Bucurii duhovniceşti pentru românii din Parla

publicat in Din viaţa parohiilor pe 10 Martie 2013, 15:02

Una dintre cele mai tinere parohii ale comunităţii madrilene a trăit, la acest sfârşit de săptămână, bucuria sfinţirii spaţiului de slujire de către Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei. În urmă cu două luni, credincioşii parohiei „Sfânta Muceniţă Anastasia Romana” din Parla au decis, în frunte cu păstorul lor, părintele Eugen Barz, schimbarea localului de la periferia oraşului, pentru a putea participa la sfintele slujbe mai aproape de casele lor. Timp de două luni au muncit împreună pentru a transforma noul spaţiu în actuala biserică românească pe care Preasfinţia Sa a sfinţit-o sâmbătă, 23 februarie, înconjurat de un numeros sobor de preoţi, printre care şi doi clerici din America, preoţi cu care părintele Eugen are o colaborare mai veche. best dating app for someone in their 20s | https://apostolia.eu/index.php/musical-dating-app/ | dating fairbanks alaska | low iq dating

La finalul Sfintei Liturghii, în cuvântul său de învăţătură, chiriarhul a explicat pericopa evanghelică a acelei zile: pilda judecătorului celui nedrept care, vrând să scape de femeia care cerea să i se facă dreptate, i-a îndeplinit dorinţa. „Toţi cei care venim la biserică nădăjduim în Dumnezeu, avem credinţa că El este Cel Care ne va face dreptate, dar să nu uităm că Dumnezeu nu ne judecă aşa cum judecă omul, ci El e în acelaşi timp drept şi milostiv. Şi căutând dreptatea lui Dumnezeu, vom intra în Împărăţia Lui. Şi ce este biserica? Este tocmai Împărăţia lui Dumnezeu.”

Părintele Episcop Timotei i-a felicitat pe credincioşi pentru ceea ce au realizat aici într-un timp atât de scurt, fiind alături de părintele lor duhovnicesc, iar pentru aceste eforturi, părintele Eugen a primit din partea Preasfinţiei Sale Diploma de Onoare „Sfântul Apostol Iacov cel Mare” a Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei. Părintele Eugen i-a adresat mulţumiri chiriarhului pentru această onoare, spunând că enoriaşii sunt cei care îi fac mari pe duhovnicii Bisericii: „Această diplomă şi tot ce se întâmplă bun în activitatea mea se datorează acestor credincioşi”.

Au participat la slujbele de la Parla şi reprezentanţi ai Ambasadei României la Madrid, care au distribuit la final pliante cu informaţii legislative şi juridice, răspunzând întrebărilor românilor.

Credincioşii au participat apoi cu toţii la o agapă creştinească, în frunte cu Preasfinţitul Timotei şi preoţii slujitori, bucurându-se de un frumos spectacol cultural-artistic. Grupuri de copii şi tineri de vârste diferite au prezentat poezii patriotice, religioase, cântece populare româneşti, dansuri tradiţionale, aducând astfel pe meleagurile madrilene atmosfera de acasă, din România. Ei au pregătit acest spectacol special pentru ziua sfinţirii bisericii, fiind coordonaţi de mai multe doamne din parohie, însă vor continua să se implice în astfel de programe în cadrul şcolii parohiale. Doamna preoteasă Viruca Barz face în prezent toate demersurile pentru a deschide această şcoală în cel mai scurt timp, aşa încât un număr cât mai mare de copii români să aibă acces la informaţii despre ţara, religia şi cultura lor.

Tot în acest context, Preasfinţitul Timotei a înmânat diplome principalilor credincioşi care au contribuit la bunul mers al parohiei din Parla încă de la înfiinţare, septembrie 2011, precum şi la amenajarea bisericii comunităţii de români de aici.