Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 1 Noiembrie 2009 Ora: 15:14

Paraclis episcopal la Viterbo, Italia

În data de 26 septembrie a avut loc inaugurarea oficială a Centrului Universitar şi Cultural Român la Viterbo, rod al colaborării strânse dintre Uniunea celor şase Universităţi din Cluj şi Universitatea Tuscia din Viterbo. Acest proiect ambiţios îşi propune ca românii din Italia să aibă posibilitatea să studieze în limba română prin intermediul învăţământului la distanţă. Centrul cultural la rândul său se vrea un mijloc de promovare a imaginii României şi a românilor prin diverse manifestări tradiţionale, expoziţii şi cursuri de limba română.

De o deosebită importanţă pentru crestinii ortodocşi din orasul Viterbo este deschiderea în cadrul acestui Centru Cultural, a unui Paraclis Episcopal, cu hramul Sfântul Calinic de la Cernica. Paraclisul împreună cu Centrul Universitar şi Cultural Român au primit binecuvântarea arhierească a Preasfinţitului Siluan, Episcopul românilor din Italia. La slujba de sfinţire a Paraclisului şi a locului au fost prezenţi numeroşi reprezentanţi ai instituţiilor locale, dar şi din oraşul Cluj. Alături de Sfinţia Sa s-au rugat părintele Ioan Chirilă, decan al Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca şi părintele paroh Viorel Vasile din Orte.
După slujba de sfinţire cu care a început seria manifestărilor prilejuite de momentul oficial al deschiderii au urmat discursurile celor direct implicaţi în realizarea proiectului. Preasfinţitul Siluan a încurajat cu această ocazie comunitatea românească prezentă în Viterbo, pe care a purtat-o mereu în rugăciunile sale, reafirmând prezenţa Episcopiei Române a Italiei în acest oraş.

Paraclisul Episcopal va asigura asistenţa duhovnicească a credincioşilor din oraşul Viterbo, dispunând de un spaţiu amenajat ca şi paraclis, iar pentru slujba Sfintei Liturghii din duminici se va utiliza Aula Magna, care este mult mai încăpătoare. În cadrul Centrului Cultural care găzduieşte Paraclisul este disponibil şi un spaţiu verde, frumos amenajat, dar şi o parcare.

Cu siguranţă, acum cu binecuvântarea arhiereului nostru lucrurile se vor aşeza în bună rânduială, sperând şi crezând că în Viterbo nu va fi numai un centru cultural şi de învăţământ, ci şi un loc de renaştere duhovnicească, unde toţi cei care nu au găsit drumul spre Dumnezeu sunt chemaţi de Hristos în Biserica care, asemenea unei mame, îşi aşteaptă copiii.

Directoarea Centrului Cultural Universitar Român, dar şi persoana de contact pentru cei care doresc să afle mai multe despre oportunităţile oferite de acesta este doamna Anca Vanea.

Paraclisul Episcopal se găseşte în Viterbo la adresa San Giovanni Decollato, nr.1, lângă Piazza della Trinita, iar preotul slujitor este părintele Vasile Bobiţă, care poate fi contactat la numărul de telefon 3294839189.

A consemnat pr. Vasile Bobiţă
 

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni