duhovnici români despre rugăciune).Dacă avem mereu prezentă în cuget şi în inimă amintirea de Dumnezeu, totul devine rugăciune: gândurile noastre, bune sau rele, suferinţele şi bucuriile noastre, faptele noastre bune sau rele, cuvintele noastre şi tăcerea, munca şi odihna, relaţiile noastre personale şi profesionale, succesele şi eşecurile noastre, chiar şi păcatele noastre, totul este o ocazie de a ne aminti de Dumnezeu şi de a menţine, într-o formă sau alta, legătura cu El, cerându-I ajutorul şi ocrotirea, mărturisindu-I slăbiciunile şi păcatele noastre, mulţumindu-I pentru darurile Sale şi încredinţându-I întreaga noastră existenţă. Într-un cuvânt, trebuie să stabilim o relaţie personală cu Dumnezeu, întocmai ca relaţia cu propria noastră viaţă: „Relaţiile mele cu Dumnezeu prezintă un caracter strict personal. Noţiunea de păcat nu are sens decât în cadrul unei relaţii personale. În afară de aceasta, nu există iubire între om şi Dumnezeu. În afară de aceasta, nu există şi nu poate exista o cunoaştere existenţială a lui Dumnezeu. În afară de aceasta, totul este înghiţit de moarte, totul se cufundă în nefiinţă” (Arhim. Sofronie, op. cit.).
Dacă rupem contactul cu Dumnezeu, pierdem contactul cu propria noastră viaţă. Cel care, din neglijenţă sau lenevire spirituală, uită să menţină această legătură vie şi permanentă cu Dumnezeu este tot atât de nebun şi iresponsabil ca un bolnav care ar uita să ia medicamentele care i-ar putea salva viaţa: „Cel care nu se roagă este foarte uşor poticnit şi cade în ispită şi în păcate, neavând nicio legătură cu Dumnezeu. Cel care nu se roagă n-are nicio putere în lupta cu ispitele vieţii. El este ca un ostaş fără armă, ca o pasăre fără aripi, ca o trestie care se clatină încotro bate vântul. (...) Este ca un peşte pe uscat, ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur” (Arhim. Sofian Boghiu – Mari duhovnici români despre rugăciune).
Adevărata rugăciune, cu sau fără cuvinte, este o prezenţă permanentă a lui Dumnezeu în cugetul şi în inima noastră, în toate împrejurările vieţii, prezenţă tot atât de necesară sufletului nostru ca şi apa şi hrana pentru trupul de carne: „Rugăciunea este cel dintâi dar al lui Dumnezeu, cu care se dobândesc toate darurile. Pentru ca un cerşetor să primească milostenie trebuie să întindă mâna, pentru ca un prunc să primească hrană trebuie să deschidă gura (...)”; tot aşa, „rugăciunea este mâna întinsă pentru primirea darurilor de la Dumnezeu, este gura deschisă pentru gustarea hranei cereşti. (...) Fără rugăciune, viaţa noastră duhovnicească flămânzeşte, însetează şi moare” (Arhim. Arsenie Boca – Mari duhovnici români despre rugăciune).